2700 yıllık kesintisiz yerleşmeye sahne olan ve günümüzde birçok uygarlık izleri taşıyan Harput’ta özellikle kale bölgesinde kazılar devam ediyor.

Harput’ta toprağın her katmanında çeşitli medeniyetlere ait aletlerin ve yaşam alanlarının yapılan kazılarla gün yüzüne çıkarılırken; ortaya çıkarılan eserlerin restore çalışmaları tamamlandıktan sonra turizme kazandırılması hedefleniyor.

Kazılarda ortaya çıkan ve taşınabilir kültür varlıkları ve mimari yapılarla ilgili 3 ciltten oluşan yayın hazırlıkları bir yandan devam ederken; bir yandan da buluntuların yer aldığı fotoğraf sergisi açılacak.

AYTAÇ: YAKINDA KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ

2019 yılı içerisinde yapılacak kazı hazırlıklarının tamamlandığını ifade eden Harput Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, “3 ciltlik kitap halinde yayınlamayı planladık. Ayrıca çıkan buluntularla ilgili fotoğraf sergisi hazırladık. Onu da yakında kamuoyuyla paylaşacağız, sergi açacağız. 2019 yılındaki hedefimizde kalenin bayrağın olduğu yerde “saray” dediğimiz kısımdaki az kalan bir kısmın kazısını tamamlamak. O restorasyon projesi son aşamasına gelmek. Projelerinin de 2019 yılı sonu 2020 başında çizdirdikten sonra 2020 uygulamalarına geçmeyi hedefliyoruz. Burada özellikle uygulamaya geçtikten sonra yeni alanları kazmayı planlıyoruz. Ki turizme kazandırmak, yeni alanların kazısını sürdürmek” ifadelerini kullandı.

AYTAÇ: HARPUT’UN O BİRİKMİŞ SORUNLARININ BÜYÜK BİR KISMI BİTTİ

Kale dışında roma kaya mezarları ve kilisenin olduğu projenin de uygulamasına geçileceğine inandıklarını kaydeden Aytaç, “Harput bizim Elazığ’ımızın markası. Bir kültür markası. Bir havzanın ismidir Harput ayrıca. İnanç turizmi bakımından, musiki açıısından kültür varlıkları açısından önemli bir yer. Artık bunların da çoğu bitti. Uygulama safhasına gelindi. Kale dışında kalenin kuzeyindeki ‘Roma Kaya Mezarları’ ve hemen yanındaki ‘Kızıl Kilise’nin olduğu, yamacında projesini belediyemiz ilgili koruma kurumlarından geçirmişti, kabul edilmişti. Oranın da inşallah uygulamasına geçilir. Yine Harput’ta birçok hamamın restorasyon projeleri bitti, onların uygulamalarına başlanması lazım. Harput’un acilen müzeye değil müzelere ihtiyacı var. Onun dışında koruma amaçlı imar planı da bitmek üzere. O da yakında biter. Yeni yapılaşmalar için zaten gerekli bilgiler verilmiş olacak. Harput’un o birikmiş sorunlarının büyük bir kısmı bitti. Artık uygulama safhasına gelindiğini de görmekten mutluyuz” şeklinde konuştu.

AYTAÇ: AMAÇLARI ELAZIĞ’A VE BÖLGEYE HİZMET ETMEKTİR

Aytaç, bu yıl iç ve dış turizmde Harput’un rağbet göreceğine inandıklarını belirterek, “Harput’a özellikle bu 2019 yılında iç ve dış turizm açısından büyük bir rehavet var. Bizim bu sene beklentimiz yurtdışından da gelenlerin çok olacağı yönünde. Bununla ilgili olarak biz kalenin içinde Türkçe ve İngilizce bilgilendirme levhaları yaptık. Ama yine yabancı dilde biraz daha geniş bilgiler içerecek yayınlar da hazırlamaya başladık. Amaçları nihayetinde Elazığ’a ve bölgeye hizmet etmektir” dedi.

AYTAÇ: TURİZME KAZANDIRMA HEDEFİMİZİN OLMASI GEREKİYOR

İsmail Aytaç, “Kazıda şu an kalenin yüksek surlarının olduğu kısmın ancak dörtte birlik kısmı tamamlanmış olacak bu sene sonunda. Dörtte üçlük kısmı ve eteklerin kısmı halen duruyor. Fakat bunların hepsini sürekli kazıp kapatmak değil, kazıp restorasyonunu yapıp, daha sonra turizme açıp daha sonra yeni alanlar kazmak şeklinde gidilmesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da beklentisi bu yönde ki doğrusu da zaten budur. Bizim Elazığ olarak Harput’ta kazısı yapılacak ve restoresi edilecek çok fazla alanlarımız var. Ama artık onlara başlamadan mevcutların bir uygulamasını yapıp turizme kazandırma hedefimizin olması gerekiyor. Sonraki çalışmalar sonradan devam edecektir” diye konuştu.

HABER: SITKI TAŞEL