Elazığ’ın turizme açılan önemli bir alanı olan Hazar Gölü ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

Yapılan basın açıklamasında Hazar Gölü’nün su yüzeyinde kırmızı renk oluşumu meydana geldiği belirtilerek bu durumun alglerin artışından kaynaklandığı ve suyun kalitesini bozduğu ifade edildi.  

 

“GEÇMİŞTEN GELEN KİRLİLİK YÜKÜ…”

Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinççi tarafından yapılan basın açıklaması şöyle; “İlimiz, Sivrice İlçesinde bulunan Hazar Gölünde meydana gelen fiziksel değişiklik (su yüzeyinde kırmızı renk oluşumu) geçmişten gelen kirlilik yükü ve hava sıcaklığı artışı göl ortamındaki alglerin çoğalmasına neden olmuştur. Alglerin artışı ise suyun kalitesi ve renginde bozulmaları beraberinde getirmiştir.

 

“SUYUN KALİTESİNİ BOZMAKTADIR”

Atıksuların sulak alanlara deşarjı, alglerin çoğalmasına yol açmakta ve sonuç olarak su ekosistemini ve suyun kalitesini bozmaktadır. Suyun tadı, kokusu ve renginde değişimlere yol açmaktadır.  Hemen hemen her yıl yaşanan alg patlaması ile meydana gelen görüntü değişikliği, hava sıcaklığı, rüzgar, sudaki oksijen seviyesinin artması ile zamana bağlı olarak yok olacaktır.

Hazar Gölü’nün vb. sulak alanların kirlilik durumlarına göre az ya da çok yukarıda bahsedilen ve alg patlaması olarak adlandırılan olay meydana gelebilmektedir.”