Kalbinize İyi Bakın

Kalp Sağlığı Haftası’nda sağlıklı kalp önerileri Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Harman, kalp sağlığı için Akdeniz besleme türünün tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Kalbinize İyi Bakın

Kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgi vermek, kalp sağlığı konusunda farkındalık oluşturup toplumu bilinçlendirmek, halka sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek amacıyla “12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası” olarak kutlanmakta...

HARMAN: ÜÇÜNCÜ HAFTADA İLK OLUŞAN ORGANIMIZ; KALP

Mediline Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Murat Harman, “Anne karnında oluşan ilk canlıda henüz annenin haberi olmadan daha hiç kimse bilmeden erken safhalarda henüz daha üçüncü haftada ilk oluşan organımız, ilk oluşan sistem dolaşım sistemi ve kalp. Dördüncü haftada kalp atmaya başlıyor. Tabi biz bunu hekim olarak tespit edebilmemiz altıncı haftaya kadar ancak sürebilmekte. Bu organımız vücudumuzun en fazla çalışan, en çok çalışan ve en çok yorulan organı. Anne karnında dördüncü haftada atmaya başlıyor, ta ki son nefesimize kadar” ifadelerini kullandı.

HARMAN: KALP VE DAMAR HASTALIKLARININ ORTAYA ÇIKMASINA SEBEP OLAN ÇOK ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRLERİ VAR

Ölüm nedenlerinin başında kalp rahatsızlıklarının geldiğini ifade eden Harman, “Bazen soğuğa maruz kalma, klima çarptı, omzum tutuldu, kolum tutuldu veya yediklerim çok fazla gaz yaptı, nefesimi daraltıyor gibi hiç düşünmediğimiz ihmal edebileceğimiz bazı şikayetlerle de kendini bize hatırlatıyor olabilir. Tüm dünyada kalp ve damar hastalıkları ölüm nedenler sırasında ilk sırada gelmekte. Ve bu ölüm nedenlerinde kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep olan çok önemli risk faktörleri var. Bu risk faktörlerinin engellenmesiyle, önlenmesiyle, kontrol altında tutulmasıyla bu ölümlerin yüzde 80 oranında azaltılabileceği ön görülmektedir” şeklinde konuştu.

HARMAN: KALP VE DAMAR HASTALIKLARI RİSKİNİN BİRAZ DAHA FAZLA OLDUĞUNU BİLMEKTEYİZ

Doktor Harman, “Değiştirilemeyen, önlenemeyen risk faktöreler var. Örneğin yaş. Yaş arttıkça kalp ve damar hastalıkları riskinin arttığını bilmekteyiz. Cinsiyet; erkek hastalarda kadınlara göre kalp ve damar hastalıkları riskinin biraz daha fazla olduğunu bilmekteyiz. Aile öyküsü; özellikle birinci derece yakınlarında anne, baba, kardeş gibi birinci derece yakınlarda kalp ve damar hastalığı riski olanlar kalp ve damar hastalığı riski arttığı ve bu hastalıklara yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu bilmekteyiz. Tuz tüketimi, şeker tüketimi, hayvansal ve katı yağların tüketimi, özellikle doymuş yağ asitleri içeren katı ve hayvansal yağların tüketimi obezite gelişimine, şeker hastalığı gelişimine ve sonuç olarak da kalp ve damar hastalıkları riskinin artmasına sebep olabilmektedir. Akdeniz tipi beslenme dediğimiz daha çok yeşil sebze ve meyve ağırlıklı beslenme tipi kalp sağlığı açısından kalp dostu bir beslenme şeklidir” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Ali
Ali - 3 yıl Önce

Sayın editör Mediline doktorları dışında elzigda doktor.mu yok editor biraz Elazığ çalış ya insanları özel hastaneye para tuzağına sürüklemeyı bırakın reklam mı yapacağınız 5 yıldızlı şehir hastanesi orda

Fit memo
Fit memo - 3 yıl Önce

Burası Elazığ yav ne akdenizi et tavuk ciğer olmadan yemek olur mu

Reiz
Reiz - 3 yıl Önce

Atın ölümü arpadan olsun zaten bizi bu kısıtlamalar ödürecek hem uzun yaşayıpta ne yapacak...

SIRADAKİ HABER

banner137