Harput Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Turan Kurnaz ve esnaflar bir araya gelerek basın toplantısı düzenledi.

Toplantının gündeminde 24 Ocak’ta yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından devlet tarafından Elazığ esnafına yapılan yardımlar vardı.

Düzenlenen toplantıda aldığı yardımları sıralayan Elazığ esnafı, “Allah devletimize zeval vermesin” dedi.

“1 YILA YAKIN OLAN KREDİMİZİ DEVLETİMİZ ÜSTLENDİ”

Depremde mağdur olan esnaflardan biri, “Deprem sonrası yaklaşık 1 yıla yakın olan kredimizi devletimiz üstlendi. Ayriyeten de 50 bin lira faizsiz kredi verdi. Yıkılan iş yerimizin yerine hamd olsun yenisini kurduk” dedi.

“ALLAH DEVLETİMİZDEN RAZI OLSUN”

Bir diğer esnaf ise, “Bizim ipotek verdiğimiz evimiz yıkıldı, işlerimiz iyi değildi. Bizim dükkanımızda hasar vardı. Pandemiden dolayı işlerimizde durdu. 50 milyar faizsiz kredi aldım. 115 bir almıştım 130 bir almıştım. Bunu devlet ödüyor. 60 milyar. Allah razı olsun. Şu an çok iyiyiz. Ama onları ödemese ben dükkanımı kapatmış durumdaydım. Çünkü biz girişimciydik. KOSGEB destekli. Allah devletimizden razı olsun” açıklamalarını kaydetti.

“KREDİNİN 26 MİLYARINI DEVLET ÖDEDİ”

Esnaflardan bir diğeri ise, “Lokantam vardı. İş yerim yıkıldı. Evim vardı ipotek vermiştim. O da yıkıldı. Devletin bize tanıdığı kredi vardı onu kullandım. O kredinin 26 milyarını devlet ödedi. İş yerim gittiği için kira yardımı da aldım. Şu an iş yerimin yapılmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

KURNAZ: DEVLET 54 ESNAFIMIZIN TOPLAMDA 3 AYDA BİR KREDİ TAKSİTLERİNİ YATIRIYOR

Esnafın ardından söz alan Harput Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Turan Kurnaz, devlet Elazığ’a hiçbir şey yapmadı sözüne katılmıyorum diyerek, “Elazığ patlıcan, Giresun can, Elazığ sahipsiz, Elazığ esnafı ikinci sınıf muamele görüyor gibi entrikalardan bulunan vatandaşlarımız var. Harput Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi pandemi döneminde ve depremden dolayı Elâzığ esnafımıza mağdur olan, dükkanı yıkılan esnafımıza bunların hasar tespit raporlarını yaparak devlet 54 esnafımıza toplamda 391 bin 886 TL 3 ayda bir kredi taksitlerini yatırıyor. Bu ne demektir; 54 esnafımızın kimi esnafımız 66 bin kimi 30 bin kimi esnafımız 92 bin bile TESKON tarafından ödenen taksit var. “Devlet Elâzığ’a hiçbir şey yapmadı” bu söze katılmıyorum. Kim olursa olsun dürüst olalım” dedi.

KURNAZ: SERVETİNİ KAYBEDEN İNSANA DEVLETİMİZ 50 BİN LİRA PARA VERMESİN Mİ?

Başkan Kurnaz, “Yapılan yardımları görmezden gelmek yanlıştır” ifadelerinde bulunarak, “Giresun’un Dereli İlçesinde malum dere içindeki bir ilçe. Nüfusu 19 bin 700. Bu ilçemizde Allah bir afet ile bütün esnaf olduğu gibi her şeyini iş yerini kaybetti. Esnafların toplam sayısı142. Elazığ’da 14-15 bin esnaf var. 142 esnafımızın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarına binaen Sayın Cumhurbaşkanımız dedi ki iş yerini kaybeden iş yerindeki hasar tespitini bu hasar tespitine örnek. Bu esnaflar içerisinde çay ocağı var, kahveler var, bakkal var, beyaz eşya dükkanı var, konfeksiyoncu var. Bir Çay Ocağında 10 masa, 30-40 sandalye vardır, demliği vardır, çay ocağı vardır. Bunun gideri nedir? Hasar tespiti yapılmak üzere diyor. Bunu tespiti 15 bin bilemedin 20 bin. Bunun yanında bir beyaz eşya dükkânı düşünün. Adamın 300 bin liralık malı var içerisinde. Sel gelip olduğu gibi götürdü. Sayın Cumhurbaşkanımızın demek istediği en üst limit 50 bin. Bu malını, mülkünü, servetini kaybeden insana devletimiz 50 bin lira para vermesin mi? siz bana Elâzığ’da 6.8 şiddetinde olan depremden sonra ya da deprem esnasında yıkılan binanın altında başkanım benim malım, mülküm, her şeyim gitti diyen 5 esnaf söyleyebilir misiniz? Yok. Tamam, hasar ördü. Esnaf ciddi anlamda etkilendi. Yer değiştirmek zorunda kaldım. Ama malı gitmedi. Bunu herkes bilmeli. 5 esnafı kimse bana söyleyemez o esnafın malı binanın altında kaldı, malı gitti diyemez kimse. Yok, öyle bir şey. 6‘ıncısı varsa 50 bin lirasını ben ödüyorum” açıklamalarını kaydetti.

KURNAZ: ELAZIĞ ESNAFINA VERİLEN PARA HİÇBİR YERE VERİLMEDİ

Başkan Kurnaz, Elazığ esnafına verilen paranın hiçbir yere verilmediğini de söyleyerek, “Devlet diyor ki ben 60 bin lirayı bir yıllığına ben ödüyorum. Bunu göz ardı etmemek lazım. İş yerini mi taşıyacaksın? Al sana 11 milyar kira bedeli. İş yerini 1 seneye kadar kuramazsan 50 bin TL faizsiz kredi. Devlet şimdi burada ne yapsın? Birileri çıkıp Elâzığ’da öyle provokasyonlar yapıp Elâzığ’ı ikinci sınıf muamele görmüş demek yanlıştır. Kim olursa olsun. Doğruları konuşmak gerek. Benim ilgi alanım Elazığ esnafına ne yapıldı? İşte Giresun can, Elâzığ Patlıcan. Hayır kardeşim. Bilmiyorsun. Benim elimde bir liste var. Kim olursa olsun. Gelsin, devletin esnafa, mağdur olan esnafa evini iş yerini kaybetmiş esnafa ne yaptığını görsün. 1 trilyon 567 milyar yardım. Devlet artık ne yapsın? Doğruları konuşalım. Yok, efendim milletvekilleri bir şey yapmıyor. O beni bağlamaz. Ben esnaf temsilcisi olarak burada açık ve net söylüyorum. Bu konuda her platformda herkesle tartışırım. Elazığ esnafına verilen para hiçbir yere verilmedi. Şoför esnafının minibüsçü tayfası mağdur olmuştur doğru, kahveci esnafı mağdur olmuştur doğru. Ama ne yapalım pandemi dönemi. Dünyanın devleri yıkıldı, dünya yıkıldı pandemiden dolayı. Bunu getirip te devletin politikası yapmak yanlış. Gerçekleri konuşmak lazım” ifadelerini kullandı.

VİDEO: