Elazığ’ın dillere destan türküleri, uzun havaları, müzik aletleri Genel Yayın Yönetmenimiz Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu gündem programında konuşulmuştu…

9 Ocak tarihinde yayınlanan o programda program konukları Araştırmacı Yazar Sedat Çağlayan, Elazığ müziğine hayat veren Yalçın Turhan ve mesajla programa katılan herkesin ortak talebi, Elazığ’da kürsü başı programlarının geliştirilmesi ve tanıtılması oldu.

Kanal Fırat ekranlarında yayınlanan Gündem programında öne çıkan kürsü başı gecelerinin düzenlemesi konusu, Elazığ Belediye meclisinde de gündeme geldi.

Gündem programını kaynak göstererek, konuyu meclise getiren MHP Meclis Üyesi Mehmet Çak, kürsü başı gecelerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

ÇAK: BÖYLE BİR ŞEY KURULMASA BİZ 30 YIL DAHA HARPUT’U KONUŞACAĞIZ

Çak, Harput’ta yatırım yapmak isteyen çok sayıda insanın olduğunu ifade ederek, “Şirket diyorsunuz, şirket Harput’u düşündüğü zaman Harput’ta bir şimşek çakıyor bide işin içine EBUAŞ girdiği zaman direk şimşek çakıyor. Şimdi başkanım; Harput evliyalar diyarı, kültür varlığı olan bir yer. Şimdi siz bunu; İl Özel İdare demek Valilik demek, KUDEP demek belediye demek. Özel İdare, Belediye, Fırat Üniversitesi olmazsa olmazı. Bir vakıf kursanız. Harput’u seven insanlar var mı var. Allah içinse yanlışa girmeyecek insanlar var. Bizden çok savunacak insanlar var. 3 – 4 tane böyle insanlardan alıp çok güzel bir vakıf kurulsa da Harput ayağa kalkar. Yurt dışında milyon TL gönderecek vatandaşımız var. Sırada bekliyorlar. Yatırım için. Belki sizin paranıza ihtiyaç olamayacak. Böyle bir şey kurulmasa biz 30 yıl daha Harput’u konuşacağız. Yazık oldu. Harput’u geliştirmek istiyorsak, geçen bir basın açıklaması olmuştu ben hayretle izledim. Böyle bir hata yapılmışsa, nasıl böyle bir şey yapılmış o ayrı. Külliye konusu. Böyle bir şey varsa UNESCO konusu. Planlı ve projeli gitmezsek biz vallahi çocuklarımızda konuşacak. Size zahmet Harput’u tanıyan insanlar var, bu işe gövdesini koyacak insanlar var” ifadelerini kaydetti.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: 12-13 MİLYON BEDELLE BİR NEVİ MERHEM OLMAYA ÇALIŞTIK

Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları “Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle kapatılan iş yerlerine bin TL nakdi destek verdik. Bunların sayısı yaklaşık iki bunu buldu. 2 bine yakın esnafımıza bir kereye mahsus olmak üzere bin TL nakdi destek verdik. Bunun dışında servisçiler de yararlandı destek paketinden. Yine minibüsçülerimize 2020 yılında pandemiden dolayı ciddi sıkıntılar içerisindendiler bu vize harç gibi ücretleri almadık 2021 yılında da bu kararımız oldu. Bunların yanında tablet desteğimiz yine internet paketi desteğimiz ve müstecirlerimizden bize yaklaşık 350 civarı müstecirimiz var bunlardan da 3 ay boyunca kira ücreti almama kararını yine mecliste aldık. Bütün ticari işletmelere de yaklaşık 15 bin civarında abonemizin de 3 ay boyunca su ücretini almama kararını da geçen ay hep birlikte almıştık. Bu nakdi destek tamamen Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle pandemiden dolayı kapatılan yerlere bin TL nakdi destek Elazığ Belediyesi bütçesinden, merkezi hükümet ayrı bir yardım açıklamasında bulunmuştu. Bu bizim kendi almış olduğumuz karar doğrultusunda kendi esnafımıza yapmış olduğumuz destek. 2 bin civarı esnafımıza yaklaşık 2 milyon bedelle nakdi destek, 15 bin abonemiz var bu abonelerimiz 3 ay boyunca su ücreti alınmayacak” diye kaydetti. Müstecirlerimizden kira almayacağız yaklaşık 12-13 milyon bedelle bir nevi merhem olmaya çalıştık” diye kaydetti.

Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da, Harput’un Elazığ belediyesinin öncelikleri arasında olduğunu kaydetti.

Çak, “Zeki Akbıyık, Sedat Çağlayan ve Harput Musikisi Sanatçımız çıkmıştı Gündem programına. İçler acısıydı”ifadelerini kullandı..

Çak’ın talebinin ardından konuşan Başkan Şerifoğulları da, kürsü başı müzesini de Harput’a kazandıracaklarını söyledi.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: KÜRSÜ BAŞI MÜZESİNİN PROJESİNE BU YIL BAŞLAYACAĞIZ

Başkan Şerifoğulları, “Kürsü Başı müzesini yine hazırladık projesi hazır, Fırat Kalkınma Ajansı’ndan yüzde 60 civarında bir hibe aldık onun projesine başlayacağız bu yıl. Bunların hepsi 2021 yılında bitecek. Harput Hüseynik Kültür Yolu, Kürsü başı müzesi, sağır müftü Konağının Basın Müzesi olması, Hoca Hamamının restorasyonu, Harput girişten kaleye kadar Ulu Camii’nin oradan meydana dahil bütün yolların düzenlenmesi, ışıklandırılması bunların hepsi 2021 yılında bitecek. Kürsü başı müzesi yapacağımız yer İl Özel İdare tarafından yeni yapılan Hünkar Konağı diye bilinen o alanda yapacağız. O yapıda Harput’a yakışmayan bir yer onu da kürsü başı müzesi yapacağız diğer kısmında gastronomi müzesi yapacağız” diye kaydetti.

VİDEO: