Kanal Fırat Canlı Yayınında Açıkladı! "Daha Ciddi Çalışmalarımız Olacak"

Geçtiğimiz günlerde Arapgir ve Kemaliye’nin Elazığ’a bağlanma talebini gündeme getiren Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin Kanal Fırat canlı yayınında büyük ses getiren bu taleplerine açıklık getirdi. Akşahin Malatya’daki tepkilere rağmen geri adım atmadı ve “Önümüzdeki günlerde Arapgir’in Elazığ’a bağlanması için daha ciddi çalışmalar düşünüyoruz” dedi.

Kanal Fırat Canlı Yayınında Açıkladı! "Daha Ciddi Çalışmalarımız Olacak"

Arapgir Kültür Derneği’nin “Elazığ’a bağlanmak istiyoruz” düşüncesi hem Malatya’nın hem de Elazığ’ın gündemine bomba gibi düştü. Kemaliye Belediye Başkanını ziyaret eden dernek yöneticileri bu ziyaretle ilgili sosyal medyada fotoğraf paylaşarak “Arapgir ve Kemaliye’nin Elazığ’a bağlanması konusunu görüştük” dediler.

Bu paylaşım Malatya’nın yerel basını başta olmak üzere kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Malatyalılar Arapgir’in Elazığ’a bağlanmasını istemediklerini söyleseler de Arapgir Kültür Derneği gelen tepkilere rağmen geri adım atmadı.

DERNEK BAŞKANI AKŞAHİN, KANAL FIRAT’A KONUŞTU

Elazığ kamuoyunda memnuniyetle karşılanan bu durumla ilgili gündemdeki isim Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin Kanal Fırat’a konuştu.

Kanal Fırat Televizyonu’nda canlı olarak yayınlanan “Son Baskı” programına katılan Dernek Başkanı Turgay Akşahin, Furkan Dilaver’in sorularını cevaplandırarak taleplerini bir kez daha yeniledi. Sözlerine Malatya basınını eleştirerek başlayan Dernek Başkanı Akşahin “Malatya basınının ön yargılı haberciliği yanında Kanal Fırat’ın bu habere sağduyulu bir şekilde gerçek habercilik yapmasından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

AKŞAHİN: BURADA YILLARDIR HARPUT’TAN KOPUK BİR ŞEKİLDEYİZ

Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, “Harput’un, Arapgir’in, Eğin’in, Ağın’ın birbiriyle farklı düşünülmesi imkansız. Tabi ki 1928’den sonra Malatya ilimize bağlı olması bu kültür bağının birlikte Elazığ, Harput bu bölgeyle birlikte olmasını engellemez. Ama takdir edersiniz ki burada yıllardır Harput’tan kopuk bir şekildeyiz. Bu iki ilçemiz, üç ilçemiz; ben Ağın’ı da sayıyorum. Bu üç ilçeyi bir kültür ayağı diyoruz ve Harput’la özdeşleştiriyoruz. Ağın’ın Elazığ’a bağlı olduğunu biliyoruz. Keban’da Elazığ’a bağlı ama bizim ticaretimiz bütün sosyo ekonomik kültürel birlikteliğimiz bu ilçelerle. Arapgir’de Ağınlı esnafı görebiliyorsunuz. Köylerimiz iç içe, sınır komşularımız. Kemaliye’yle keza öyle. Keban’la keza öyle. Özellikle Elazığ’la Arapgir arası 85 kilometre. Malatya-Arapgir arası havaalanından 125 kilometre. Malatya merkez de 113 kilometre. Dolayısıyla bizim bir ulaşım sorunumuz da var. Taktir edersiniz ki bir bölgenin gelişmesi kültürüyle alakalı olmak üzere başta ekonomik gücü, bir takım sosyal kültürel, folklorik değerlerle önem kazanıyor. Bölgemizin turistik açıdan önem kazanması; çünkü bu bölgemizde o kadar kültürel değer ve eser var ki bunları saymakla bitiremeyiz. Biz Arapgir’de bunu çok iyi biliyoruz. Eğin’i de biliyoruz. O doğal ilçeyi herkes görmek istiyoruz. Dolayısıyla biz bu bağlamda düşünüyoruz. Elazığ’a bağlanmanın bu şekliyle biz ele alıyoruz” ifadelerini kullandı.

AKŞAHİN: BİZ GELDİĞİMİZ YÖREMİZİ HİÇ UNUTMUYORUZ

Arapgir ve Kemaliye’nin Harput kültürünü taşıdığını belirten Başkan Akşahin, “Gerçekten bir kültür bağı, bir geleneksel folklorik bağ her şeyin üzerinde. Bunun altını çizmek istiyorum. Bunu göz ardı edemeyiz. Ülkemizin bir değeri buralar. Hakikatten gerçekten bir değeri. Bu değerleri kaybetmek gerçekten birlikteliğe gölge düşürür. Bizim o bölgemizin yıllarca devlet idaresinde olsun, sosyal ticaret, ekonomik anlamda olsun çok büyük değerler yetiştirmiş. Bunları biz bilmek durumundayız. Sonra kültürümüzle birlikte yaşamak durumundayız. En azından o bölgede yaşayanlar için bunu temin etmek durumundayız. Bizler tabi gurbette bulunan göç etmiş birer bireyler olarak biz geldiğimiz yöremizi hiç unutmuyoruz. Gerek hizmet anlamında gerek derneğimizin yapacağı öncülük anlamında keza Arapgir’de de Eğin’de de bunu çok rahat görebiliyoruz” şeklinde konuştu.

