Korona Virüsüne karşı hükümetin gerekli tedbirleri aldığını ifade eden İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya, bu doğrultuda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da aldığı tedbirleri sıraladı.

SARIKAYA: ZARURETLER BAZEN YASAKLARI MUBAH KILABİLİR

İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya, “Alınan tedbirlerde başta umre ziyaretlerini kaldırdı. Gelenlerle ilgili de derhal ilgililerle temas kurularak İstanbul’daysa İstanbul’da, Elazığ’a inmişse Elazığ’da sağlık birimleri tarafından koordineli bir şekilde yurt dışından ilimize geldiler. Özellikle teste tabi tutuldu. Şehrimize inenlerden herhangi bir vakaya rastlanmadı. Sadece 2 umrecimizin gribal nedenle öksürüğü olduğu için hastanede gerekli tetkikler yapıldı ve sonra evlerine gönderildi. Özellikle hem uçaklarda hem de indikten sonra sayın valimizin kurduğu ekiplerle gelen umrecilerimize açıklamalar yapıldı. 14 gün süreyle evlerinden ayrılmamaları söylendi. Özellikle Cuma Namazı gibi toplu namazlara katılmamaları, bu öksürüğünün olup olmaması şart değil. Bu zaruri bir durumdur. Külli bir kaidemiz var. Zaruretler bazen yasakları mubah kılabilir. Öğle namazını kılsınlar diye bir fetva var” dedi.

SARIKAYA: HERKESİN KULLANDIĞI TEŞBİHLER ASLA KULLANILMASIN

Camilerde afişler asıldı, vatandaşların bilgilendirilmesi için çalışmalar yapılıyor diyen Müftü Sarıkaya, “Camilerimize virüsten korunma yöntemlerini anlatan afişler astık. Personelimizi SMSM ve diğer iletişim yolları ile bilgilendirdik. Özellikle vaazlarımızda da ayrıca Cuma namazlarına hasta olanların, rahatsız olanların, özellikle böyle endişesi olanların, yaşlı olanların gelememeleri namazlarını evde kılmalarını ifade ettik. Camilerimizde de Din İşleri Yüksek Kurulumuzun verdiği fetvaya göre sünnetler evde kılınsın, farz kısmı camide olabilir. Ancak el sıkma olmasın. Herkesin kullandığı teşbihler asla kullanılmasın. Kendi teşbihiniz varsa olabilir yoksa parmaklarınızla tesbihatınızı yapabilirsiniz” diye kaydetti.

SARIKAYA: GÖNÜL SELAMI VERİLMESİ LAZIM

Taziyelere de dikkat çeken Müftü Sarıkaya, “gönül selamını yayalım, tokalaşmayalım, sarılmayalım” uyarısında bulunarak, “ Taziye evlerimizde aynı usule dikkat edilmesi, gönül selamı verilmesi lazım. Kucaklaşılmaması, hijyene dikkat edilmesi lazım. Bir yerde hastalık çıktığında o şehirdekiler dışarı çıkmasın, diğer şehirdekilerde o şehre girmesin diye bir ikazlar var” diye kaydetti.

SARIKAYA: UMRECİLERİMİZİN DİKKAT ETMELERİ KONUSUNDA UYARILAR YAPTIK

İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya gelecek umrecilerle ilgili de gerekli tedbirler alındığını söyleyerek, “Şu anda Elazığ’a gelecek herhangi bir umrecimiz yok, bitti. Bu Perşembe gelen özel şirketlerin umrecileri vardı. Uçakta gerekli açıklamalar yapıldı. Biz ayrıca şirket sahiplerini arayarak ilgili umrecilerimizin bu hususa dikkat etmeleri konusunda uyarılar yaptık” açıklamalarını kaydetti.

SARIKAYA: SADECE KENDİMİZİ DEĞİL YANIMIZDAKİ İNSANLARI DA DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR

Camiler, taziye evleri, kuran kurslarının dezenfekte edildiğini kaydeden Müftüsü Yusuf Sarıkaya, Cuma namazı konusuna değinerek, “Önceden biz camileri dezenfekte etmiştik ama yine bir dezenfekte ettiklerim, taziye evlerini dezenfekte ettirelim, Kur’an Kurslarını dezenfekte ettirelim. Biliyorsunuz başkanlarımız aynı Milli Eğitim gibi Kur’an Kurslarının da tatil edilmesine karar verdi ve bizde Cuma gününden itibaren çocuklarımızı evlerine gönderdik. Bazıları özellikle Cuma Namazı şöyle böyle diyebilir ama buna hiç gerek yok. Çünkü sağlık herşeyin başıdır. Sadece kendimizi değil yanımızdaki insanları da düşünmemiz gerekiyor” dedi.