Üniversiteler Afet ve Acil Durum Merkezleri Platformu (AYMEP) toplantı gerçekleştirildi.

Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, AFAD Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

ALYAMAÇ: ÇOK DAHA GÜZEL BAŞARILI PROJELER OLACAĞINA İNANIYORUZ

Fırat Üniversitesi Yapı ve Beton Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç, “Platformun en önemli amaçlarından birisi ülkemizde birçok üniversitemiz var bu üniversitelerde afet yönetimi alanında çalışan çok sayıda hocamız var. bu hocalarımızı bir araya getirme anlamında bu üniversitelerimizin güçlerini bir araya getirme anlamında, üniversitelerimizin tanıtımı anlamında ciddi bir platform olarak karşımıza çıktı. Aslında tüm üniversitelerimizde araştırma merkezleri çalışmalarını yürütüyor fakat inanın birbirimizden haberimiz olmayan araştırma merkezleri var bunu samimiyetle ifade etmek istiyorum. Fakat AFAD’ın bu çalışması sayesinde bizler bir araya gelmiş olduk. Tabi her araştırma merkezinin kendince güçlü yönleri var. Böylece o güçlü yönlerle diğer araştırma merkezlerine örnek olma gibi bir durum oluşuyor ve inşallah bu platformun çalışmaları ilerledikçe de çok daha güzel başarılı projeler olacağına inanıyoruz. Bu sayede çalışmalarımız devam ediyor tabi AFAD’ın destekleriyle AYMEP platformu üniversitelerin afet ve acil durum merkezi bir arada bulunuyor ve bununla ilgili online bir sistem geliştirdi AFAD. Şuanda hepimiz birbirimizin yaptığı çalışmaları görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

TEZCAN: ELAZIĞ DEPREMDEN SONRA ÇOK GELİŞMİŞ, ÇOK DEĞİŞMİŞ

AFAD Planlama Ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan ise depremden sonra Elâzığ’a ilk gelişinin olduğunu anımsatarak deprem sonrası Elazığ’ın çok gelişmiş ve değişmiş olduğunu ifade ederek, “Depremden sonra ilk gelişim depremi yaşadıktan sonra ilk buraya arama kurtarma sorumlusu olarak gelmiştim. Elazığ’a depremden sonraki ilk gelişim çok gelişmiş, çok değişmiş. Birçok şeyi görmek o günkü manzaralardan sonra bugünü görmek çok ayrı bir keyif” şeklinde konuştu.

TEZCAN: RİSK AZALTMA PLANI OLAN ULUSAL DÜZEYDE SAYILI ÜLKELERDEN BİR TANESİYİZ

Geçen ay afet risk azaltma planının yayınlandığını söyleyen Tezcan, “Geçtiğimiz ay Türkiye afet risk azaltma planı yayınlandı ve Türkiye risk azaltma planında dört stratejik hedef, amaç ve eylemlerimiz var ve artık dünyada ulusal düzeyde risk azaltma planı olan ulusal düzeyde sayılı ülkelerden bir tanesiyiz. Bu konuda birçok ülkeden de çok ciddi takdirler alıyoruz. Bizim belgemizle ilgili görüşmek isteyeni bize sunun diyen birçok ülke var. Çünkü risk planı hazırlayabilmek ayrı bir bakış açıcı artık ayrı bir düzey. Müdahale edebilirsiniz, müdahalede başarı sağlayabilirsiniz bunun için kapasite artırmak önemlidir ama risk azaltma planları yapabilmek bunun üst boyutuna taşımak. Şimdi Türkiye Afet Stratejik İyileştirme Planımızda hazırlanıyor inşallah en yakın sürede oda devreye alınırsa Afetlere bütünleşik yaklaşım dediğimiz baştan sonra öncesiyle anıyla sonrasıyla ortaya koymuş olacağız” dedi.

YILMAZ: ÇALIŞMALARIMIZ ARTARAK DEVAM EDECEKTİR

Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Yılmaz, Fırat Üniversitesi’nin mevcut durumu hakkında bilgiler vererek Fırat Üniversitesi’nin deprem çalışma alanları ve afet yönetimi alanlarıyla ilgili çalışmalar gerçekleştirdiğinin altını çizerek, “YÖK’ün son dönemde yapmış olduğu çalışmalardan misyon farklılaşması çalışmaları. Bu kapsamda üniversiteleri iki farklı alanda YÖK değerlendirmekte. Bunlardan birincisi bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler, ikincisi de araştırma odaklı üniversiteler. Fırat Üniversitesi 2021 yılı sonu itibariyle YÖK’ün yapmış olduğu çalışmada Türkiye’deki 20 araştırma üniversitelerin biri olma başarısını göstermiştir bununla birlikte 9 farklı alanda öncelikli alanlarımız belirlenmiştir bunlardan biriside 9 Eylül Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi ile birlikte deprem çalışmaları alanıdır. Bu deprem çalışmaları alanını şuanda Sayın hocamız Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç koordinatörlüğünde devam ettirmekteyiz. Burada alt alanlardan bir tanesi de Afet yönetimi olarak çalışmalar devam etmekte. İlerleyen dönemde bu konuda da hem insan kaynaklarının geliştirilmesi hem de fiziki altyapının geliştirilmesi için çalışmalarımız artarak devam edecektir. Elazığ’da ve üniversitemizde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyduğumuzu belirtmek isteriz” diye konuştu.

TORAMAN: BAKANLIK BÜNYESİNDE İNANILMAZ BİR KÜTÜPHANE OLUŞTU

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman ise, “Sayın Bakanımız bilimsel çalışmalara çok ciddi destek verdi. Bakanlık bünyesinde inanılmaz bir kütüphane oluştu. Bakanlık faaliyetleri içeren bilimsel çalışmalardan oluşan ciddi bir kütüphane oluşmaya başladı. Dolayısıyla bu gittikçe de çoğalıyor. Bunun bir örneği olarak bu platformu görüyoruz. Hakikaten iyi düşünülmüş çok iyi bir örnek aslında. Bütün bakanlıklar açısında kamu kuruluşlarına çok iyi bir örnek. Plan yapılırken o ildeki üniversitenin de buna destek vermesi çok kıymetliydi. Bütün üniversitelerimiz her il kendi üniversitesiyle çok güzel çalışmalar yaparak bu planları oluşturdular. Dolayısıyla bunun kurumsallaşması ve sürekliliğin sağlanması da ayrı bir irade” ifadelerine yer verdi.

TORAMAN: TÜRKİYE ÇOK KIYMETLİ KURUMSAL BİR YAPIYA KAVUŞTU

Toraman, AFAD başkanlığının yeni teşkilat düzenlemeleri ve organizasyonları ile mesafe kat etiğini ve Türkiye AFAD başkanlığı bünyesinde kurumsal bir yapıya kavuştuğunu söyledi. Toraman, “AFAD Başkanlığımızda hem yeni teşkilat düzenlemeleriyle, yeni organizasyonlarıyla da beraber çok mesafe kat etti. Orada da Türkiye çok kıymetli kurumsal bir yapıya kavuştu AFAD Başkanlığı bünyesinde ve bunun faydalarını da bir yönetici olarak bende geçmişten bugüne kadar pek çok afette ve acil durumda bizzat müşaade etmiş birisi olarak söylüyorum Türkiye için gurur verici bir seviyeye ulaştı" diye kaydetti.