İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından Hazar Baba Kayak Merkezi’ndeki tesislerle ilgili basın açıklaması yapıldı.

“SİVRİCE KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİNE TAHSİSİ YAPILMIŞTIR”

Yapılan açıklama şöyle; “Bazı basın yayın kuruluşlarında Sivrice İlçesinde bulunan kayak merkezinin işletilme süreci hakkında çıkan haberler hakkında aşağıda bulunan bilgilendirmenin yapılmasına gerek duyulmuştur.

Bilindiği gibi İlimiz Sivrice İlçesi Karaçalı Köyü Mengel Mevkiinde bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi tesisi işletmecisi ile olan sözleşme idaremiz tarafından İl Genel Meclisinde alınan karar neticesinde sonlandırılarak tesislerin Sivrice Köylere Hizmet Götürme Birliğine tahsisi yapılmıştır.

Bu işlemlerin yapılabilmesi için aşağıda verilen hususlar etkili olmuştur;

“KAYAK MERKEZİ KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHEDİLMESİ İSTENMİŞTİR”

Hazarbaba Kayak Merkezi ile ilgili Sivrice Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Elâzığ Valiliğine/İl Özel İdaresine yazdığı 29.07.2019 tarih 207 sayılı yazıda, tesislerde teleskinin kumanda panosunun ve güvenlik sisteminin devre dışı olduğu ve dolayısıyla çalışır halde olmadığı; kiralama süresi içerisinde güvenlik sistemi sağlanmadan teleski kullanımının hayati risk oluşturduğu; halat bakımlarının yapılmaması ve sezonun sona ermesi ile halatta bulunan taşıyıcı askıların sökülmesi sebebiyle halat örgüsünde çözülme ve sarkmalar olduğu ve halatın teleski çarkından kaymış ve işlevini yitirmiş olduğu; kar ezme aracının süpürge ve davlumbaz onarımı yapılmadığından karlar ezilemeyerek pistin kayağa uygun ve güvenli hale getirilemediği; kayak pistlerinin standartlara uygun olarak hazırlanmadığı yönünde Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı tarafından yapılan tespitler ve tutulan tutanaklar; kayak merkezinde bulunan kafe ve kayak merkezi işletmeciliğine ilişkin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı veya belgesi olmadan tesisin çalıştırıldığı ifade edilerek kayak merkezi kira sözleşmesinin feshedilmesi ve Kaymakamlığa devredilmesi istenmiştir.

“KAYAK MERKEZİNİN BİRLİĞE TAHSİS EDİLMESİ TALEP EDİLMİŞTİR”

Sivrice Kaymakamlığının 29.07.2019 tarih, 206 sayılı yazısında ise ilçenin turizm hedeflerine ulaşması amacıyla imkân ve fırsatlarının çeşitlendirilmesi; turizm potansiyelinin tüm yönleri ile değerlendirilerek ilçe ekonomisine kazandırılması için ilçede yapılan zipline, macera parkı, dev salıncak turizm tesisi, su sporları, zorbing, glamping ve yüksek irtifa spor kompleksi ile yılın 12 ayını değerlendirecek turizm kompleksi tesisinin oluşturulması ve hizmet kalitesinin artırılması için Hazarbaba Kayak Merkezinin bu proje kapsamında yer almasına ihtiyaç duyulduğu, bu nedenle kayak merkezinin birliğe tahsis edilmesi talep edilmiştir.

Bu talep üzerine İl Özel İdaresi Emlâk ve İstimlak Müdürlüğü 01.08.2019 tarih ve 6010 sayılı yazı ile Valilik Makamından kira sözleşmesinin 15. Maddesine dayanarak; taşınmaza kamu idarelerince ihtiyaç duyulması gerekçesi ile Birliğin talebini görüşülmek üzere İl Genel Meclisine havale edilmesini talep edilmiştir.

“TESİSİN SİVRİCE KHGB’NE DEVRİNE KARAR VERMİŞTİR”

İl Genel Meclisi Plan Bütçe Komisyonu bu talebe ilişkin yerinde inceleme yaparak raporunu düzenleyip meclise sunmuştur. Raporda özetle, sözleşmenin feshedilmesi ve kayak merkezinin Sivrice Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğine tahsis edilmesinin uygun olduğu ifade edilmiştir.

İl Genel Meclisi 06.09.2019 tarih ve 273 no’lu karar ile Plan Bütçe Komisyonunun raporunu kabul ederek sözleşmenin iptaline, tesisin Sivrice KHGB’ne devrine karar vermiştir.

Yapılan iş ve işlemlerde kira şartnamesinin 15. Maddesinde bulunan “Taşınmaza İl Özel İdaresi ya da kamu idarelerince ihtiyaç duyulması veya taşınmazın satışı halinde sözleşme tek taraflı olarak feshedilecek, kiracı Özel İdareden hiçbir hak ve tazminat talebinde bulunmadan, yapılacak tebligatı takip eden on beş gün içerisinde taşınmazı tahliye edecektir” hükmüne göre işlem yapılmıştır.

“SÖZLEŞMESİ FESH EDİLEN İŞLETMECİYE DAVA AÇILACAKTIR”

Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan teknik bir raporda da tesisin durumu değerlendirilerek, teleski tesisinde ağır bakımların yapılmadığı, bu haliyle çalıştırılması durumunda can ve mal emniyeti açısından olumsuz sonuçlara sebep olabileceği, yapılan teknik incelemelerde sistemin halen arızalı olduğunun görüldüğü belirtilmektedir. Raporda tesisin sağlıklı şartlarda işletilebilmesi ve eksikliklerin giderilebilmesi için 412.500 TL’lik yatırım yapılması gerektiği ancak bu yatırımların yapılmadığı ifade edilmiştir. Bu nedenle anılan rapora istinaden sistemde oluşan arızalar ve bakım giderleri de yaptırılarak zarar tazmin edilmek üzere sözleşmesi fesh edilen işletmeciye dava açılacaktır.

21.10.2019 tarihli bir yazı ile durum işletmeciye tebliğ edilerek tüm taşınırların teslim edilerek 15 gün içerisinde taşınmazı tahliye etmeleri gerektiği bildirilmiştir.

İşletmeci konuyu adli makamlara taşımış, dava halen devam etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği