Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde Taş Kırma Merkezi Hizmete Girdi

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi bünyesinde Taş Kırma Merkezi hizmete girdi.

Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde Taş Kırma Merkezi Hizmete Girdi

Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde, kesiksiz ve yarasız böbrek taşı tedavisi için taş kırma merkezi hizmet vermeye başladı.

Merkezde, dışardan ses dalgaları yöntemiyle bir taş kırma yöntemi olan ESWL ile böbrek taşlarından kesisiz, yarasız kurtulmak mümkün oluyor.

Üroloji Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Erdoğan Ağlamış, Üroloji uzmanları tarafından ESWL tedavisine uygun olduğu raporlanan hastaların ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) yöntemi ile taşlarından kurtulduğunu belirtti.

Doç. Dr. Ağlamış, merkezlerinde tedaviye alınan hastalar için öncelikle böbrek taşının yeri, büyüklüğü ve kimyasal yapısına göre tedavi programı hazırlandığını, 1-3 seans arasında da tedavinin tamamlandığını ifade etti.

“ŞOK DALGALAR TAŞA ODAKLANIYOR”

Doç. Dr. Erdoğan Ağlamış, ESWL’nin dışardan ses dalgaları yöntemiyle bir taş kırma yöntemi olduğunu belirterek, “Buradaki temel prensip; süratle yükselen kısa süreli ve yüksek basınçtaki şok dalgalarının taşa odaklanarak taşın kırılması işlemidir” dedi.

“BÖBREK TAŞINA TAM İSABET”

ESWL cihazının robotik kol ile USG (Ultrasonografi) eşliğinde taşa odaklanıp tedavi yapma özelliğine sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Ağlamış, “Skopi ve USG ile yeri tespit edilen böbrek taşına cihazımızın robotik kolu ile odaklama yaparak tam isabetle taşa tedavi uyguluyoruz. Bu sayede hastalarımız fazla vakit kaybetmeden her biri 30 ile 45 dakika süren 1-3 seans arasında böbrek taşlarından kurtulabilmektedirler. ESWL sonrası böbrekte hematom, kırılan taş parçalarının düşmemesi gibi istenmeyen sonuçlar olmakla birlikte, ESWL işleminin böbreklere kanıtlanmış kalıcı bir zararı yoktur. Özellikle tekrarlayan taş hastalığı olan kişilerde kesisiz, yarasız bir böbrek taşı tedavi yöntemidir. Aksi halde her seferinde taş için ameliyat olunursa böbrekte fonksiyon kaybı olabilecektir. Oysa ESWL bir yıl içinde dahi defalarca uygulanabilir. Günümüzde böbrek içinde 2 cm den küçük taşlarda ESWL tedavisi ilk seçenek olarak düşünülebilir” ifadelerini kullandı.

“DEĞİŞKENLER NEDENİYLE BAŞARI ORANI DEĞİŞEBİLİR”

Doç. Dr. Erdoğan Ağlamış, üreterde (idrar kanalında) 1 cm taşı olan hastanın bir seansı yaklaşık 30 dakika sürerken, böbrek içinde 2 cm taşı olan hastanın bir seansının yaklaşık 45 dakika sürdüğünü ifade ederek, “ESWL yöntemi ile erişkin hastalarda izlenen taşlar %90’ın üzerinde tedavi edilebilir. Ancak taşın boyutu, taşın böbrek içindeki yerleşim yeri, taşın bileşimi ve önceden geçirilmiş operasyonlar ve doğumsal anatomik bozukluklar gibi değişkenler nedeniyle başarı oranı değişebilir” diye konuştu.

 “BOL SIVI VE EGZERSİZ ÖNERİSİ”

Doç. Dr. Ağlamış, “ESWL tedavisi ile taş kırıldıktan yaklaşık 5-7 gün sonra hastanın kontrole gelmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde taşların dökülmesi beklenir. Bir sonra ki kontrolde kırılan taşın ne kadar döküldüğü kontrol edilir ve gerekirse tekrar ESWL seansı uygulanabilir. ESWL seansları sonrası hastalarımızdan istediğimiz doktor önerilerine uymaları, bol sıvı almaları ve bol egzersiz yapmalarıdır” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2018, 11:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137