Kaldırım ve Arslan, Kerevit ve Balık İşleme Tesisini Gezdi

Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun destekleriyle kurulan Kerevit ve Balık İşleme Tesisini gezen Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Türkiye’nin ikinci tesisinin Elazığ’da kurulduğunu söyledi.

Kaldırım ve Arslan, Kerevit ve Balık İşleme Tesisini Gezdi

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan ile birlikte Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun hibeleriyle kurulan Kerevit ve Balık İşleme Tesisini gezdi.

Vali Kaldırım ve ETSO Başkanı Arslan, tesisi gezerek İşletme yetkililerinden bilgiler aldılar.

KALDIRIM: TÜRKİYE’DE İKİNCİ KEREVİT İŞLEME TESİSİ

Tesisin Türkiye’de ikinci olma özelliğini taşıdığını belirten Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Sözleşmesini yine hep beraber imzalamıştık. Ticaret odamız, TKDK, tarım müdürlüğümüz birlikte sözleşmesini imzalamıştık. Bu aşamaya gelmesinden son derece memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’de ikinci kerevit işleme tesisi bu. Çok önemli. Geldiğimizden beri sürekli üzerinde durduğumuz arkadaşlarla görüştüğümüz, konuştuğumuz bir konu vardı. Biz sadece birincil üretim yapan bir il olma değil, tarımda da su ürünlerinde de diğer alanlarda da aynı zamanda işlemeyi yapıp, markalaşmayı yapıp, ihracat ağırlıklı çalışan bir il olma hedefimiz vardı. Bugün bu tesisi bu açıdan değerlendirdiğimizde memnun olduğumu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

KALDIRIM: BU FABRİKA SADECE BURADAN ÇIKAN ÜRÜNLERİ DE İŞLEMEYECEK

Vali Kaldırım, “Yıllık 150 tonluk bir yatırım yapmışlar. Ayrıca yıllık 2 bin tonda yıllık balık işleme, su ürünleri işleme fabrikası. Kağıt üzerinde çalışacak. Arkadaşlar tesisi tamamladılar. Makinelerini aldılar. Türkiye’nin en kaliteli kerevit işleme fabrikası oldu. İzinlerini bekliyorlar. İnşallah dokuzuncu aya kadar da gerekli izinleri alındığında tam kapasiteli üretime başlayacaklar. Ama ciddi talep alıyorlar. Kerevitin özelliği şu; işlendiği zaman 16 buçuk Euro’dan satabiliyorsunuz. Ciddi katma değer oluşturuyor. Pazarı çok iyi. Şu anda arkadaşlar Rusya, İsveç pazarında. Ama bu işleme başlandığı zaman çok daha genişleyecek bir pazar. İhracat yapacaklar. Elazığ’da çıkan, Keban’da çıkan kerevit Türkiye’nin en kaliteli kereviti, en temiz kereviti. Lezzetli kerevit. Bu fabrika sadece buradan çıkan ürünleri de işlemeyecek. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen avlanan, yetiştirilen kereviti de yeniden işleyecek veya diğer su ürünlerini işleyecek. Böylece hem ilimiz ekonomisine hem bölge ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine çok ciddi stratejik bir katkı vermiş olacak” şeklinde konuştu.

ARSLAN: İSTEDİĞİMİZ NOKTA YÜKSEK İSTİHDAMLAR VE İHRACAT GELİRLERİ OLUŞTURABİLMEK

ETSO Başkanı Asilhan Arslan ise, “Sait Bey’in ismini biz geçen hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin İstanbul’daki bir toplantısında andık. Isparta Meclis Başkanımızla birlikte kerevit üretimiyle alakalı sohbet ederken kendisi Sait Bey’den bahsetti. Dedi ki; ‘Sait Bey bu işi Türkiye’de en iyi bilen insanlardan, yatırımcılarımızdan, iş adamlarımızdan biri. Ve sizin Keban suları bu iş için en verimli üretim alanı’ Bunu tabi dışarıdan yıllarca bu sektörün içinde olan insanların birebir ağzından duymak bizleri gerçekten çok onure ediyor. Biz Sait Beylere bu emeklerinden dolayı teşekkür ederiz. Cem Bey’de TKDK projelerinde gerçekten ilimize çok muazzam projeler kazandırdı, işletmeler kazandırdı. Onlar birlikte bugün ilimize kerevit ve balık işletme tesisini kazandırdılar. 1 ay önce Keban’ın mazhab kısmında 9 derece suda üretilen somonlarımızı görmüştük. Şimdide burada kerevitlerimizi görmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Ama istediğimiz nokta bu değil. İstediğimiz nokta artık bu alanlardaki yatırımlardan yüksek kapasiteler elde etmek, yüksek istihdamlar ve ihracat gelirleri oluşturabilmek” dedi.

TAŞKIN: BALIKÇI CAMİASINA HAYIRLI UĞURLU OLSUN DİYORUM

İşletme Sahibi Sait Taşkın da, “Balıkçımızın mağduriyetinin tamamen giderileceğinin işaretidir. Nasip olursa inşallah bundan sonra bölgemizdeki balıkçının mağduriyeti söz konusu artık değildir. Bölgemizdeki balıkçımız buradan batıya bin 200-bin 300 kilometre kerevitini, ürününü götürmesine gerek kalmadı. Bütün bölgemize arkadaşlarımıza, balıkçı camiasına hayırlı uğurlu olsun diyorum. Kendilerini artık bundan sonra ürünlerinin daha güzel para edeceğini, daha kaliteli bir şekilde hizmet vereceğimizin müjdesini sizlerin sayesinde veriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

İşlenen kerevitler Avrupa ülkelerine Elazığ’dan ihraç edilecek.

HABER: SITKI TAŞEL

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2019, 00:30

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137