Hazar Gölü Önemli Misafirlerini Ağırladı

Hazar Gölü’nde yapılan çalışmalar sonucunda surlarına ve kalesine ulaşılan Batık Kent’te daha detaylı bir araştırma için dalış yapıldı. ODTÜ'den gelen arkeologların da aralarında yer aldığı dalgıçlar tarafından alan incelenirken, batık kent körfez ülkelerinden gelen kafileye de gösterildi.

Hazar Gölü Önemli Misafirlerini Ağırladı

Elazığ’ın turizmine büyük bir getirisi olmasına kesin gözüyle bakılan Hazar Gölü’nde keşfedilen batık surlar ve kaleyle ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

GÖLÜN ALTINA DALIŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Surlarına ve kalesine ulaşılan batık kentte daha detaylı araştırma yapmak için gölün altına dalışlar gerçekleştirildi.

Yapılan dalışları ve araştırmaları görmek için, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Sivrice Kaymakamı Mustafa Temiz, Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirbağ yurt içinden ve yurt dışından birçok araştırmacı ve yatırımcılar bölgede incelemelerde bulundu.

AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut da dalgıçlarla birlikte kentin sırlarını görmek için dalış yaptı.

İŞTE DALIŞ SONUNDA HAZIRLANAN RAPOR

Keşfedilen surlar ve kalenin olduğu yere yapılan dalış tamamlandı. Dalışı gerçekleştiren ODTÜ Sualtı Topluluğu ve Sualtı Araştırmaları Derneği dalgıçları dalışla ilgili açıklama yaptı. 7 metre derinlikte bulunan surların derinleşerek devam ettiğini, mimari kalıntıların yığma tuğla tekniğiyle inşa edilmiş sur duvarları, gözlem kuleleri ve aralarındaki koridorlardan oluştuğunu, sur duvarlarının görünün en alt bölümünde büyük boyutlu taş bloklar tespit edildiğini, bu iki farklı yapım tekniği, farklı dönemlere işaret ettiğini, mimari kalıntıların yanı sıra, büyük boyutlu seramik amfora kalıntılarının da göl tabanında dağınık bir şekilde gözlemlendiğini söylediler. Ayrıca Alanın arkeolojik yayılımının anlaşılabilmesi için daha detaylı çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğini, Batık şehrin bugünkü kalıntılarının tamamen belgelenmesinin ardından, alanda ziyaretçiye açık bir arkeo-park projesi planlanmasını yetkililerin destekleriyle gerçekleştirilecek bu projeyle, bölgenin kültürel ve turistik değerinin arttırılmasını öngördüklerini ifade ettiler.

JABER: YATIRIM İÇİN UYGUN BİR ALAN

Batık Kent’i görmeye gelenlerin arasında bulunan turizm acente şirket sahibi Abdulaziz Jaber, batık kentin çok güzel olduğunu yatırım için oldukça uygun bir yer olduğunu dile getirdi. Jaber açıklamasında; Şu anda bulunduğumuz göl benim hem Türkiye’de hem de dünyada gördüğüm en güzel göllerden birisi. Burası şu anda bu kadar güzel olmasına rağmen, turizm özellikle uluslararası turizm piyasasında çok bilinen bir yer değil. Bizim amacımızda bu zaten. Burayı dünyadaki turistlere tanıtmak. Biz genelde Arap dünyası olarak İstanbul’a gittiğimiz zaman, kilometrelerce yol gidip Sapanca’ya gidiyoruz ama burası bilinmediği için buralara gelemiyoruz ama burası Sapanca’dan çok daha güzel bir yer bir saat uçuşla buraya gelebiliriz. Burada yatırım fırsatları çok iyi olabilir. Hem yeni bir alan hem rekabetin az olduğu bir alan hem de yatırım yapmak için sadece turistler için değil yatırım içinde çok mükemmel çok uygun bir alan. Bu anlamda hem yatırımcıları biz buraya teşvik ederiz. Karar olarak bizde yatırım yapmak için motive olduk” dedi.

