Harput’un ve Elazığ’ın tanınmasında özellikle manevi açısından merkez olması noktasında önem arz eden “Harput Diyanet Eğitim Külliyesi” ile ilgili il yöneticilerinin Ankara çıkarması devam ediyor.

Bu kapsamda Elazığ’daki il yöneticileri külliye ile ilgili ilk toplantılarını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’le yapmışlardı. Prof. Dr. Görmez’in ardından ikinci toplantı Kalkınma Bakanlığında gerçekleştirildi.

Kalkınma Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Ak Parti Elazığ Milletvekilleri Ömer Serdar, Metin Bulut, Tahir Öztürk, Ejder Açıkkapı, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve Ak Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze katıldı.

Elazığ İl Yöneticilerinin tam kadro olarak şehir için önem arz eden projeyi yakından takip etmeleri takdir topladı.

Gerçekleştirilen toplantıda Harput’ta yapılacak “Harput Diyanet Eğitim Külliyesi” hakkında Bakan Elvan’a bilgiler verdi. Projenin ayrıntılarını inceleyen Bakan Elvan, projenin Elazığ ve Türkiye için önem arz ettiğini belirtti. Ankara’da gerçekleştirilen bu önemli toplantıyı televizyonlarımız Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’da takip etti.

“ELAZIĞ HER ŞEYE LAYIK”

Toplantının ardından televizyonumuza özel açıklamalarda bulunan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Ben öncelikli olarak sayın valimize, milletvekillerimize, belediye başkanımıza huzurlarınız da çok teşekkür etmek istiyorum. Elazığ bizim için çok önem taşıyan tarihi bir şehrimiz. Bugün Harput’a yönelik çok önemli bir projeyi bizlere sundular. Ben gerçekten çok beğendim. Harput’un tarihi misyonuna yakışan bir anlamda Harput’u eski günlerine döndürebilecek çok daha canlı tutacak tarihimizi, kültürümüzü geçmişi hatırlayacağımız son drece önemli bir projeyi bizlere aktardılar. İnşallah bizde kalkınma bakanlığı olarak bu projeye destek vereceğiz. Yatırım programına alıp süratle başlaması için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz. Elazığ her şeye layık. Bunu öncelik ile ifade etmek istiyorum. Çünkü biz özelik ile benim bürokratlığım dönemin de DAP projesini Elazığ’dan başlattık. Belki arkadaşlarımız bilmeye bilir. Ama Doğu Anadolu projesinin ilk çalışmalarına bu adımı Elazığ’da atmaya başladık. Elazığ’da genel koordinasyonunu da o dönem de Fırat Üniversite yönetti. Koordinatör üniversite olarak çok ciddi katkılar sağladı. Öğretim üyelerimiz ben her birine özelik ile teşekkür etmek istiyorum. Elazığ eski Elazığ değil çok daha iyi konum da çok daha iyi konuma gelecek. Bizde elimizden gelen desteği vereceğiz. Ben milletvekillerimize sayın valimize belediye başkanımıza tekrar çok teşekkür ediyorum” dedi.

“KÜLLİYE PROJESİ ÇOK BEĞENİLDİ”

