Araştırmacılar yeni bir taşınabilir ve yüksek doğruluk oranına sahip akıllı yazılım modeli önermek için COVID-19 ile enfekte olan hastaların göğüs röntgeni görüntülerindeki bilateral alt lopların tutulumlarına odaklandılar. Bilim insanlarını yoğun olarak çalıştığı bu Pandemi döneminde akıllı ve bilişsel bir model önermeye odaklanan Fırat Üniversitesi araştırma ekibi akciğer X-ray (ultrason) görüntülerini kullanarak yerli bir hızlı tanı sistemi önerdiler.

HAZIR BİR AĞ KULLANILMADAN GELİŞTİRİLDİ

 “An Automated Residual Exemplar Local Binary Pattern and Iterative ReliefF based COVID-19 Detection Method using Chest X-ray Image” başlıklı makalede önerilen yöntem ekibin kendi geliştirdiği ve önceden herhangi bir veri seti ile eğitilmemiş hazır bir ağ kullanılamadan geliştirilen bir yöntem oldu.

“DERİN ÖĞRENME YÖNTEMLERİ KULLANARAK GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR”

Modele imza atan araştırmacılar yaptıklarını açıklamada; “Literatürde sunulmuş Otomatik Covid-19 tespiti yöntemleri genellikle önceden eğitilmiş derin öğrenme yöntemleri kullanarak gerçekleştirilmektedir. Fakat derin öğrenme yöntemleri yüksek işlem gücüne ihtiyaç duymaktadırlar. Bu durum donanımsal gereksinim ihtiyacından kaynaklanabilecek yüksek maliyeti beraberinde getirebilmektedir. Bu problemi çözmek için ekibimiz yerli ve milli bir öğrenme modeli önermişlerdir. Önerdikleri model basit konfigürasyonlara sahip kişisel bilgisayarlarda da çalıştırılabilmektedir.

Önerilen yöntem farklı sınıflandırıcılarda test edilmiş ve % 100’e yakın başarım oranları elde edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar “An Automated Residual Exemplar Local Binary Pattern and Iterative ReliefF based COVID-19 Detection Method using Chest X-ray Image” başlığı ile Elsevier platformunda yer alan ve uluslararası (Science Citation Index - SCI) kapsamında olan yüksek prestijli Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems dergisinde yayımlanmak üzere kabul edildi.

“AKILLI TESTLERİN GELİŞTİRİLMESİ DE SAĞLANACAKTIR”

Araştırmacılar, ülkemizdeki vakalardan elde edilebilecek geniş çaplı görüntüler ile taşınabilir yapay zeka tabanlı Covid-19 tespit sistemleri yapmayı da planlamaktadırlar. Geliştirilecek mobil yazılımlar ile reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) testinin yanı sıra kullanılabilecek akıllı testlerin geliştirilmesi de sağlanacaktır.

Ekibin, gelecekte ise insansız triaj ve pandemi bölümleri geliştirilmesine yönelik çalışmaları devam etmektedir” dediler.