Harekatın adı neden Barış Pınarı?

Suriye'nin kuzeyini terörden temizleyecek harekatın adı rastgele konulmadı. Barış Pınarı Harekatı özellikle seçildi. Hem Türkiye'nin harekat amacına hem de bölgedeki coğrafi yapıya vurgu yapıldı.

Harekatın adı neden Barış Pınarı?

Ayn el Arab, Resulayn, Ayn İsa ya da Türkçe karşılıkları ile Arap Pınarı, Pınarbaşı, İsa Pınarı...

Bölge tam bir pınarlar coğrafyası. Harekatın adı da bu yüzden özel seçildi.

"Pınar" isminin neden seçildiğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan anlattı.

"Harekatın adını rastgele bir tercih de bulunmadık. Bizim sınır Suriye tarafında hep pınarlarla doludur. İşte o pınarlardan hareketle biz bunun adını Barış Pınarı koyduk. Biz terör örgütün bölgeden kazıyarak Suriye'de gerçek anlamda barışı tesis etmek üzere bu adımları atıyoruz."

Sınırdaki birçok yerin adında "pınar" kelimesi var

Bölgeye barış getirecek olan harekatın ismine bölgedeki "pınar"lar ilham oldu. 

Eski Askeri Ateşe Prof. Dr. Esat Arslan ise Barış Pınarı Harekatı ismiyle ilgili şunları söyledi: 

"Bölgede Başpınar var ismi Resulayn, Aynülisa İsa'nın pınarı var, Ayn el Arap dediğimiz bu bölgede Arapça tekerleme vardır Zehap du Ayn el Arap. Şunu söylüyor ben pınarlar bölgesine geldim ne Arap gördüm ne pınar gördüm bu laf bugünleri söyleyen bir şeydir."

Terör ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Coşkun Başbuğ ise "Ayn'ın Türkçe'de karşılığı Pınar ayn Arap, Arap'ın pınarı, Cumhurbaşkanı tesadüfen vermedi bu isimleri. Pınarla alınan yerler var gelin bu tarafa Ceylanpınar ortadan ikiye bölmekle bu taraf ceylan bu taraf Resulayn diyemezsiniz. Burada tarihi doku ve bağlar var. Buradaki varlık sebebimiz de bu." diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137