Televizyonlarımız Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu Gündem programının konukları Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demidağ, Ankara’dan Dünya Sağlık Örgütü TürkiyeTemsilcisi Prof. Dr. Toker Ergüder, Almanya’dan Haberin Saati İmtiyaz Sahibi İlhan Kılıç ve Fırat Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yılmaz oldu..

Akbıyık’ın stüdyo konuğu Fırat Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, Korona virüsle mücadeleyi milli mücadele olarak yorumladı.

DEMİRDAĞ: ÇALIŞMALARIMIZI YÜRÜTÜYORUZ

Programa evinden katılan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, “Ortalama 20-30 tane hasta başvuruyor. Bunların yaklaşık 3-5 tanesi kesin Pozitif çıkıyor. Diğerlerinin de klinik bilgileri uyuyor. Onlara temas edene kişiler kontrol ediliyor. Gerekli tetkikerini yapıp, kontrollü bir şekilde izolasyon kurallarına uyarak, yakın takiplerini yapıyoruz. Başta referans laboratuvarlar belirlendi. Ve her ilde çalışma olmadığı için bu çalışmaları yürütüyoruz. Yanlış hatırlamıyorsam 9 yada 12 ilde başlandı. Biz de burada yakın bölgelere yolluyorduk. Ve ihtiyaç olursa  herkes çalışabilir. Az yapısı uygun denildiğinde biz de hemen başlattık. Bizim 3. Seviye  laboratuvarlarımız var. Fakat hepafiltreleri bu bakterileri çalışıyoruz. Fakat bu korona için standartları çalıştırmışlar. Laboratuvarlarımız hazır hale getirerek, çalışmalarımızı yürütüyoruz. Viral partiküllerin siparişini verdik. O yüzden süreç biraz gecikti. Siparişin geç gelmesinden kaynaklanan bir durumdu” dedi.

ERGÜDER: DEVLETİMİZ HER ŞEYE HAZIRLIKLIDIR

Ankara’dan canlı yayına katılan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Elazığlı Prof. Dr. Toker Ergüder de, “Türkiye hiçbir zaman  bir İtalya, Fransa  gibi olmayacak  fakat vatandaşların dikkatli olması, kurallara uyması gerekiyor. Sokağa çıkmamaya ne kadar uyarsak, el yıkamaya ne kadar özen gösterirsek, 1-2 metrelik güvenli mesafe dediğimiz, Sosyal mesafeye dikkat eder, maske takarsak bunu atlatmış olacağız. Dün Dünya Sağlık Örgütü  ile video konferans yöntemiyle önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Ve Türkiye Korona virüs salgını sebebiyle, Dünya’nın pek çok ülkesine yardım yapmaya başladı. Bu Türkiye’nin ne kadar hazırlıklı ve tedbirli olduğunun göstergesi. Diğer Ülkelere oranla çok yüksek. Bunun en güzel örneğini Ocak ayında Elazığ’da Gördük. Depremden hemen sonra, Sağlık ekipleri, AFAD ekipleri Elazığ’a gelip 50’den fazla kişiyi enkaz altından kurtardığını biliyoruz. Bu da devletimizin her şeye hazırlıklı olduğunun göstergesidir” diye kaydetti.

KILIÇ: 50 TÜRK VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK

Haberin Saati İmtiyaz Sahibi İlhan Kılıç da, “Almanya’da son 24 saatte 171 kişi hayatını kaybetti. Bunula birlikte vaka sayısı Almanya’da 190 bine ulaştı. Toplam ölüm oranı, 2 bin 600’ü geçti. Almanya’da ilk vaka 24 veya 26 şubat gibi  görüldü. Korona virüsten hayatını kaybeden Türk Vatandaşların sayısı ile 50’ye ulaştı” dedi.

VİDEO: