Harput Esnafı Dert Yandı!

“Harput gün geçtikçe kan kaybediyor. Verilen sözler tutulmuyor” diye dert yanan Harput esnafı yetkililerden acil çözüm bekliyor.

Harput Esnafı Dert Yandı!

Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan ve Hüseyin Keskin’in hazırlayıp sunduğu “Esnafın Sesi” programının bu hafta ki konuğu Harput esnafı oldu.

Harput’taki esnaflar; “Harput gün geçtikçe kan kaybediyor” dediler.

Çok büyük sözler veriliyor ancak yerine getirilmiyor diyerek, yetkililerden acil çözüm istediler.

“YOL YOK, KALDIRIM YOK "

Harput Esnafı, “Başkanımız yeni geldi çok da yüklenmek istemiyoruz. 8 senedir burada esnafım. Biz söylüyoruz, biz anlatıyoruz, kendimiz çalıp kendimiz dinliyoruz. Değişen hiçbir şey yok. İnşallah başkanımın kulağına gider. Bir gün arabayla şöyle Harput’ta bir gezin, Kale’ye kadar gidin. Yol yok, kaldırım yok. Bu bir sorun. Harput diyoruz, kültür diyoruz. Tur şirketleri geliyor, Turizm İl Müdürümüze de sesleniyorum buradan; her sene 2 bin, 2 bin 500 turist getiriyorum bir gelin bir çayımı için, tanışalım. Ne yaptınız Harput’a? Mardin, Urfa, Diyarbakır, Adıyaman… Elazığ’ın neyi eksik? Elazığ’ın fazlası var ama bakım yok”

“HEM İSTİHDAM OLUR HEM ELAZIĞ’A KATKISI OLUR "

“Bir şey yok. 2 tane rehber Harput’a koyamıyorlar. Belediye başkanımıza da sesleniyorum buradan kendisi yeni bir şey demiyorum fazla yüklenmek istemiyorum ama 2 tane rehber koyamıyorlar buraya. Binalar Harput’ta boş duruyor. Kimse de kullanmıyor. 2 tane rehber koyun, gelen insanlara yardımcı olsunlar. İnsanlar bin kilometreden geliyor, Buzluk Mağaralarını soruyor. Gidin buzluğa; içler acısı. Tabela koymuşlar; ‘girilmez, tehlikeli ve yasaktır’. Yap arkadaşım. Bir düzenle, ver elektriğini, çevre düzenlemesini yap. 3 tane adam koy. Her gelenden 1 lira para al. Hem istihdam olur hem Elazığ’a katkısı olur”

“TUR ŞİRKETLERİNİ ÇEKEMİYORUZ”

“Ölbe Vadisi var yolları kapatmışlar. Geliyorsun bu son yıllarda 2-3 gün önce Sağ olsun Başkanımız Vali Bey ile beraber geldiler, birkaç tane otopark yaptılar. Araba park yeri yok. Ciddi sıkıntı var. Tur şirketlerini çekemiyoruz. Gerek bizim turizm firmalarımız ya da bizden de belki kaynaklanıyor ama bir şekilde bölgeye turist almamız gerekiyor. Gelenlerde yemek yemiyor. Gelip bir tur atıp lavaboyu kullanıp gidiyorlar. Buna bir çözüm bulmamız gerekiyor”

İNANÇ TURİZMİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞER”

“İşlerimiz iyi hamt olsun. Ama işte Harput’a baktığımız zaman memur şehri. Baktığımız zaman turistlerin buraya çekmek lazım. Biraz Harput’a bunun için bakım lazım. Ama Harput’a çok sözler veriliyor ama hiç biri tutulmuyor. Bu sözlerin içerisinde ‘yılda kaç bin tane turist çekecek’ dediler, ‘Harput’a yatırımlar’ dediler, ‘UNESCO’ya girdiğimizi’ söylediler ama gözle görüle bilen hiçbir şey yok şu anda. Harput’a baktığımız zaman evliyalar diyarı. İnanç turizmi açısından çok önemli bir değer. Ama o değeri biz esnaflar olarak göremiyoruz. Harput’a haftada en az 30 tur geliyor. Ama söyledikleri ‘geldiğimize değmiyor’”

