IMF, Dünyanın En Borçlu Ülkelerini Açıkladı: Türkiye Ne Durumda?

Uluslararası Para Fonu IMF, dünyanın en borçlu ülkelerini açıkladı. Listede oldukça ilgi çekici sonuçlar var.

IMF, Dünyanın En Borçlu Ülkelerini Açıkladı: Türkiye Ne Durumda?

Uluslararası Para Fonu IMF, dünya genelinde ekonomik durumun nabzını tutan ve gerektiğinde üye ülkelerin ekonomik sorunlarını geride bırakması için rehberlik/denetmenlik yapan bir kuruluş. Kuruluşun elindeki verilere göre dünyanın en borçlu ülkeleri belli oldu.

IMF verilerinde, gayri safi yurtiçi hasılaya oranla en fazla borcu olan ülke, %238 ile Japonya oldu. Kişi başına düşen milli geliri 39.306 dolar olan uzakdoğu ülkesi; Sony, Toyota, Honda, Nintendo gibi birçok markaya sahip. IMF’e göre ülkenin toplam borcu, 2017 rakamlarına göre yurtiçi hasılanın yüzde 238’i kadar.

Japonya’nın ardından Avrupa Birliği’nin bir dönem iflas eden üyesi, komşumuz Yunanistan bulunuyor. Ardından kriz içerisindeki İtalya ve Portekiz geliyor. Son dönemde ekonomik olarak kesenin ağzını biraz fazla açan ABD de %105’lik oranla beşinci sırada yer alıyor.

İlk 10’u tamamlayan ülkeler ise Belçika, Mısır, İspanya, Kıbrıs ve Fransa oldu.

Borçlu olmak elbette ki kimsenin istediği bir durum değil ancak bu ülkelerin bu kadar borçlanabiliyor olması, borç veren kurum ve kuruluşların paralarını geri alabileceklerine olan inançlarından kaynaklanıyor. Büyük ve iyi işleyen bir holdinge verilecek kredinin bir mahalle esnafına verilecek krediden çok çok daha büyük olması gibi bir durum söz konusu yani.

Öte yandan IMF’in veri tabanında pek çok Afrika, Orta Doğu ve Güney Amerika ülkesine ait veriler bulunmuyor.

Türkiye ise %28,26’lık oran ile kendisine listenin alt sıralarında yer buluyor. 2007’de bu oran %38,17 olarak göze çarpıyordu. Listenin en altında ise %15,53 ile Rusya Federasyonu bulunuyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137