Türk Ocakları Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen Ocak başı sohbetlerinin konusu, “Fuat Sezgin’in Türk Bilim Tarihine Katkıları” oldu

Programa konuşmacı olarak, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hacı Ömer Özden ile Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kamil Cihan katıldı.

Türk ocakları elazığ şube başkanı dr. Birol bulut, düzenlenen programda fuat sezginin bilim tarihine katkılarının konuşulacağını söyledi.

Elazığ benim ikinci memleketim diyerek sözlerine başlayan Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hacı Ömer Özden, Fuat Sezginin hayatından kesitler anlattı. “Sevgili Elazığlılar ben Erzurumluyum ve Fuat Sezgin’in de Erzurum’la bir bağı var beklide Fuat Sezgin’e yönelmemin nedenlerinden birside bu oldu.

ÖZDEN: FUAT SEZGİN ÜZERİNE ÇALIŞMA YAPMAYI DÜŞÜNDÜK VE YAPTIK.

Özden “1924 yılında Bitlis’te doğmuş Fuat sezgin ilkokulu memleketinde tamamladıktan sonra malum o yıllarda ülkemizde her yerde ortaokul ve lise bulunmuyor Erzurum bu manada şanslı bende Erzurum Lisesi mezunuyum dolayısıyla hem Fuat Sezgin’in Erzurum lisesinde okumasına ve benim aynı liseden mezun olmamız dolayısı ile Fuat Sezgin üzerine çalışma yapmayı düşündük ve yaptık. Fuat Sezgin Yatılı olarak Erzurum’ gelmiş ortaokul ve liseyi okumak üzere toplam 6 yıl yatılı olarak Erzurum’da eğitimi tamamladıktan sonra mühendis olmak üzere İstanbul’a gitmiş bu arada, Erzurum lisesi kurulduğu günden itibaren ülkemizin bilim hayatına siyaset hayatına kültürü hayatına çok önemli katkılar sağalmış önemli bir lisedir, lisemizin 100 yılı aşmış bir tarihi bulunmaktadır ve çok önemli şahsiyetlerin buradan mezun olmasından dolaylıda gurur duymaktayız işte onlar dan biriside Fuat Sezgin’dir Sezgin, İstanbul üniversitesine mühendislik tahsili için gittiğinde bir öğrenci akrabası onu fakülte hocasının konuşmasını dinlemek için alıp bir Alman bilim adamı olan Rıtter Hellmut’teri dinlemek üzere gidiyorlar yıl 1943 Hellmut’teri dinleyince fikri değişiyor ve Sezgin Doğu dillerinde okumak istiyorum diyerek mühendislik okumaktan vazgeçiyor” dedi.