Baskil İlçesi’ne bağlı Sarıgül Köyünde Hasan Dağı tepesinde bulunan 'Haroğlu Kalesi', milattan önce 8. yüzyılda Urartular tarafından inşa edildi.

İnsan silueti, koç ve öküz başı figürlerinin bulunduğu kalede kral veya rütbeli askerler için yapılan kaya mezarları da bulunuyor.

Savunma ve depo amacıyla yapılan kale üzerinde, kiremit ve seramik kalıntılara rastlanabiliyor. Kalenin ova tarafına bakması nedeniyle kale içerisinde su sarnıçlarının ve bir kilometreye yakın dehlizin olduğu tahmin ediliyor.

ÖZGEN: HAROĞLU KALESİ’NİN GÜNÜMÜZE KALAN BAZI TAŞ OYUNTULARI VAR

Profesör Doktor İnanç Özgen, “Özellikle Maridya Bölgesi arkasında Asuriler geçit bölgeleri, özellikle Adıyaman’daki Komogene Krallığı, Batı’daki Kapadokya Krallığı ve onu çevreleyen bir yapıda Urartulular kendi kalelerini kurarak almışlar. Haroğlu Kalesi’de bu kalelerden bir tanesi. Haroğlu Kalesi’nin tabi günümüze kalan bazı taş oyuntuları var. Tahrip olmuş genel manada. İnsan eliyle veya definecilerle maalesef tahrip olmuş. Daha önce Kemalettin Köroğlu ve Veli Sevin hocalarımızın yabancı araştırmacılarla, arkeologlarla yapmış oldukları geziler kapsamında bir takım uygarlıkların özellikle seramik kalıntılarının olduğunu, özellikle Urartu kalesinin önemli özelliklerinden olan kaya mezarlarının olduğunu keşfetmişler” ifadelerini kullandı.