İlk olarak Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırladığı, Araştırmacı Yazar Sedat Çağlayan’ın konuk olduğu “Gündem” programında gündeme alınan Beyzade Efendi Konağı ile ilgili açıklamaların ardı arkası gelmiyor.

Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan ve Elif Doğan’ın hazırlayıp sunduğu “Akşam Ajansı” programına Harput Der Başkanı Prof. Dr. Eyüp Bağcı canlı telefon bağlantısı ile katıldı.

Harput Der Başkanı Prof. Dr. Eyüp Bağcı Sarılı Köyü’nde bulunan Beyzade Konağı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

BAĞCI: TURİZMİMİZE KAZANDIRILMASI NOKTASINDA YETKİLİLERİMİZDEN ÇABA İSTİYORUZ

Harput Der Başkanı Prof. Dr. Eyüp Bağcı, “Bu hafta içi itibariyle Beyzade Konağı’na bir gezi düzenledik. Kurum müdürlerimiz falan katılarak bir gece düzenleyelim dedik. Gittik konağı gördük. Konağı gezdik 125 yıllık geçmişe sahip bir bölgenin yaşayan tek konağı olma özelliğini sağlıyor bildiğim kadarıyla. Eski yılara ait çok ciddi, izler taşıyor. Henüz bozulmamış kısımlarının sayısı oldukça fazla. Havuz başları, evin içerisindeki tel doplapları onun mimarisi bakımından çok ciddi anlam ifade ediyor. Sedat Çağlayan Bey, Kanal Fırat Televizyonu ve Zeki Akbıyık Bey sağ olsunlar gündeme taşımış olduk. Biz bu konağın kısa süre içerisinde bir projelendirme süreci geçirmek suretiyle toplumumuza, kültürümüze ve de turizmimize kazandırılması noktasında yetkililerimizden çaba istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BAĞCI: ORANIN RESTORASYONUNU BİZ CİDDİ ANLAMDA ÖNEMSİYORUZ

Prof. Dr. Bağcı, “Önceden bir araştırma yapılmış, belli bir aşamaya gelinmiş, ondan sonra kesintiye uğramış. Belki çok büyük rakamlar gerekmeyecek. Sahipleri yaşıyorlar, Beyzade Efendi’nin torunları yaşıyorlar. Zaten gereken desteği veriyorlar. Bu imkan meselesi, güç meselesi. Ekonomik yönden çok yeterli olmadıkları için pansuman tedbirleri uyguluyorlar. Aslından uzaklaşmaya gitmiş konak. Yapılan şeyler artık aslını bozma sürecine girmiş. Biz sayın valimizden, sayın vekillerimizden ve belediye başkanımızdan Kanal Fırat aracılığıyla bu konağın onarılmasını istiyoruz.  Buna benzer bir konak daha var bildiğim kadarıyla. Öncelikli olarak buradan başlamak, suretiyle hem mübarek zatın Harput’un mimarlarından olan Beyzade Efendi’nin ruhunu ve şahsiyetini yaşatma noktasında hem de bölgenin turizme kazandırılması, bölge halkının yaşamsal kalitesinin arttırılması noktasında destek amaçlı oranın restorasyonunu biz ciddi anlamda önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

BAĞCI: ONARILMAZSA 3-5 YIL İÇERİSİNDE BELKİ DE TAMAMEN YOK OLACAK

Artık belli bir çalışma yaparak kısa süre içerisinde ufak restorasyonlarla özel sektör yap-işlet-devret mantığıyla bölge insanına kazandırmanın önemli olduğuna inanıyorum. Bu bağlamda bu konak çok önemli. İnşallah buradan başlanır. Bölge için çok önemli. Çünkü yok olmak üzere. Zaman içerisinde tedavi edilmez ise, onarılmazsa bir el atılmazsa 3-5 yıl içerisinde belki de tamamen yok olacak” dedi.

HABER: SITKI TAŞEL