İklim Değişikliği ve Alabalık Yetiştiriciliği Çalıştayı

Elazığ’da İklim Değişikliği ve Alabalık Yetiştiriciliği Çalıştayı yapıldı.

İklim Değişikliği ve Alabalık Yetiştiriciliği Çalıştayı

Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Mersin Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen İklim Değişikliği ve Alabalık Yetiştiriciliği Cires Projesi Çalıştayı yapıldı.

Çalıştaya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, akademisyenler ve alabalık tesis işletmecileri katıldı.

Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Özkan Özbay yaptığı açıklamada, Alabalık İklim Değişikliği ve Alabalık Yetiştiriciliği projesinin, grup toplantısı şubat ayı itibariyle çalıştayını yapmayı düşündüklerini söyleyerek, “Biz orada 32 bin ton kapasiteyle, 17 bin ton üretimle eğer iç sularda bir çalışma yapılacaksa, bunun en doğru yerin Elâzığ olacağını düşünerek Elazığ’ımızda gerçekleştiriyoruz” dedi.

Özbay, bu çalıştay ile iklim değişikliğinin su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği ile sektörün üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi ve uyumu için gerekli çözüm önerilerinin geliştirilmesini amaçladıklarını dile getirdi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TESİSLERİMİZİ ETKİLİYOR”

Küresel ısınma ve bunun nedeni iklim değişikliğinin, karada etkilerinin olduğu kadar suda da etkili olduğunu ifade eden Özbay, “ Bu da dolayısıyla tesislerimiz etkilemektedir. Biz sizin teşviklerle tesislerin yoluyla ilgili problem olduğunu biliyoruz ama araştırma enstitüleri, üniversiteler teorik ve uygulamalı AR-GE inovasyon yapan birimlerin sizlere ileride karşılaşabileceğiniz kötü senaryoları da göstermek zorundayız. Biz bu işin icracı kuruluşlar değiliz. Bizler bu işin bilim ayağındayız. Unutmayalım ki ürettiğiniz hiçbir balık hiçbir canlı ilgisizlikten değil bilgisizlikten ölür. Bunu hedef alarak bu çalışmayı yapmaya karar verdik” diye konuştu.

Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Bülent Şen ise çalıştayın, çalışmaların nasıl çeşitlendirilip, insanlığın yararına daha faydalı hizmetler nasıl sunulabilir? Gibi soruların arayışı içerisinde olmayı hatırlattığını söyledi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN BAHSEDİLİYORSA BUNU ANLAMAMIZ GEREK”

Şen, enstitü koordinatörlüğünde yapılan bu çalışmadan dolayı enstitüyü kutlayarak, “İnsanoğlunun dünya üzerindeki yaşamı avcılık dönemiyle başlıyor. Avcılık döneminde ilkel avcılık yöntemleri ile insanlar hayatlarını devam ettirebilmek için etraftaki mevcut organizmaları avlamak suretiyle hayatlarını idame ettirme yoluna gidiyorlar. Yerleşik döneme geçtikten sonra insanlar bu sefer tarım dönemini başlatıyor. Tarım bölgelerinde insanlar tarımdan, tarım ürünlerinden nasıl faydalanılacağını öğreniyorlar. Bu sayede yaşamlarını devam ettiriyorlar. Bu iki evreye kadar insanoğlunu yeryüzünde yapmış olduğu faaliyetler sonucunda yarattığı herhangi bir olumsuzluk yok. Ancak 19. Yüzyıl sanayi döneminde sosyal yaşantımızı, günlük yaşantımızı derinden etkileyecek olumsuzluklar ortaya çıkmaya başlamıştır. Teknoloji bir taraftan yaşantımız kolaylaştırırken bir taraftan da sosyal yaşantımız derinden etkileyecek olumsuzluklar nedeni olarak ortaya çıkmıştır. Bugün iklim değişliğinden bahsediliyorsa bunun nedenlerini anlamamız gerek. Proje çok önemli bir proje” şeklinde konuştu.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Tahir Alp da iklim değişikliğinin su kaynaklarına olan etkileşimi hakkında hazırladığı sunumla bilgi verdi.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2017, 13:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137