Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı’nın projesi ve Elazığ Belediyesi’nde destekleriyle Harput UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girmeyi başarmıştı.

Peki bundan sonraki süreçte ne olacak? Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar gelinen süreç ve bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“BENZERSİZLİĞİNİ ORTAYA KOYMAYA ÇALIŞTIK”

Harput’un UNESCO sürecinde emeği geçenlere tek tek teşekkür eden Mehmet Çağlar, “Harput’u bizim dışımızdakilere ve özellikle yabancılara tanıtmak adına 14 aydır çok önemli ve kapsamlı çalışmalar yaptık. Bu süreçte geçen yıl şubat ayından itibaren yurt içinde ve yurt dışında birçok çalışmamız oldu. Öncelikle Harput’un Dünya Miras Kriterlerinden tümünü karşılayıp, karşılamadığını, gerçekçi verilerle, gerek ulusal gerekse uluslararası düzeylerde benzer alanlarla karşılaştırıldığında hangi kriter yada kriterler kapsamında farklılığını, bir başka ifade ile ayrıcalığını ve benzersizliğini ortaya koymaya çalıştık. Böylece niye Harput sorusunun cevabını doğru vermeye özen gösterdik” dedi.

“SAYI 78’E YÜKSELDİ”

Harput’la birlikte geçici listeye 7 mirasın daha eklendiğini belirten Başkan Çağlar, “daha önce ifade ettiğimiz gibi Harput’u “Dünya Mirası” statüsüne götürecek ince ve uzun bir yola girmiştik. Bu yolun ilk etabını 14 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak yaptığımız müracaat sonuçlanmış olup, 02.05.2018 tarihi itibariyle Harput Geçici Listeye kabul edilmiştir. Böylece Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Geçici listesindeki Kültür Varlığı sayısı 78’e yükselmiştir. Geçici listede geçtiğimiz yıl 71 olan sayıya Harput tarihi kentiyle birlikte 7 miras daha eklenerek sayı 78’e yükselmiş bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.  

“HEDEFİMİZ HARPUT’UN KALICILIĞINI SAĞLAMAKTIR”

Başkan Mehmet Çağlar, “Bundan sonraki süreçte hedefimiz kültürel ve tarihi varlıklarımızı evrensel bir boyuta taşımak adına Harput’un dünya miras listesinde kalıcılığını sağlamaktır. Bu süreçte bizimle olan ve katkı sağlayan değerli Elazığlılara, iletişim ve programın tanıtımında destek vermekten kaçmayan Kanal Fırat’ın sayın yetkililerine şükran ve teşekkürlerimi iletmek istiyoruz” dedi.

“HAMAMÖNÜ, BEYPAZARI VE SAFRANBOLU ÖRNEKLERİ…”

Bundan sonraki süreçte Harput için Safranbolu örneğini veren Mehmet Çağlar, “Şehir adına gerçekleştirdiğimiz bu önemli ilk adımdan sonra yürüyeceğimiz zor ve uzun bu yolda işimizin kolay olmayacağını biliyoruz. Bu nedenle şehirle birlikte herkesin daha çok gayret sarf etmesi ve emek vermesi gerektiği görüşündeyim. Bundan sonraki süreçte, bir taraftan Harput’un tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak ve evrensel bir planlama ile Hamamönü, Beypazarı ve Safranbolu örneklerinde olduğu gibi halkın hizmetine hazır hale getirilmesine ve diğer taraftan şehrin ekonomisine katkı vermek için Harput’un UNESCO Dünya Mirası Geçicisi Listesi’nde yer aldığı haberinin herkese ve her kesime duyurularak gerekli tanıtım çalışmalarının yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca önümüzdeki zaman diliminde şehrin bizimle birlikte yeni süreci iyi organize etmesi gerektiğini düşünüyorum. Özetle gelinen bu noktanın ekonomik olarak iyi değerlendirilmesi adına tüm kurum ve kuruluşlarla sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşmektedir” ifadelerini kullandı.