Kayısıdan, şeftaliye; duttan, cevize; bademden elmaya kadar çeşit çeşit fidanlar bu yılda toprakla buluşmak üzere hazır…

İçinde bulunduğumu günler Güz dönemi fidan dikimi için en iyi günler…

Elazığ’da da fidan üreticileri her yıl olduğu gibi bu yılda fidan çeşitlerinin toprakla buluşması için hazır hale getirdi.

KAYAOĞLU: CEVİZ VE BADEM RÖVANŞTA

Bahçe tarım çiçekçilik işletme sahibi Galip Kayaoğlu, “Çeşit olarak bu sene yine her zaman ki gibi bayağı çeşidimiz var. Çeşitlerde ağırlık olarak yine ceviz ve badem rövanşta. Satışları da var çok şükür sıkıntı yok. Yalnız hafta sonları yasak gelmesinden dolayı müşterimiz tabi ki üretici bağa bahçeye gidemiyor. Gidemediği için de fidan dikimleri düştü tabi ki. Buna da büyüklerimizden fidan dikicileri için bir esnekleşme getirseler iyi olur. Önümüz kış. 10 gün, 15 gün bir sezonumuz kaldı. En azından fidanlarını ekmiş olsunlar” ifadelerini kullandı.

KAYAOĞLU: GÜZÜN EKİLMESİNİN FAYDASI DAHA ÇOKTUR”

Kayaoğlu,” Güz vaktinde ekilmenin faydası daha çok. Çünkü fidan dikildiği zaman yerinden sökülmemiş gibi bahara kadar kök çalışmasını yapıyor. Direk baharın sıcakları görünce ağaç patlayıp sürgü sürmeye başlar. Çünkü güz ile bahar arasında 1 yıl fark eder. Güzün ekilmesinin faydası daha çoktur” şeklinde konuştu.

Peki fidanlar toprakla nasıl buluşmalı?

KAYAOĞLU: KIRMIZI TOPRAKLARDA DAHA İYİ GELİŞİYOR

Galip Kayaoğlu, “Fidan ekime gelmeden önce çiftçilerimiz sürdürüyor. Sonra yaklaşık 50-60 cm derinliğinde kuyuları kazılır. İlk sene gübre kullanmamak şartıyla ekim ve dikimleri yaptırıyoruz. O şekilde fidan çok toprak şeçer mi? Tabi ki killi veya kireçli topraklarda yürümesi zayıf olur ama normal kumsal, kırmızı topraklarda daha iyi gelişiyor tabi ki” dedi.

KAYAOĞLU: VE TÜRKİYE’NİN HER TARAFINA GÖNDERİYORUZ

İşletme sahibi Galip Kayaoğlu, “Yöresel olarak zaten bizim üzümlerimiz var, kayısımız var, dutumuz var. O şekilde yöresel tat dışarıya ve Türkiye’nin her tarafına onlardan gönderiyoruz. Diğer türlü de zaten fidanlarda ceviz bu sene rövanşta olarak badem ve ceviz en fazla satılan fidanların arasında” diye konuştu.

KAYAOĞLU: SATIŞLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ

Güz döneminde dikilen fidanların ne zaman ürün vereceği hakkında da konuşan Kayaoğlu, “Bodur fidanlarımız ikinci veya üçüncü senede tam kapasite meyveye başlar. Bodur olmayanlar da dördüncü sene ile altıncı sene arası tam kapasite meyve vermeye başlar. Cevizde aşısız olan ceviz altıncı yedinci seneden sonra verir. Aşılı cevizler aynı sene de tutar ama tabi ki sadece meyvesini belli eder. Yalnız üçüncü dördüncü sene meyve toplanabilir. Şeftali erken başlar, aynı sene tutar. Kayısı erken başlar, armut erken başlar. Bodur meyveler ikinci üçüncü sene tam kapsite meyve olur. Bu sene fidanlara pandemiden dolayı her şeye yüzde 100 zam gelmesine rağmen biz yine eski fiyatımızdan; geçen yıl ne kadar ücrette satıyorsak bu sene de aynı paradan satmaya devam ediyoruz. 15 lirayla 25 lira arası çıplak kök veya tüplü fidanlarımız var. O şekilde satışlarımıza devam ediyoruz” diye ifade etti.

KAYAOĞLU: ÜRETİCİMİZİ KORSAN FİDAN KONUSUNDA UYARIYORUZ

Kayaoğlu, “Fidancı olarak Türkiye’nin her tarafını geziyorum. Dükkan içinde fidan satıldığını Elazığ’da görüyoruz. Kaldırım üstünde fidan satıldığını Elazığ’da görüyoruz. Bunların önüne geçilmesi lazım. Üreticinin de buna dikkat etmesi lazım. Çünkü üretici fidanı fidancıdan alsın. Fidanı seyyar satıcıdan almasın. Çünkü iki yıl sonra fidanı meve vermeye başladığı zaman fidan bozuk çıktığı zaman gittiği zaman o adamı orada bulamıyor. Ama fidancı her zaman yerindedir. Asıl fidancı olan, işi bilen adamlardan alsınlar. Tabi ki seyyar satıcılara dikkat etsinler. Aldığı ağaçlara, pasaportuna, sertifikasına dikkat etsinler. Çünkü korsan fidan çok fazla var piyasada. Aşısız fidan çok piyasada. Bunlara dikkat etsinler. Çünkü para veriyorlar. Parası da bir tarafa; üç sene sonra emekleri boşa gidecek. Yazık olur. O yüzden üreticimizi o konuda uyarıyoruz” ifadelerine yer verdi.

KAYAOĞLU: KURUMLARDAN TEKLİF ALMAK İSTİYORUZ

Galip Kayaoğlu, “Belediye olsun veya karayolları olsun Elazığ üreticisinden mal pek almıyorlar. Teklifte etmiyorlar. Şimdi dışarıda bir maliyeti kaç paraysa biz o maliyetin altına fidan üretmeye hazırız üreticiler olarak. Ama paramız dışarıya gitmesin. Nasıl bir hesap yapılıyor onu ve orasını da bilmiyoruz ama üretici olarak Elazığ’da 4-5 tane fidan ve çiçek üreticisi olarak varız ama hiç birimizde kurumlara mal vermiyoruz, veremiyoruz. Çünkü teklifleri yok bizde. Yani bizden de alırlarsa her türlü tekliflerine açığız. Tabi ki bizde bekleriz” diye ifade etti.