İçişleri Bakanlığı tarafından Elazığ’ın Maden ilçesinde heyelan riski bulunan CamiiKebir Mahallesi’nde 278’i konut ve 232’si iş yeri olmak üzere toplam 510 binanın tahliye edilmesi kararı Elazığ Valili tarafından açıklanmıştı.

Açıklamanın ardından ülke gündemine de taşınan durum, TBMM gündeminde de CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol tarafından yer aldı.

Uluslararası anlaşmalar görüşmelerinde söz alan Erol, Maden’de 2007’den 2015’e kadar işletmenin hafriyat dökmesiyle heyelan riskinin oluşuğunu söyledi.

EROL: UYGULAMADAN KAYNAKLI FİRMA HAKKINDA DA YASLA İŞLEM BAŞLATILMALIDIR

CHP Elazığ Milletvekili Erol, ilçenin kaderine terk edildiğini belirterek, “2007 yılından itibaren 2015 yılına kadar, Maden Bakır İşletmesinin moloz dökümü ilçenin üstüne dökülerek ilçenin zemin kaymasıyla tehdit altında kalmasıyla kalan bir sürece başlamıştır. 2017 yılında ilimizin Valisi, şu anki Valisi’nin talimatıyla bu hafriyat durdurulmuş ve daha büyük bir faciadan dönülmüştür. Benim bugün burada bu konuşmayı yapmamdaki amaç şudur; Maden’in taşınmasıyla ilgili bir planlama ve bir söylenti varmış. Eğer bir ilçenin riske açık şekle getirilmişse o ilçedeki insanların can ve mal güvenliği tehdit edileceği hale getirilmişse tabi ki bilimsel araştırmalar, veriler değerlendirilerek oradaki insanların can ve mal güvenliği korunmalıdır. Ama aynı zamanda oradaki insanların can ve mal güvenliğini tehdit eden uygulamadan kaynaklı firma hakkında da yasla işlem başlatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

EROL: MADEN BAKIR İŞLETMESİNİN YANLIŞ DÖKÜMÜNDEN DOLAYI BİR TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Bunu burada meclisin taktirine sunmak istiyorum. Ve ayrıca Maden ilçesi, geçmişte bölgede tiyatrolarıyla, sinema salonlarıyla, tarihiyle, kültürüyle çok yönlü bir sosyal hayatı yaşayan bir ilçe olduğu dönemde işletmenin özelleştirilmesiyle birlikteki süreçte şu anda Maden kendi kaderine terk edilmiş ve insanların yalnızca ata dede topraklarına sahip çıkmak için barındıkları yer haline gelmiş. Orada yapılması gereken en önemli işlerden birisi; bir ilçenin yaşaması için ve bu ilçenin eski tarihi dönemine dönmesi için, eski dönemdeki iş sorununun olmadığı, sosyal hayatın ve kültürel hayatın en yoğun yaşandığı sürece dönebilmesi için Maden’deki bakır işletmesinin yeniden kamulaştırılarak bu kamulaştırma sonrasında Maden eski günlerine dönderilmelidir. Sayın Milletvekillerim düşünün ki bir ilçenin yarısı şu anda Maden bakır işletmesinin yanlış dökümünden dolayı bir tehlikeyle karşı karşıya. Verilen oradaki tedbir ve alınan tedbir yalnızca mal ve can güvenliğinden dolayı orada yaşayan insanların başka bir yere iskana tabii tutulması, kira yardımı verilmesi, bunun gibi yüzeysel yardımlarla ilgili süreç geçiştirilmek istenilen bir süreç” şeklinde konuştu.

EROL: ELİMİZDEN GELEN BÜTÜN KATKIYI VERECEĞİZ

Milletvekili Erol, “hiç merak etmeyin, bu konuda ilimizin 4 Milletvekilinin de, Belediye Başkanlarımızın da, Valimizin de duyarlılığını biliyorum. Bir araya gelerek bu sorunun çözümüyle ilgili Maden’in mağdur edilmemesi, Madenli’nin mağdur edilmemesi için elimizden gelecek bütün katkıyı vermek istiyoruz ve bunu vereceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ama sonuç olarak Maden’in kurtuluşu, Maden’in geleceği, Maden’in eski günlerine dönmesinin en güzel yolu ve yöntemi Maden Bakır İşletmesi2nin tekrar kamulaştırılarak işletmenin kamu tarafından yapılmasıdır” dedi.

HABER: SITKI TAŞEL