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “İlk geldiğim günden beri söylüyorum bir şehri tek kişi yönetemez. Şehri ortak akıl yönetir. Dünyada artık şehirler ön plana çıkıyor. New York gibi Paris gibi. Dolayısıyla dünya liginde uluslararası arenada yarışacaksanız şehrinizi her açıdan markalaştıracaksınız. Şehri ortaklaşa yöneteceklesiniz. Biz buraya il yöneticilerimizle geldik. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Ben bunun öncesinde Kalkınma Bakanlığı’na çok proje sundum ancak ilk defa bir projeye bu kadar kolay evet dediğine şahit oldum. Çünkü yatırım konulu projelerde çok kısıtlı davranırlar. Bütçeyi düşünürler, projeyi beğenmezler veya ötelerler 2-3 defa gittikten sonra. Ama bakanımız bu projeyi hemen kabul etti ve çok beğendi. Birkaç önerisinde oldu. Bu proje için şehrimizin aktörleri çok iyi çalıştılar. Eski projeyi bir kere daha gözden geçirdik. Şimdiki dokuya uygun eklemeler yaptık. Proje çok beğenildi. Uluslararası alana yayılacak ve bizimde amacımız zaten Elazığ’ı tüm dünyaya tanıtmak. Elazığ’ı tanıtacak en güzel yerimizde Harput. Toplantıda da belirttim Harput zamanında çok müthiş değerlere sahip bir yermiş. 2 bin 600 ev, 10 cami, 8 kütüphane, 12 Han, 10’u aşkın Hamam vardı. Bunların olması Elazığ’ın bir ilim merkezi olmasının kanıtıdır. Şimdi biz orayı inşallah asli hürriyetine bu külliye merkez olmak üzere asli hürriyetine yavaş yavaş icra edip, hem yaşam mekanı, hem butik otellerin, hem otantik mekanların caddelerin sokakların kalesiyle birlikte öne çıkaracağız. Burada 12’yi aşkın medeniyetimiz olmuş. Eserlerini koymuş, Artuklu, Selçuklu Osmanlı eserleri var. Diyanet işleri başkanımız ‘Tarihi din ve medeniyet merkezlerimiz artık çöküyor’ dedi. Şam Bağdat vs. biz Harput’u çabucak onların yerine koymalıyız. Uluslararası inanç ve kültür merkezi haline getirip çok güçlü yapmalıyız. Bu çok önemliydi Bakanımız hemen ilk yatırım programına alınacağını söyledi. Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Çok ilgilendi Elazığ bunu çok hak ediyor. Stad, İpekyolu, Uluova hepsini kabul ediyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Artık biz sürekli toplantılar yapıp Elazığ’a neler yapmalıyız diyerek projelerimizi sunuyoruz. Sizlere de çok teşekkür ediyoruz. Bizlerin sesini duyurmak için buralara geldiniz” dedi.

“PROJELERİMİZ DEVAM EDECEK”

Projenin Elazığ için çok önemli olduğunu belirten TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Ak Parti Elazığ Milletvekili Ömer Serdar, “Elazığ için önemli bir projeyi daha hayata geçiriyoruz. Sayın Başbakan Yardımcımız Numan Beyle görüşmemizle bu külliyenin boyutları daha genişledi. Orada önemli merkez olacak ilim merkezi olacak. Harput için ayrı bir destinasyon olabilecek olan tarihi dokusuna uygun olarak yeniden proje rehabilite edildi. Sunumu diyanet işleri başkanımız ile yaptık. Orada ki teknik ayrıntılar da hesaplandı. Özelikle diyanet işleri başkanlığımızın burayı kaybolan ilim merkezlerinden birinin ihya edileceği bir merkez olarak düşünülmesi proje onu heyecanlandırdı. Evet biz yaptığımız adımdan eminiz. Bugünde sayın Bakanımız Lütfi Elvan dostumuz abimiz zaten. Elazığ’a daha öncede çok büyük katkıları oldu. Özelik ile Uluova Sulama ve Stadın programa alınması konusunda. Bugünde hakikaten proje onu da heyecanlandırdı. Çok beğendiğini kendileri de ifade etti. Sayın bakanımızı da teşekkür ediyorum. Başbakan yardımcımızı da teşekkür ediyorum. Diyanet işleri başbakanlığımızı da teşekkür ediyorum. Görüldüğü gibi yine ekip olarak bütün arkadaşlarımız aynı arzu ile Elazığ için yapılması gerekeni yapıyoruz valimiz ile birlikte. Bundan sonra da projeler devam edecek. Elazığ başlarken çok güzel günler bekliyor demiştim. Allah’ın izni ile Elazığ’ın hiçbir sorunu kalmayacak ben teşekkür ediyorum. Sizlere de bu program da bizlere eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim” dedi.