TARHAN: HARPUT’TA GELEN TURİSTE BİLGİ VERECEK REHBER YOK

Lokantacılar Odası Başkanı Zülfü Tarhan, “Harput esnafını gezerken aşağı yukarı hepsinin ortak sorunları belli. Kim bizlerde bu konuda vakıfız olaylara. Harput’un en önemli sorunlarının başında bizim gözlemlediğimiz Harput’un yollarında ciddi manada sıkıntılar var. Yollarının düzensiz olması, bakımlı olmaması. Özellikle Harput’un arka taraflarına. Buzluk Mağarası’na doğru. Ciddi manada sıkıntılar var. Harput turizm bölgesi, turizm noktasında olması gereken şeyler var. En büyük eksiklerin başında rehber olmayışı, buraya gelen yabancı turistlere birilerinin öncülük etmesi lazım. Harput’un tarihini anlatacak, Harput’un gezilecek yerlerini söyleyecek, onları gezdirecek, onları bilgilendirecek, doğru bilgilendirecek ve o turistlerde gittikleri yerde ‘biz Harput’u gittik, gördük, gezdik; böyle bir tarih yaşanmış, bu tür medeniyetler kurulmuş orada’ diyebilsinler. Ama maalesef şu anda Harput’ta bir rehber eksiğimiz var. Biz buradan Vali Bey’e olsun, Belediye Başkanımıza olsun, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüze olsun sesleniyoruz. Bu tür sorunların giderilmesi Harput’a katkı sağlayacaktır” dedi.

HABER: SITKI TAŞEL

VİDEO:

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2019, 22:10

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Ulvi
Ulvi - 5 yıl Önce

Halk da Harput Esnafından dertli Esnaf önce kendi anlayışını gözden geçirsin, Kalite de Şırnak, Fiyatlarda Antalya ile rekabet edersen daha çok dertlenirsin, tabi Harputa yapılması gereken çok şey var. Bir Çahpur çeşmesi restorasyonunu 3 yılda bitiremeyenlerden Kültür varlıklarınnı ayağa kaldırmayı beklemek abes olur. Yanılmaz çok proje paylaştı ama hepsi resimlerde kaldı

23
23 - 5 yıl Önce

ELAZIĞ TURİZM POTANSİYELİ OLARAK ÇOK BÜYÜK BİR DEĞER ANCAK BÜROKRASİ VE YATIRIMCILAR ÇOK BECERİKSİZ VE KORKAK.
1. HARPUT DİN VE TARİH TURİZMİ AÇISINDAN MÜKEMMEL BİR CEVHER. ANCAK NE TARİHİ ORTAYA ÇIKARIP SERGİLEYEN VAR NEDE BU TARİHE SAHİP ÇIKAN VAR. BÜTÜN TARİHİ ESERLER TAHRİBATA UĞRAMIŞ, BÜTÜN DUVARLARA YAZILAR YAZILMIŞ, GÖRÜNEN TARİHİ ESERLERİ BELEDİYE KEPÇEYİ VURMUŞ YIKMIŞ. HARPUT SADECE PİKNİK YERİ, LOKANTA VE MEZARLIKTAN BAŞKA BİŞEY YOKMUŞ GİBİ BİR YER OLMUŞ. YAPILMASI GEREKENLER BELEDİYE BİR AN ÖNCE TARİHİ ESERLERİN YANINDAKİ PİKNİK YERLERİNİ KALDIRMALI, HARPUTUN BİRAZ DIŞINDA PİKNİK VE MANGAL YERLERİ OLUŞTURMALI. HARPUTUN MERKEZİ SADECE TURİSTİK GEZİLECEK BİR YER OLARAK KALMALI. HARPUTUN GİRİŞİNDEN BAŞLAYARAK BİR REHBER EŞLİĞİNDE YÜRÜME PARKURU OLUŞTURULMALI TARİHİ ESERLER HAKKINDA BİLGİ VERİLEREK BİR ROTA ÇİZİLMELİ. ELAZIĞ HAS YİYECEKLER, TEKSTİL ÜRÜNLERİ VS SATIŞ NOKTALARI OLUŞTURULMALI. BU SATIŞ NOKTALARININ İÇİNE SAÇMA SAPAN ELAZIĞLA HİÇ ALAKASI OLMAYAN SABUN,

23
23 @23 - 5 yıl Önce

AYNEN ÖYLE DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK ÇÜNKÜ GELENLERLE GİDENLERİN ZİHNİYETİ HEP AYNI. İKTİDAR AYNI ZİHNİYETTEKİ KİŞİLERİ DEĞİŞİP DEĞİŞİP KOLTUK SAHİBİ YAPIYOR. ONLARDA YAPMIŞ GİBİ YAPIYOR. FALAN. BİRİLERİ SADECE KENDİSİNİ, YAKINLARINI, HISIM AKRABASININ CEBİNİ DOLDURUP DEVAM EDİYOR. DEĞİŞEN TEK BİŞEY VAR ARTIK BİR İL OLMAKTAN ZİYADE GELİŞMİŞ BİR İLÇE GİBİYİZ.

