Tarihi, doğası ve toprağında barındırdığı manevi büyüklerle Harput, Elazığ’ın incisi…

Kürsübaşı ve musiki de Harput’un olmazsa olmazlarından…

Kürsübaşı geleneği, kış aylarında bir araya gelerek, ortada soba görevi gören bir kürsünün etrafında toplanarak sohbet edip eğlenmenin adıdır. Unutulmaya yüz tutan bu geleneğin canlandırılması gerektiğini söyleyen Harput’un eski belediye başkanı Bedrettin Sanaç, kürsübaşıyla ilgili bilgiler verdi.

SANAÇ: BU O KADAR KIYMETLİYMİŞ Kİ BAKIN KUŞLAR BİLE BUNA HÜKMETMEYE ÇALIŞIYOR

Bedrettin Sanaç, “Harput Musikisi günden güne aşağı düşüyor. Sebebine gelince kıymet verilmiyor, sevilmiyor. O da neden? Tabi artık ana babaların yetiştirdiği kültürden mi yoksa insanların kendisinden mi ona bir şey diyemem. Harput Musikisi çok güzeldir. Harput Musikisi türlü şeylerden olur; bazısı klarnet der, bazısı cümbüş der, saz der… Musiki; ben Sugözülü’yüm. Rahmetlik babam anlatırdı. O zaman saz çalan kanuncu ‘Boğos’ varmış. O çalardı bülbül gelir çalgının üzerinde titrer dururdu. Bu o kadar kıymetliymiş ki bakın kuşlar bile buna hükmetmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

SANAÇ: KÜRSÜ YOK Kİ BAŞI DA OLSUN

Sanaç, “Kürsübaşı dediğimiz zaman toplanılır. 10 kişi, 15 kişi gelir bu tarafa. Hiç imkanı yok. ‘Haydı bugün akşam Mehmet gilde toplanacağız, Hasan gilde, Bedri gilde’ onlar gelir orada 15 kişi otururlar, konuşurlar sohbet ederler. Eğer gerekiyorsa türküde söylerler, oyunda oynarlar. Bunu yaparlar. Şimdi Kürsübaşı’nda oyun çok oynanılır dı. Nitekim bende onu yaşadım onu. Biz de Kürsübaşı’nda oturduk. Oyun da oynardık. En fazla yüzük oyunu… Şimdi bugün Kürsübaşı’nda kimse yok. Kürsü yok ki başı da olsun” şeklinde konuştu.

SANAÇ: DESTEK YOK

Elazığ halkına da seslenen Bedrettin Sanaç, “Halkın yüzde 90’ı malul mahsun. Hele bil hassa zaten kürsü Elazığ’da burada. Elazığ halkının durumu belli. Mümkün olduğu kadar toplamaya çalışmak lazım. Geçenlerde arkadaşın birisi gelmişti. Konuştular. Güzel bir Kürsübaşı yaptılar. Ama adı Kürsübaşı değil. Uzun hava söyledi. Diğeri ikinci bir tanesi başka söyledi. Destek yok. Destek yok. Adam saatlerce oturdu iki kelimeyi zorla söyleyebildi. Olmaz ki böyle” dedi.