“BİRLİK OLUNCA BEREKET OLUYOR”

Yapılan birlikteliğe dikkat çeken Ak Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Gerçekten çok önemli bir proje. İl yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum. Buraya birlikte geldik. Birlik olunca işin içinde, berekette oluyor. Biz birlikte geldiğimiz ve sonuç almadığımız hiçbir şey olmuyor. Bakanımıza ne götürdüysek bizi geri çevirmiyor. Uluova olsun, İpekyolu projemiz olsun DAP olsun. İşin planlanması ile ne türlü talebimiz varsa bakanımız kabul ediliyor.

Elazığ’ın sosyal ve kültürel yapısını getirecek, Elazığ’ın özlenen dokusunu geri getirecek bir proje. Uluslararası bir projeye dönüştürülmek isteniyor. Diyanet eğitim merkezinin uluslararası bir platforma taşınması hem de ipek yolunu kalkınma bakanlığımızın desteği ile yapıyoruz.  İpekyolu Uluslararası bir gençlik ve çocuk merkezinin yapılması Elazığ’ın uluslararası alana açılmasını sağlıyor. Elazığ için çok ciddi projeler. İlimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

“BAKANIMIZ BİZİ HİÇ GERİ ÇEVİRMEDİ”

Ak Parti Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk, Kalkınma Bakanı Elvan’ın projeyi çok sevdiğini ifade ederek, “Bu gün birlikteliğin beraber olmanın bir neticesini aldık. Bildiğiniz gibi öncelik ile Diyanet İşleri Başkanlığımız ile görüştük. Harput külliyesi ile ilgili. Değerli fikirleri destekleri gerçekten bizim için önemliydi. Bazı projeler konusunda da kendi fikirleri var. Mimarlar ile paylaştık. Diyanet İşleri başkanlığından Allah razı olsun Elazığ ile ilgili çok büyük desteği oldu. Mutlu olduğunu söyledi. Şimdide arkadaşlarımız ile beraber vekillerimiz ile valimiz ile il başkanımız ile beraber Lütfi Elvan bey kalkınma bakanımız. Çünkü bu işin finansman programı kalkınma bakanı olacaktır. Dolayısıyla şimdi biz sayın bakanımız ile görüşmemiz hakikaten bize büyük destek ve ilgi gösterdi. Bu bizi çok memnun etti. Kendisinin aynen lafı şu; ben bu projeyi çok sevdim. İyi bir proje desteğimiz devam edecek. O konuyu da hatta bu sene 2017 programın alacağım dedi.  Bu iş 30 milyonluk proje. Elazığ için hakikaten önemliydi. Tarihi dokusuna uygun maneviyatına uygun bir proje oldu. Projede hakikaten güzel. Çizen mimarlarımızı da tebrik ediyoruz. Ayrıca Lütfi Elvan bakanımız her geldiğimizde bizi geri çevirmedi. Öncelik ile Uluova projesi vardı. Seçildiğimiz yılın hemen ertesinde. O projeyle de ilgileneceğim destek vereceğim demişti. Sağ olsun ihale yapıldı. İkincisi stat ile bizim halkımıza sözümüz vardı. O da zaten programa konuldu. Onun da inşallah bu sene ödeneği ayrılacak ve proje stat da yapılacak. Üçüncü bu proje Harput projesi buda bizim için önemli. Bide ayrıca metin beyin takip ettiği proje var. İpek yolu projesi. Yani 4 tane proje sağ olsun sayın bakanımızın çok büyük desteği var. Bize Elazığ’a özel ilgi gösterdiğini. Elazığ ile ilgili her türlü projeye destek vereceği bizi mutlu etti. Tabi yine söylüyorum. Bu bizim Elazığ da ki birlikteliğimizin belediye ile, valilik ile il başkanımız ile birlikteliğimizin neticesi. Biz başından beri vatandaşa şunu söyledik. Biz her zaman Elazığ da yapılacak olan projeler konusunda hep beraber hareket edeceğiz ve mücadeleyi beraber vereceğiz. Ben inanıyorum inşallah bu projede 2 sene gibi bir zaman da bitecek. Proje zaten hazır. Diğer kalan stat ise 2018 başlanırsa o da 2 senede biter Elazığ’a uygun Elazığ’ın projesi Elazığ’ın dokusuna uygun ve halkımızın istediğinden daha önemli bir proje olacak stat. Çok amaçlı stat. Mevcut dan daha kat kat güzel olacak. O da zaten bizim halkımızın beklediği projedir. Onun için burada emeği geçen sayın bakanımıza, diyanet işleri başkanımıza, projeyi çizen mimarına ekibine Elazığ’dan gelen mimar arkadaşlarımıza onların büyük emeği var. Çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca sizin de Kanal Fırat, Kanal E olarak bu işi takip etmeniz ilgi göstermeniz ayrıca size teşekkür ediyorum. Çünkü hakikaten basın yayın çok önemli bizim için sesimizi duyurma açısından sizler bu desteği verdiniz. Bizler size ve ekibinize çok teşekkür ederiz. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

