Son günlerde "Belediyelerin hizmet pasaportu (gri pasaport) sağlayarak yurt dışına insan gönderdiğine" yönelik haberler gündeme gelmişti. Malatya’da ortaya çıkan ve Elazığ’a da sıçrayan gri pasaport skandalında yeni gelişmeler yaşandı.

Almanya İçişleri Bakanlığı, Türkiye'den ‘vize gerekmeyen hizmete özel’ gri pasaportla Almanya'ya gruplar halinde insanların götürülmesi olayında, “Rüşvet ve uluslararası insan ticareti soruşturması yapıyoruz. Türkiye’den bilgileri aldık, sınır dışılar başladı” açıklaması yaptı.

'YÖNTEM BİLİNİYOR, AMAÇ ALMANYA'DA KALMAK'

İçişleri Bakanlığı'nın 21.04.2021 tarih ve 4/46-47 sayılı cevabı, “Türk vatandaşlarının, Türkiye'nin Hizmet Pasaportu ile kaçırılması olayı ve kullanılan yöntem tarafımızdan bilinmektedir. Bu pasaportların birçok kişiye, 90 gün ya da 180 gün Almanya'da kalmaları için düzenlendiği görüldü“ diye başlıyor.

Bakanlık, bu tür pasaportları alanların amaçlarının kısa süreli olarak Almanya'ya geldikten sonra, uzun süreli kalmak ya da burada iltica başvurusunda bulunmak olduğunu belirtti.

'SINIR DIŞI ETMEYE BAŞLADIK'

Bakanlık açıklamasında, “Bu Hizmet Pasaportları'nın Türkiye'den haksız yere alınmasında bir rüşvet çarkının döndüğünü tahmin ediyoruz. Sınırlardaki polis ya da gümrük kontrollerinde, seyahat amaçlarında şüphe görülenleri derhal sınır dışı etmeye başladık. Federal Alman Polisi, bu yılın başından beri bu konuda dikkatli olunması konusunda uyarıldı ve kendilerine bilgi verildi“ denildi.

ULUSLARARASI İNSAN KAÇAKÇILIĞI SORUŞTURMASI

Açıklamada, bu yolla Almanya'ya kaç kişinin geldiğinin henüz tespit edilemediği belirtilirken, “Uluslararası insan kaçakçılığı için kullanılan- Einschleusen” tabirine yer verildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Federal polis, Ocak 2021'den itibaren, Türk emniyeti ile yakın bilgi alışverişine girmiş ve 25 Ocak'ta, Bayvera'nın Yukarı Pfalz Bölgesi Başsavcılığı tarafından, uluslararası insan kaçakçılığı şüphesi ile bir soruşturma başlatılmıştır. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiler, soruşturma makamlarının elindedir.“

GRİ PASAPORT KİMLERE VERİLEBİLİYOR?

Hizmet pasaportu olarak da bilinen gri pasaport, devlet adına yurt dışına göreve yollanan ama siyah (diplomatik) ya da yeşil (hususi) pasaportu olmayan kişilere verilebiliyor. Bu pasaportlarının kimlere verileceğin 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14/B maddesinde düzenleniyor.

Hizmet damgalı gri pasaportlar, bu kanun maddesi gereğince kendilerine "diplomatik" veya "hususi" damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile dış ülkelerde göreve alındıklarında veriliyor.