Dünyanın 2. Büyük fuarı olan İzmir Uluslararası mermer fuarının 24’üncüsü düzenlendi.

Yoğun katılımın olduğu fuara Elâzığ’daki mermer sektör temsilcileri de katıldı.

“ÜLKE EKONOMİSİNE HAKİKATTEN BÜYÜK KATKILARI VAR”

Ak Parti Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk ise, “Amacımız Elazığ’âki firmaların bu stanttaki yerleri nedir ve pazardaki durumu nedir? Bunların sorunları nedir? Problemleri nedir? Bir de Elazığ’ı tanıtmak. Ben tek tek Elazığlı hemşerilerimizi 15 tane firmamız var. Bu fuara katılan, her senede artıyor. Geçen sene 10 tane idi, bu sene 15 oldu. Ben inanıyorum ki Elazığ’da hakikatten ciddi manada mermercilik konusunda Türkiye genelinde ve uluslararası piyasada mermerin büyük bir etkisi var ve pazar payı var. Biz iftihar ediyoruz. Tabi mermer çok önemli. Öncelikle bizim en öne çıkan taşımız Elazığ Vişnesi fakat onun haricinde traverten var, diğer çeşitlerimiz var, siyah mermerimiz var, yine Alacakaya’da çıkan özellikle yeşil mermerimiz var. Yani aşağı yukarı Elazığ’da çıkan mermer çeşidi çeşit var. Tabi bunların haricinde diğer firmalarımızın da değişik yerlerde çıkan mermerler var. Biz, Elazığlı firmalar, ben eski bir iş adamı, sanayici ve mermerci olarak ve şimdi de Milletvekili olarak biz bunları hem dinleyelim, hem de bunları tebrik edelim, hayırlı edelim. Çünkü çok hayırlı, güzel işler yapıyorlar. Binlerce insan çalışıyor. Hem ocakta hem imalatta. Dolayısıyla ülke ekonomisine hakikatten büyük katkıları var” ifadelerini kullandı.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR KATMA DEĞER OLUŞTURUYOR”

MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, “Stantları gezerken Elazığ’ın açıkçası mermeri dünyada eşi benzeri yok. O bakımdan da mermeri üreten, piyasaya süren standa gelmek istedim. Burada bayağı meşhur yani. Neden bir tek Elazığ’da var? Öyle yani bir tek farklı burası varmış oda çok güzel, farklı çok farklı. Yani şunu düşünüyorum tabi buraya baktığınız da Anadolu’muzun her yerinden mermerler ve farklı farklı özellikleri var. Bu özellikleirnin yanında mermer tabi Cenab-ı Hakk’ın bize lütf ettiği bir değer. Ama ona ruh veriyorlar, emek veriyorlar, şekil veriyorlar, dizayn veriyorlar. Çok önemli bir katma değer oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“MERMER, MADEN SEKTÖRÜ BÜYÜYOR”

Elazığ Mermerciler ve Madenciler Dernek Başkanı Ali Seyran’da, “Geçen yıldan bu tarafa %23.4 mermer ve maden sektöründe büyüme var. Yaptığımız ihracat 2016 ila 2017 arasında %23 büyüme var. Bu büyüme tabi fuara da yansıyor, bu dünyanın ikinci büyük fuarı. Bugün oldu, yani 139 bin metrekare den 150 bin metrekareye çıkardık fuar alanını. 220 yabancı katılımcı, 33 ülkeden katılım yaptılar. Bin elli den, Bin yüz kırk üçe çıktı katılımcı firma sayısı, yerli firma sayısı. Bin yüz kırk üçe çıktı bu ne demektir? Bu demektir ki Türkiye bütün dünyadaki global sıkıntılara rağmen, siyasi sıkıntılara rağmen, etrafımızda olan bütün siyasi sıkıntılara rağmen mermer, maden sektörü büyüyor” dedi.