ELAZIĞ HARPUT’LA BİRLİKTE YENİDEN YÜKSELECEK”

Ak Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı ise “Ben öncelikle şehrimize hayırlı olsun diyorum. Öğlenden önce diyanet işleri başkanımız ile görüşme yapılmıştı. Orada bir sunum yaptı arkadaşlar ve kalkınma bakanımız ile de aynı şekilde sunum yaparak görüşüldü. Sağ olsun kalkınma bakanımız bugüne kadar olduğu gibi gerçekten Elazığ’a vermiş olduğu önemi bir kez daha gösterdi. Çünkü kronikleşmiş olan birçok meselede bize yardımcı oldu. Uluova sulama projesinin yatırım programını ve daha sonrada ihale aşamasını biliyoruz. Yine stadımız ile ilgili önemli ir gelişme yaşanmıştı. Stadımız da yatırım programına alındı. Bugünde sunumu yaptığımız inşallah Harput eğitim merkezimizin diyanet eğitim merkezimizin projesini sunumu gördü ve büyük destek olacağını da ifade etti. İnşallah bir an önce yatırım programına alınması için bizler de gayretlerimizi devam ettireceğiz. Harput’un inanıyoruz ki bu proje ile silueti değişecek. Harput geçmiş o ihtişamlı günlerine inşallah dönecek. Elazığ Harput ile birlikte yeniden yükselmeye başlayacak. Çünkü biz Harput’u sadece bu külliye projesi ile değil. Etrafı ile ilgili yaşanılabilir bir kent haline getirmenin de gayreti içerisinde olacağız. Burası inşallah hem inanç turizmin bir merkezi olacak hem de uluslar arası niteliğe kavuşarak bir çok ülkenin de belki de ileride gelebileceği eğitim alabileceği tıpkı bir Şam gibi Bağdat gibi bir eğitim ve kültür merkezi haline gelecek. Gayretimiz bu yönde olacak. Ben şehrimize hayırlı olsun diyorum. Sayın valimize sayın bakanımıza gerçekten vermiş olduğu destek için de teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BİZ BİRLİKTE GÜCÜZ”