ÖZGE YURTSEVEN: ÇOK ZENGİN KALINTILAR VAR

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sualtı Topluluğu Üyesi ve Sualtı Derneği Uzman Arkeoloğu Özge Yurtsevenler “Karaya çıktım ve 50 metre boyunca buluntular ile karşılaştım. Burada çok zengin kalıntılar var. 3 tane örnek getirdim. Bizans dönemine dayanan yapılar var. Burası gerçekten arkeolojik potansiyeli çok yüksek bir bölge. Daha önce dalmış insanlar da söylüyor su altında çok büyük zenginlik var. Bizim amacımız burada ki yetkiler ile beraber burada kalıntıların yerinde inceleyeceği bir arkeo park yapmak” diye konuştu. 

EBUBEKİR IRMAK “BURANIN TANITILMASI LAZIM”

Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak ise “ İlçemiz turizm bölgesi. Bu şehir birçok konuya birçok efsaneye mal olmuş batık şehirdi. Biran önce buranın tanıtılması lazım. Buranın hem dalış turizmine hem kültür turizmine hem sanat turizmine ciddi anlamda katkı sunacağını ve dünyaya yön vereceği bir Batık Şehrin olduğunu biliyoruz. Çünkü burada ki yapılar bizim için çok önemli. Burada yaşayan bir medeniyeti gün yüzüne çıkaracağız. Birde burada ki mimarı ve işati olayları da çözmüş olacağız. Burada ki olayları da çok önemsiyoruz” diye aktardı.

BULUT: HAZAR GÖLÜ’NÜN ALTINDA BİR SERVET YATIYOR

Ak Parti Milletvekili Metin Bulut, Batık Kent’in Türkiye için çok önemli bir eser olduğunu söyledi. Milletvekili Bulut, “Hazar Gölünün altında bir servet yatıyor. Kaç yıldır bu hazineyi gün yüzüne çıkartmak için mücadele ediyoruz. Bunun fevkalede önemli olduğunu düşünüyoruz. Hem Sivrice açısından çok önemli hem Elazığ açısından çok önemli. Sayın Valimin destekleri ile dışarıdan gelenler daha suyun altına dalmadan hayran kaldılar. Hayranlıklarını ifade ettiler. Bütün amacımız gayretimiz çabamız şu suyun altında yatan zenginliği suyun üstüne çıkarabilmek. Geçmişte dalış yapmak yasaktı. Sayın Valime çok teşekkür ediyorum bu konuda. Gelecek persperktifi şuan da bu zemini hazırladı. El birliği ile suyun altında yatan zenginliği suyun üstüne çıkaracağız. Keşfettikçe inşallah yeni şeyler çıkacak. Aşağıda o yapıların tanımlanması lazım. Bizler sadece dalış ekibiyiz. Oradaki yapının tanımlanması arkeologların işi. Biz orada yapılara denk geldik. Bir kale var. oradan adaya kadar uzanan 1,5 kilometre uzunluğunda surlar var. Biz önce ne var ne yok bakacağız. Onun tanımlamasını da hocalarımız, altında yatan şeyin ne olduğunu ortaya çıkartacaklar. Ciddi bir turist potansiyelini bu bölgeye çekileceğini düşünüyorum. Türkiye’nin bu konuda ki en iyi bölgelerinden bir tanesi olacak diye düşünüyorum. Çünkü aşağıda muhteşem bir potansiyel var" ifadelerini kullandı. 


VALİ KALDIRIM: BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILACAK
Elazığ’ın turizm çeşitliliği bakımından müthiş bir şehir olduğunu belirten Vali Çetin Oktay Kaldırım, "Müthiş potansiyelleri var. Bulunduğumuz yer müthiş bir kültürel hazine. Suyun altında müthiş bir yapı var. Yaz, kış ve doğal turizm potansiyeli olarak çok iyi. Türkiye’nin zaten ikinci büyük tektonik gölü. Dolayısıyla burada müthiş bir zenginlik var. Yıllık 2 milyonu aşan bir turizm hareketliliği var. Biz bunu çeşitlendirmek istiyoruz. Kültürel değerleri ve yer altı şehrini ortaya çıkarmak istiyoruz. Burada yapılacak çalışmalar bizim için çok kıymetli. ODTÜ’den hocalarımızda geldi ve burada bilimsel çalışma yapacaklar. Bize de güzel bir haber sunacaklar” ifadelerini kullandı.

VİDEO


 

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2018, 20:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137