Konu Harput musikisi olunca, önce musikiden örnekler sunuldu.

Manas Kültür evinde Şiir günleri kapsamında bir araya gelen şairler ve yazarlar Harput Musikisinin dününü ve bugününü konuştu.

“200 YILLIK TARİHE DOĞRU YOLCULUK YAPACAĞIZ”

Şairler ve yazarlardan biri, “Bugün çok önemli bir konuyu gündeme getireceğiz. Bugün çok güzel bir topluluk var, çok nezih bir topluluk var. Hepsi birikimli insanlar. Bu birikimli insanlarla birlikte bizim konuşmamızı gerçekleştirirken bende heyecanlanıyorum. Çünkü musikimizi konuşacağız. Harput denilince musiki akla geliyor. Divan kültürü akla geliyor ve bu musikimizi de yine konuşurken bir 200 yıllık tarihe doğru yolculuk yapacağız. Ben önce halk musikisine hizmet eden kurumlardan bahsedeyim. İlk olarak TRT’yi söyleyebiliriz. TRT gerçekten halk musikisine geçmişte olduğu gibi günümüzde de hizmet eden önemli bir kurum. TRT GAP Radyosu sürekli gündeme getiren bir kurum” dedi.

“YETERİNCE TANINMAMASINA SEBEP OLMUŞTUR”

Yazar Bedrettin Keleştimur tarafından yönetilen programda katılımcılar, görüşlerini dile getirerek, “Halk Musikisi halk çalgıları ile icra edilir anlayışı ile bizi Harput Türkülerine gelen TRT yönetmenleri ille de bağlama ile çalacaksınız diye tuttururlardı. Nihat abi, Naci bey en yakın şahitlerimiz. Bu tür davranışlar bizim hakikatten bugün bütün dünyada da biliniyor, seviliyor olması gereken Harput musikisinin çokta yeterince tanınmamasına sebep olmuştur” ifadelerini kullandı.