Ankara’da faaliyetlerini sürdüren ve Elazığ’daki ilgili kurumlarla birlikte Harput’un UNESCO dünya kültür mirası listesine alınması yönünde çalışma başlatan Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı, bundaki sonraki süreçte UNESCO için nelerin yapılacağına dair takibini sürdürüyor.

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Kent,2017 yılının Mayıs ayında Paris’te gerçekleşen toplantıyla birlikte çalışmaların ivme kazandığını belirterek, Harput’un geçici listeye alındığını anımsattı.

“BEKLEME SÜRECİNDEYİZ”

Harput’un şuan bekleme süresinde bulunduğunu ifade eden Vedat Kent,”UNESCO geçici listeye aldığı yerle ilgili bir sene prensip olarak bekleme süreci yapıyor. Sonra Kültür Bakanlığımızın kararlılığı ve ısrarı sonucunda Harput ile ilgili dosya UNESCO tarafından tekrar değerlendirmeye tabi tutulduğunda bu konuda çalışmalar ivme kazanıyor. Burada koruma kurulu ile ilgili oluşturulacak olan çalışmalar olacak. Bununla beraber Kültür Bakanlığındaki ısrar ve kararlılık sonucunda 9 aylık bir süre sonunda Harput’a gelecek olan bir heyet olacak. Bu heyetin gerek koruma kurulu çalışmaları ve incelenmeler sonucunda UNESCO’ya gönderilecek dosya önemli bir etken olacak. Bekleme sürecindeyiz”dedi.

“ANKARA’NIN BU KONUDA ISRARCI OLMASI GEREK”

Elazığ’da da sürecin yakından takip edildiğin ifade eden Kent, “UNESCO konusunda kesin ve geçici listeye girmesi ile ciddi bir heyecan ortaya çıktı. 2-3 gündür Elazığ’dayız ve bundan sonraki aşamada şehri sahiplenmiş olmakla beraber Ankara’nın bu konuda ısrarcı olması gerek. Bundan sonra gerek yerelde gerekse ulusal anlamda iş birliği yapmamız gerekecek ”diye kaydetti.

“UNESCO BİR REKLAM BİR TANITIM VE LOBİ ÇALIŞMASI”

Yurtdışına giden Elazığlıların Harput’un geçici listesine dahil edilmesi konusunda tanıtım yaptığını da ifade eden Kent, “Benim kızım Avusturya’ya bir gençlik kampına gitti. Vakfımızın Elazığ dergisini ve Elazığ ürünlerimizi yanında götürttüm. Kendisine Harput’un UNESCO geçici miras listesine alındığını dile getir dedim. Ülkeler tanıtımlarını yaptı her gün. Kızım orada Türkiye’nin tanıtımı sırasında Elâzığ’ın UNESCO geçici miras listesine alındığını söyleyince herkes büyük bir şaşkınlık yaşamı. Haberimiz yok UNESCO geçici listesine alındıysa neleri var deniş. Kızımda anlatmış. Ağın leblebisini heyet başkanı evine götürmüş.  UNESCO sadece bir saygınlık değil bir reklam bir tanıtım ve lobi çalışması. Harput’un UNESCO’da yer alması gibi küçük bir ifade gençlik kampında heyecan yaratıyorsa büyüklerde nasıl etki olacak”ifadelerinde bulundu.