'Fab Fırat Prototipleme' Atölyesinin açılışı gerçekleştirildi.

Fırat Teknokent’te Fırat Kalkınma Ajansı’nın (FKA) desteği ile yapılan FABLAB atölyesi tamamlandı. Atölyenin açılışıyla ilgili "FABLAB ile Teknogirişimciler Hızlanıyor" projesi kapsamında düzenlenen programa Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez katıldı.

Teknokent’in tanıtımı ile ilgili sinevizyon gösterimini izleyen Bakan Yardımcısı Dönmez, daha sonra birim ve firmaları gezdi.

Açılaşa Bakan Yardımcısı Dönmez’in yanı sıra Vali Vekili Erkan Kaçmaz, AK Parti MKYK Üyesi, Genel Merkez Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Güder, FKA Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Cebeci, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

AKIN: ÜNİVERSİTEMİZİN HİZMETİNE SUNMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ

Fırat Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın, “Girişimcilik fazı da değişiyor. Girişimciliğin desteklenmesi fazı da değişiyor. Artık nasıl açık kaynak kodlu yazılımlar çok yaygın bir halde kullanılıyorsa bunun gibi açık kaynak kullanımına hazır laboratuvarların kullanımı, bu laboratuvarların kütüphane gibi kullanımına dair çalışmalar da dünyada hız kazanıyor. Bizde bunlardan bir tanesini Elazığ’da gerçekleştirmiş olmanın kıvancı içerisindeyiz. Bunu şehrimizin hizmetine sunmaktan, üniversitemizin hizmetine sunmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

YOĞUNLU: YENİLİKÇİ GİRİŞİMCİ EKO SİSTEMİNİ DE GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, “İlimizde üretilen ürünlerin katma değerini arttırmak, uluslararası ve ulusal pazarlarda rekabet edilebilirliği de arttırmak için gerçekten bölgemizdeki girişimcilik kültürünü de geliştirebilmek, özellikle üniversitelerimizde doktora seviyesinde, lisansüstü seviyesinde çok önemli akademik bilgiler oluşturuluyor. Bunların sanayiye, endüstriye, piyasaya hizmete dönüştürülmesini sağlamaya yönelik yenilikçi girişimci eko sistemini de geliştirmeye çalışıyoruz. Bu projemizde bu kapsamda geliştirilen bir proje” şeklinde konuştu.

ARSLAN: BU PROJELERİN GEÇMESİNE ÇOK ARZU EDİYORUZ

ETSO Başkanı Asilhan Arslan, “Bizim ilimizin en güçlü olduğu yanı; gıda ürünleri, bakir toprakları hem lezzet bakımından hem kalite bakımından çok önemli. Bunları en iyi şekliyle değerlendirmek üzere IPA’ya 5.1 milyon Euro’luk bir proje verdik. Gastronomi AR-GE merkezi. Çünkü ürünlerimizin nasıl yüksek katma değere ulaşabileceğini bizler bilmiyoruz. Yeterli teknik alt yapı çalışma yok bunlarda. Bunlar bizim eksik yanlarımız. Dijitalleşme ve endüstri 4.0’la alakalı 4.4 milyon Euro’luk proje verdik. Bunları kazanmak istiyoruz. Bu projelerin geçmesine çok arzu ediyoruz. ‘Fırat LAB’ ne kadar gerekliyse, OSB’mizdeki inovasyon merkezi ne kadar gerekliyse bu projelerin de laboratuvarlarının kazandırılması gerçekten o kadar gerekli” dedi.

BULUT: ELAZIĞ’IN DA GELİŞMESİ VE KALKINMASIYLA ALAKALI HAKİKATTEN HER FIRSATI DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUZ

AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Şimdi dijital devrimi kaçırmak istemiyoruz. Buna hem insan kaynağı açısından müsaitiz hem maddi kaynaklarımız açısından gerçekten müsaitiz, hem de devlet aklı bu işle alakalı çok müsait. Böyle olunca ben inanıyorum ve güveniyorum ki çok kısa zaman içerisinde bu son yüz yılda geçen akçenin bilim, bilgi, teknoloji olduğu bir yüz yılda Türkiye kendi yerini alacaktır. Biz Elazığ’da da bu mücadele içerisindeyiz. Elazığ’da bundan mahrum kalsın istemiyoruz. Her ne kadar tarım ve hayvancılıkla anılan bir il olsa da Elazığ teknolojik alt yapısının da gelişmesi ve kalkınmasıyla alakalı hakikatten her fırsatı değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

KAÇMAZ: BU GÜZELLİKLERDE BUNUN GÖSTERGESİ

Elazığ Vali Vekili Erkan Kaçmaz da, “Endüstri 4.0’ın konuşulduğu dördüncü sanayi devriminin konuşmaktansa artık hayata geçirildiği günümüzde artık bizlerin de ülke olarak ziyadesiyle gerekliliklerini ortaya koyup göğüsleyip bu işi artık ifa eden ülkelerden biri olmak zorundayız. Bunu da ziyadesiyle ortaya koyacak güce sahibiz Allah’ın izniyle. Ki bu güzelliklerde bunun göstergesi zaten” diye ifade etti.

DÖNMEZ: GELİŞMİŞ ÜLKELERLE REKABET EDEBİLECEĞİMİZ KORA KOR KÜRESEL ÖLÇEKLİ ÜRÜNLER VE GİRİŞİMCİLER ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

Teknokentlere önem verdiklerini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, “Türkiye’nin katma değerli üretimi için ülkenin orta gelir tuzağından çıkabilmesi için Teknokentlerde bilim, ticari değeri olan ürünlerin üretilmesi önemli. Dolayısıyla bu da o çabalardan biri. İnşallah, bu Teknokent’te üretilen ürünler de daha sonra bugün açtığımız Fab Fırat Prototipleme atölyesinde biraz daha can bulacak. Ondan sonra bir OSB ile beraber biraz daha ilerleyecek ve ticarileşecek. İnşallah, bundan sonra da buralardan da güzel hikayeler de çıkacak. Bizim gerçekten artık teknoloji üretmemiz lazım. Bugüne kadar geldiğimiz nokta çok önemli. Orada da umutsuzluğa kapılmamak lazım. Bundan sonrası için Türkiye için sıçrama ve atlama zamanı. Gelişmiş ülkelerle rekabet edebileceğimiz kora kor küresel ölçekli ürünler ve girişimciler ortaya çıkaracağız. Bir taraftan bir harekat devam ederken bir taraftan burada Teknopark açılışında bulunuyoruz. Gündemimizde Türkiye’nin ekonomisi ve sanayisi var. Zaten bu harekat da gösteriyor ki güçlü olmamız lazım. Güçlü olduğumuzu da gösteriyoruz. Daha da güçlü olacağız ki bölgede daha çok sesimiz duyulsun. Biz sadece bu toprakların değil, aslında etraftaki büyük coğrafyanın temsilcisiyiz. Üstümüzdeki yük büyük. Bizim için buraya gelmek önemli. Dediğim gibi harekat devam ediyor. Ama Türkiye’nin gündemi çok yoğun. Elhamdülillah bütün odağımız harekat değil, hayat devam ediyor. Bizim için bu da büyük ülke olduğumuzun göstergesi” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından FABLAB’ın açılışı gerçekleştirildi.

HABER: SITKI TAŞEL