Eskişehir
Eskişehir @23 - 5 yıl Önce

23 bey,ben Elazığda olduğum zamanlardada bu söyledikleriniz dile getiriliyordu ben Elazığdan çıktım gittim halen bu söyledikleriniz yapılmadı. siz bunların yapılacağını halen düşünüyorsanız Allah sabır versin ne diyim.ben zaten bu memleketin vizyonsuzluğundan geldiği noktadan dolayı memleketi bırakıp gittim. gördüğüm kadarıyla hiçbir şey değişmemiş. değişeceğinide düşünmüyorum. bazı şeylerin yapılması için zihniyet vizyon dünya görüşü lazım

23
23 - 5 yıl Önce

HAŞLANMIŞ MISIR, PAMUK ŞEKER GİBİ VS KONULMAMALI. SOSYAL MEDYA AKTİF KULLANILMALI, BUNUN İÇİNDE GÜZEL FOTOLARIN ÇEKİLECEĞİ TEMİZ YEŞİL NİR ALAN OLUŞTURULMALI. OTOPARKLAR MERKEZDEN UZAK TUTULMALI Kİ İNSANLAR GEZEREK GÖREREK DAHA ÇOK ALANA YAYILMALI.
2. SİVRİCE BİR ANCA TURİZİM BAKANLIĞINA DEVİR EDİLMELİ, BURALARDA YAP İŞLET DEVRET SİSTEMİ OLUŞTURULARAK ÇOK GÜZEL TESİSLERE KAVUŞTURULMALI. EN AZINDAN SAHİLLERİNE BİR DÜZEN GETİRİLMELİ. BİR KAÇ İSKELE BİR KAÇ TEKNE KOYULARAK GEZİ DÜZENLENMELİ.
3. KEBAN BARAJ GÖLÜ ÜZERİNDE DE YİNE TEKNE TURLARI DÜZENLENMELİ.
4. PALU VE PALU KALESİ-KÖPRÜSÜ ÜZERİNDE TEŞVİK EDİCİ PROJELER YAPILMALI.
BUNLAR YAPILIRKEN ÖZELLİKLE ÖZEL SEKTÖR BUNA TEŞVİK EDİLMELİ, TURİZM ACENTELERİNE BU POTANSİYELİ GÖSTERMELİ EN AZ 2 GÜNLÜK BİR GEZİ ROTASI OLUŞTURULMALI. YEREL DEĞERLERE SAHİP ÇIKILMALI VE ÖN PLANA ŞEHİRLE ALAKALI YEMEK, TARİH, EŞYALAR GÖSTERİLMELİ. BİR YABANCI ELAZIĞA GELDİĞİNDE DÖNER VE YA ADANA KEBABI DEĞİL ELAZIĞIN YEMEKLERİ YEDİRİLMELİ. TANITIM VE SATIŞ

23
23 - 5 yıl Önce

NOKTALARI PROFOSYONEL OLMALI, HER REHBER VE SATIŞ NOKTALARI ÇALIŞANLARI YEREL KIYAFET GİYMELİ, TEMİZLİK HER ZAMAN 1. SIRADA OLMALI. GELEN MİSAFİR BİR DAHA GELMEZ BEN BUNDAN NE KOPARIRSAM KAR ZİHNİYETİ ORTADAN KALDIRILMALI, FİYATLAR VALİLİK VE BELEDİYE KONTROLÜNDE OLMALI. OLUŞTURULACAK BU SATIŞ VE TANITIM NOKTALARI GEREKİRSE BEDAVAYA ÖZEL SEKTÖRE VERİLMELİ Kİ TEŞVİK VE POTANSİYEL ORTAYA ÇIKSIN ANLAYIŞI GETİRİLMELİ.

SIRADAKİ HABER

banner137