Tadıyla damakları şenlendiren, Kırmızılığı iştah açan, Rengiyle ağaçları renklendiren kirazın yetiştiriciliği biraz meşakkatli görünüyor.

Yaz meyvelerinin en sevilenlerinden kirazın en lezzetlisi de yüksek rakımı dolayısıyla Harput’ta yetişiyor.

Harput Muhtarı Zülküf Demirpolat, kiraz yetiştiricilerine önemli tüyolar verdi.

Demirpolat, “Harput’un kirazı hakikaten meşhur bir kirazdır. Aroması güzel olan bir kirazdır. Aroması lezzetli olan bir kirazdır. Alayaprak, Obuz, Gökçebağlar, Şüşnaz bu bölgelerde tamamen kiraz yetiştiriliyor. Tarım İl Müdürümüz de daha fazla önem vereceğini arz etti. İnşallah daha iyiye gidecek buradaki üreticiler. Burası 900 dönüm bu alt tarafta 10 dönüm daha var. Oraya da tamamen kiraz ekeriz. Aroması güzel olan kiraza mutlaka Elazığlıların talebi oluyor. Türkiye’nin de talebi var. Bizde bunlara karşılık inşallah üretiriz. Vatandaşımız da güzel güzel tüketir” dedi.

“KİRAZIN BAKIMI ÇOCUK GİBİDİR. HER ZAMAN BAKACAKSINIZ”

Demirpolat kiraz fiyatları hakkında ise şunları söyledi: “Kiraz şu anda 5 liraya gidiyor. 5, 6 lira arasında. Fakat kiraz işçiliği zor olan bir şey. Bakımı çocuk gibidir. Bir yaşlı bir çocuk gibi her zaman bakacaksınız. Budamasını yapacaksınız. Suyunu bol vereceksiniz. Gübresidir, ilaçlamasıdır yani eziyetli olan bir meyve. Toplaması çok zor. Tam aroması oluyor, hasat zamanına geliyor bu sefer toplama daha zor olan bir şey. Fakat şu anda bütün vatandaşlar geliyor, ‘Muhtarım sen bunu nasıl yetiştiriyorsun? Yaprakları bayağı güzel. Kiraz daha güzel oluyor’ diyor.”

DEMİRPOLAT’TAN İYİ KİRAZ YETİŞTİRMENİN TÜYOLARI

Harput Muhtarı Zülküf Demirpolat, kiraz yetiştiricilerine önemli tüyolar vererek, şunların altını çizdi: “Biz etrafını temiz tutuyoruz. Otlarını bol bol alıyoruz. Budamasını ziraatla birlikte, sayın müdürümüzle birlikte yapıyoruz. Suyuyla, gübresini bol veriyorum. Gölekleri havuz gibidir. 10, 15 dakika suluyoruz. 2 günde suluyoruz. Bir durup bir gün suluyoruz. Bütün üreticilerimize hayırlı kazançlar diliyoruz.”

“TÜM TÜRKİYE’DEN GELEN VAR. HARPUT’UN KİRAZI BAŞKA. AROMASI BAŞKA”

Demirpolat, çevre illerden de Harput kirazına ilginin yoğun olduğunu ifade ederek, “Kirazı Hal’e indirir indirmez hep dışardan geldiler. Kirazı geçen gün Hal’e bıraktığımda Erzurum’dan, Muş’tan gördüm. Tabi bizim müdahale etme şansımız yok. Biz indiriyoruz, tüketiciler, manavlar da gelip oradan alıyor. Muş, Bingöl, Malatya, Kahraman Maraş’tan gelmişlerdi. Aslında tüm Türkiye’den gelen var. Harput’un kirazı başka. Aroması başka” diye konuştu.