İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Mevlüt Or, Elazığ’da yaşanan problemlerle ilgili basın açıklaması yaptı.

24 Ocak tarihinde Elazığ’da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından Elazığ’da yaşanan sorunlara da değindi.

Elazığlıların bu süreçte mağdur edildiğini belirten Başkan Or, Çevre Şehircilik Müdürünün görevden alınmasına da tepki gösterdi.

İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Mevlüt Or’un açıklamaları şöyle;

“GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN BU TARAFA VATANDAŞLARIMIZLA İÇ İÇE OLDUK”

“24 Ocak 2020’de yaşadığımız depremin yıldönümü yaklaşıyor. Bir yıllık süreçte ilimize yapılanlar ve yapılmayanlar ile vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar daha gündemde yerini koruyorken, geçtiğimiz hafta sonu Pazar günü saat 9.37’ de yaşadığımız ikinci deprem bizleri bir kez daha korkuttu. Görüyoruz ki, İlimiz ve ilçelerimiz fay kırıklarının yoğun olduğu ve her an deprem riskiyle karşı karıya kaldığı bir şehirdir. Tüm vatandaşlarımıza buradan bir kez daha geçmiş olsun diyoruz. Geldiğimiz bu bir yıllık zaman diliminde, şehrimiz türlü sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır. Geçtiğimiz 24 Ocak depreminden sonra can ve mal kayıplarımız oldu. Vatandaşlarımız hem kaybettikleri yakınlarının acısıyla, hem de hasar gören binalarıyla bir kez daha yıkıldılar. Biz İYİ Parti olarak göreve geldiğimiz günden bu tarafa vatandaşlarımızla iç içe olduk. Dertlerini dinleyip çözüm bulmaya çalıştık.

“BU ŞEHRİ ADIM ADIM GEZİP SORUNLARI DİNLEDİK”

Gerek konteyner kent gezilerimiz gerek ilçe, belde gezilerimiz ile esnaflarımızın sıkıntıları ve vatandaşlarımızın uğradığı haksızlıklar bizleri derinden üzdü. Elimizi taşın altına koyup bu şehir için ne yapabiliriz diye devamlı çalışıyoruz.16 Ağustos’ta seçildik, mazbatayı aldıktan sonra hemen çalışmalara başladık. Bu şehri adım adım gezip sorunları dinledik, dinliyoruz. Biz İYİ Parti olarak tüm kadrolarımızla sahadayız. Konteyner kentlerde kalan vatandaşlarımız çok mağdur durumdalar. Bu soğukta kalabalık aileler devletin verdiği küçük konteynerlarda yaşamaya çalışıyorlar. Şikâyetleri ise, bir vatandaş olarak beni derinden üzdü.

“DEPREMZEDEDEN KENTSELZEDEYE DÖNDÜK”

Vatandaşımıza reva görülen yaşama koşulları bu mudur? Yine yıkılan binaların yerlerine yapılmakta olan ve bitmiş olan binalarımız ne yazık ki halkımızı hayal kırıklığına uğratmıştır. Önceden oturduğu katı alamayan insanımız dairelerinin kuraya tabii tutulmasına mı yansın, yoksa önceden 130 ile 150 metrekare olan evlerinin küçültülüp 78 ile 98 metrekareye çekilmesine mi yansın? Artık halkımız hakkını Adli mercilerde de hukuken arıyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi geri ödemelerin esnaflarımızda ve halkımızda yarattığı maddi zorluklarda cabası. İlimizin önemli kalemlerinden olan Nafiz Koca’nın da dediği gibi depremzededen kentselzede’ye döndük. Gidip gezdiğimiz mahallelerde gördük ki; bu şehrin acilen kentsel dönüşüme ihtiyacı vardır. Orta hasar ve hafif hasar kavramları kaldırılarak biran önce şehrimizde, yeniden yapılandırmanın olması gerekmektedir.

“YAŞANILAN OLUMSUZ TABLOYU DAHA DA AĞIR BİR HALE GETİRMİŞTİR”

Depremde hasara uğrayan mahallelerimiz ve ilçelerimiz ile köylerimiz ve ahırlarımız henüz tam anlamıyla yapılandırmaya girmedi. Sürü ve hayvan sahipleri de depremde oldukça mağdur olmuşlardır. Nereye dokunsak bir problem dinliyoruz. Depremin getirdiği tüm bu ekonomik bunalımların üzerine, pandeminin eklenmesi de yaşanılan olumsuz tabloyu daha da ağır bir hale getirmiştir. Ne yazık ki vekillerimiz ve hükümetimiz şehrimizin sorunlarına ve vatandaşın yaşadıklarına duyarsız kalmıştır. Halk kendisine muhatap bulamamıştır. İnsanımız hangi kurumun kapısını çalsa çözüm bulamamış, sorunlarıyla baş başa bırakılmıştır. İzmir depreminden sonra oluşturulan komisyona ise ilimizin vekillerinden hiçbiri dahil olmamıştır. Dün bir TV kanalında bu soru sorulduğunda vekilimiz ‘’komisyonda olmak önemli değil’’ açıklamasında bulunmuştur. Soralım madem; Depremi ve ağır hasarları yaşayan bir şehirde komisyona alınmayan vekillerimizin bunu geçiştirmesi normal midir? Neden meclis komisyonunda, bu şehrin sıkıntılarını bilen vekillerimizden bir tanesi bile oluşturulan komisyona dahil olmamıştır? Bu onların şehrimizdeki sorunlara ne kadar duyarsız olduğunu göstermiyor mu? TOKİ’nin ise arazi istimlakleri herkesin bildiği ve bu konuya açıklık beklediği bir konudur.

“DERE GEÇERKEN AT DEĞİŞTİRİLİR Mİ?”

İYİ Parti olarak soruyoruz; neden TOKİ kendi müttehitlerine şehrimizin inşaatlarını vermemiş, malzemelerine kadar dışardan getirtip kendi esnafımıza ve müteahhidimize katkıda bulunmamıştır. Gezdiğimiz tüm esnaflar, bize kendilerinden alış veriş yapılmadığını deprem konutu yapan firmaların bu malzemeleri dışardan getirdiğini ve kendilerinden hiçbir şey alınmadığını ifade ediyor. Bu şehir bunları hak etmiyor arkadaşlar. Vekillerimize, ilgili kurum ve birim müdürlerimize buradan sesleniyorum, lütfen tüm kamuoyunu bilgilendirecek ortaklaşa bir basın açıklaması yapın. Bu şehrin çözülemeyen sorunları yarın sandıkta size yansıyacaktır. Tüm bu şaibeli konulara açıklık getirin. Bir diğer konu ise; Çevre Şehircilik Müdürü neden görevden alınıyor? Bu kadar zaman bu insan görevini yapmışsa neden değiştirme ihtiyacında bulundunuz? Yok iyi değildiyse neden şimdiye kadar görevinin başında kaldı? Buradan İYİ Parti olarak soruyoruz? DERE GEÇERKEN AT DEĞİŞTİRİLİR Mİ?”