Toplantıya il yöneticilerinin hep birlikte katılmasına dikkat çeken Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Öncelikle biz birlikte gücüz. Dolayısıyla burada ki yapmış olduğumuz görüşmelerde hem diğer görüşmelerde milletvekillerimiz ile valimiz ile il başkanımız ile birlikte görüşüyoruz. Bu birlikte götürdüğümüz projelerden bugüne kadar geri dönen hiç olmadı. Harput Diyanet Külliyesi ile esasın da 3 yıldır süren bir çalışma var. Orada biliyorsunuz en büyük problem arazi problemiydi. Arazi olmadan zaten bir şey yapamıyorsunuz. Harput da kütle arazi bulmakta çok zor. Belediyemize ait 28 dönüm araziyi biz diyanete tahsis ettik. Belediye meclisimizde bunun kararını aldık. Proje üzerinde çalışmalar başladı. Yaklaşık 1 yıldır proje üzerinde çalışmalar yapılıyor. Birçok değişiklikler oldu. Nihai noktasına geldiğinde diyanet işleri başkanlığımız ile bugün görüştük. Akabinde bakanımız ile görüştük. Her ikisin de birinci derece proje için çok olumlu sonuçlar aldık. Güzel bir proje artı Harput zaten milli ve manevi değerlere bağlı geçmiş yüzyıllar da büyük hizmet etmiş bir kentimiz. Harput da yapılacak olan böyle bir tesisin Harput’un milli ve manevi değerlerine uygun olacağı konusun da kanaat sahibi olundu. Dolayısıyla bizim belediye olarak Harput da yaptırılması restorasyonlar. Kazı çalışmalarına ek olarak yapılacak olan diyanet külliyesi inşallah Harput’a çok katkı kazandıracak. Bölgesel değil, ulusal değil, uluslararası eğitim merkezine inşallah kavuşmuş olacak. Valilik konuk evinin yeri belediyemize aitti. Biz valiliğe tahsis ettik. Orada güzel bir konuk evi çıktı. Hem iç dizaynı ile hem yapım şekli ile Harput’a değer kazandırdı. Bu şekilde biz vakıflara derneklere değişik yerler tahsis ediyoruz. Yapılmasını da arzu ediyoruz. Ben inanıyorum 4-5 yıllık bir süre içinde Harput’un sula yeti tamamen değişmiş olacak. O kendi tarihi kadim kültür ve sanatına dönük medeniyetine dönük bir sula yeti elde etmiş olacağız. Biliyorsunuz Harput aynı zaman da UNUSCO dünya listesine girmek üzere iken çalışmalarımız devam ediyordu. Onla ilgili Paris’eydik. Bir çok toplantı yaptık. Konferanslar verdik. Harput’u tanıttık. O süreçte bir taraftan devam ediyor. Harput 4 bir taraftan o kadim medeniyetine dönmek için hepimiz birlik için de çakışmalarımızı sürdürüyoruz. “Bugünde onun en önemli adımlarından birini attık. Çok da olumlu sonuçlar aldık. Ben bütün emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ELAZIĞ’A ÇOK ÖNEM VEREN BİR BAKANIMIZ VAR”

Ak Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze ise gerçekleştirilen toplantıyla ilgili Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın Elazığ’la ilgili projelere destek verdiğini ifade etti. Başkan Gürgöze, “Diyanet işleri başkanımızı sabah erken saatlerinde ziyaret ettik. Orada Harput eğitim merkezi olarak kullanılan 35 yıllık binanın yıkılıp yerine bir külliye yapılması projesi geçen valimiz döneminde başlatılan, aşağı yukarı bir yıl önce yine valimiz belediye başkanımız ve milletvekillerimizle birlikte Diyanet İşleri Başkanımızı ziyaret ettiğimizde gündeme getirdiğimiz ve akabinde devamı yapılan bir projeydi. Bu projenin yatırım programına alınması ve diyanet işleri tarafından yapılmasıydı. Bugün yeni valimiz milletvekillerimiz belediye başkanımız bizler ve müftümüzle birlikte diyanet işleri başkanıyla projenin ayrıntılarını görüştükten sonra hemen akabinde de kalkınma bakanımıza gelerek yatırım programına alınması 2017’nin yatırım programına alınması noktasında sayın bakanımızdan taleplerimiz oldu. Sayın bakanımız hakikatten sadece bu projeyle ilgili değil Elazığ’a çok önem veren bir bakanımız. Uluoava sulama projesi bu dönemde çözüldü. Stadyumla ilgili gelişmeler, cazibe merkezine Elazığ’ında dahil edilmesi konusunda çok desteği olan bir bakanımız. Destek vereceğini ve yatırım programına alınacağını ifade etti” dedi.

Bu haberin tüm telif hakları www.elazigsonhaber.com internet sitesine aittir. Paylaşım yapılırken kaynak belirtilmesi gerekmektedir!