Türkiye Cumhuriyeti Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Elazığ Belediyesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Elazığ Kültür Vakfı tarafından Kıbrıs’ta Tabip Binbaşı Nihat İlhan ve Şehit Ailesi anısına anma programı düzenlendi.

Anma programı “Barbarlık Müzesi” olarak düzenlenen İlhan Ailesinin evinde gerçekleştirildi.

ANMA PROGRAMINA YOĞUN KATILIM OLDU

Törene, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Güder, Kumsal katliamında eşi ve çocukları öldürülen merhum Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın oğlu Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İzzetpaşa Vakfı Başkanı ve Nihat İlhan’ın yeğeni Prof. Dr. Necip İlhan, Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık, Gazeteci Arif Çakmak, Elazığ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ahmet Özden Özen, Elazığ Belediye Başkanı Danışmanı İhsan Tarakçı, Ankara Elazığ Kültür Vakfı Yöneticileri, muharip dernekler, kurum kuruluşların ve okulların temsilcileri ile askeri erkan katıldı.

TÖREN SAYGI ATIŞIYLA BAŞLADI

Tören Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından anıta çelenkler sunuldu.

Şehit Ertuğrul İlkokulu öğrencilerinden Belgin Çelikesmer günün anısına şiir okudu.

KTKA Komutanlığından Piyade Yüzbaşı Raif Akgün, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Kültür Kolu Başkanı Kadir Okyar ve merhum Nihat İlhan’ın oğlu Mustafa Necmi İlhan konuşma yaptı.

AKGÜN: TOPRAKTAN, ÖZGÜRLÜKTEN, BAYRAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

KTKA Komutanlığı’ndan Piyade Yüzbaşı Raif Akgün, 56. yıl önce bugün Rum Yunan ikilisinin Akritas Planı’nı uygulamaya başladığını ve masum birçok insanın öldürüldüğünü söyledi. Gelecek nesillerin o günleri anmasının ve öğrenmesinin önemli olduğuna değinen Akgün, Akritas Planı’nın 21 Aralık 1963’te yürürlüğe girdiğini, savunmasız birçok kişinin öldürüldüğünü, Türklerin kahramanca direndiğini belirtti. Akgün, “Bugün özgür bir ülkede yaşıyorsak bunu kahraman şehitlerimize borçluyuz. Geçmişi unutmayacak ve unutturmayacağız. Topraktan, özgürlükten, bayraktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İLHAN: BURADAN DA GİTMEYE NİYETİMİZ YOKTUR

Merhum Nihat İlhan’ın oğlu Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Biz burada 4 kayıp verdik. Kıbrıs Türk halkı yüzlerce kayıp verdi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve KKTC vatandaşları olarak tıpkı babamın dediği gibi söylediğimiz tek söz vardır. Vatan sağ olsun. Anadolu ve Kıbrıs Türklerin topraklarıdır. Biz burada yaşamaktayız. Buradan da gitmeye niyetimiz yoktur. Bununda böyle bilinmesini, tüm dünyanın bu şekilde bilmesini Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesinde her zaman yanlarında olduğumuzu arz etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Barbarlık müzesi gezildi.

Gerçekleştirilen anma programlarına; Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık ve Gazeteci Arif Çakmak da katıldı.

VİDEO