Ev Satacaklar Yada Kiralayacaklar Dikkat!

Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda; 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak. Söz konusu belgenin 10 yıl geçerliliği bulunacak.

Ev Satacaklar Yada Kiralayacaklar Dikkat!

Enerji Kimlik Belgesi alımında son bir haftaya girildi.

Tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması kullanılan enerji kimlik belgesi, 1 Ocak tarihi itibariyle zorunlu hale getirilecek. Söz konusu belgenin on yıl geçerliliği bulunacak.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre, EKB, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor.

PİRİNÇCİ: KANUNEN İSKAN RUHSATI VERİLMİYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinçci, “Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerli kabul ediliyor. A sınıfı en verimli, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye ise Enerji Kimlik Belgesi deniliyor. Yeni yapılacak ya da inşa edilen binaların enerji kimlik belgesi sınıfının ise en düşük C olacak şekilde tasarlanıp inşa edilmesi gerekiyor. C sınıfından daha düşük seviyede olan binalara, kanunen iskan ruhsatı verilmiyor. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu bulunmuyor” dedi.

PİRİNÇCİ: DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİNE BAŞVURARAK ALABİLİYOR

Pirinçci, “Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor. Bakanlık tarafından zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi, ülke genelinde çevreci binaların sayısının artmasını, sera gazı salınımının azaltılmasını sağladı” ifade etti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137