AKŞAHİN: DERNEK OLARAK HALKIN NABZINI TUTUYORUZ

Başkan Turgan Akşahin, “Biz dernek olarak halkın nabzını tutuyoruz. Arapgir halkının düşünlerini dile getirdik. Bize bu konuda haksız olarak eleştiri de bulunuyorlar. Hatta bu boyutu da aşıyor. Hakaret boyutuna varan sitemde bulunuyorlar. Çok yanlış bu. Bölgeyi öğrenmeleri gerekiyor bu eleştiren dostların, arkadaşların. Harput’u bilmeleri gerekiyor, Arapgir’i bilmeleri gerekiyor, Eğin’i bilmeleri gerekiyor, keza Malatya’yı, Battalgazi’yi bilmeleri gerekiyor” dedi.

AKŞAHİN: BİZ BAĞLANMAYI İSTİYORUZ

Arapgir Kültür Derneği Başkanı Akşahin, “bize göre, bana göre Arapgir ve Kemaliye Elazığ’a bağlanmalı. Şöyle; burada Arapgir gerçekten merkezi bir konumda. Orada bir lokomotif göreceği aşikar. Keban’ın da, Ağın’ın da Eğin’in de burada hatta Malatya’nın da çok fayda göreceği bir durum olacağını düşünüyorum. Her yönden bu bölge zengin bir bölge. Bütün değerleriyle, yetişen ürünleriyle, o kadar güzel şeyler var ki. Arapgir’den göçü istemiyoruz biz artık. Artık göç olmasın. Şunu söyleyeyim; bizim yakınlığımız Elazığ’a kültür bağından da sonra bir ulaşım, jeopolitik konumu itibariyle ulaşım yakınlığı var. İsteriz tabi, istiyoruz. Bu konuda da biz halkımızın temennilerini dile getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

AKŞAHİN: ARAPGİR’İN ELAZIĞ’A BAĞLANMASI İÇİN DAHA CİDDİ ÇALIŞMALAR DÜŞÜNÜYORUZ

Arapgir’in Elazığ’a bağlanması için daha ciddi projeler hazırlayacaklarını söyleyen Başkan Akşahin, “Önümüzdeki günler için Arapgir’in Elazığ’a bağlanması için daha ciddi çalışmalar düşünüyoruz, daha ciddi projeler düşünüyoruz. İstanbul’da Eğin-Arapgir dernekleriyle biz istişare de ettik konuyu birkaç kez. Yine edeceğiz. O bölgede bizim üzerimize düşen ne ise o çalışmayı yapacağız. Bu konuda biz önerilerimizi sunacağız. Temennilerimiz, halkımızın temennilerini dile getireceğiz, toplantılarımızı yapacağız. Söz ve karar tabi ki devletimizin. Önemli olan bu onun için sonrasını bekleyeceğiz. Ama öncelikle bölgeye hizmetleri bekleyeceğiz. Devletimizden hizmetler bekleyeceğiz” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Harput23
Harput23 - 3 yıl Önce

Coğrafi,kültürel,tarihsel ve birçok bakımdan bölgede her zaman merkez olmuş Elazığ'ın sadece bu ilçeler değil Pertek,Çemişgezek gibi ilçelerde dahil olmak üzere ilçe sayısının artması gerekiyor. Günümüzde de Elazığ ilçelerinden farkı olmayıp ama coğrafi olarak başka şehirlere bağlı bu ilçelerimizin istekleri göz ardı edilmemeli.Eğin türkülerini dinleyip de aklına Elazığ gelmeyen bir Elazığlı varmıdır.Ya da Pertek,Çemişgezek gibi ilçeleri Elazığ'dan ayıran sadece baraj değilmidir. Bu ilçelerin Elazığ ile gönül bağı olması zaten en önemlisi.Sözün özü gönül coğrafyamız Elazığ sınırlarına sığmıyor.

Kenan
Kenan - 3 yıl Önce

Battalgazi44 rumuzlu vatandaş, Çelikhan ile Gürün bağlı olduğu illerden Malatya’ya daha yakın iddianı iyi düşün öğren öyle yaz, diğerlerine bakmadık bile , yalan hayır getirmez...

Battalgazi 44 denen zurna
Battalgazi 44 denen zurna @Kenan - 3 yıl Önce

Adam ol tamam mı kardeş soytarılık yapma

BATTALGAZİ44
BATTALGAZİ44 @Kenan - 3 yıl Önce

Malatya- çelikhan 45 km

Adıyaman- çelikhan 58 km

Malatya- Gürün 120 km

Gürün- Sivas 136 km

Kenan
Kenan - 3 yıl Önce

Battalgazi44 rumuzluya, Malatya -Çelikhan arası 45 km. değil 95 km., Malatya - Gürün arası 120 km. Ddeğil 152 km. İşiniz gücünüz yalan dolan, birazda dürüst olun lütfen...

Battalgazi 44 Oldu davul
Battalgazi 44 Oldu davul @Kenan - 3 yıl Önce

Saçma yorumlar yazma git kendi haber siteni oku kofffffiiiiiiiik...

BATTALGAZİ44
BATTALGAZİ44 @Kenan - 3 yıl Önce

Yalancı lafını sana iade ediyorum. Google'dan alıntı yapıyorum bak kaç km'ymiş.

Malatya Çelikhan arası mesafe, Malatya Çelikhan yol haritası, Malatya Çelikhan kaç saat kaç km. Malatya Çelikhan arası mesafe : 44 kilometre. Malatya Çelikhan arası süre : 1 saat 12 dakika.

Malatya Çelikhan arası mesafe, Malatya Çelikhan yol haritası ...www.arasikackm.com › malatya-yesilyurt_celikhan-elikhan

BATTALGAZİ44
BATTALGAZİ44 - 3 yıl Önce

Böylesi saçma düşünceler iki şehri düşman eder. Biz Arapgirliler olarak Malatyalıyız. Bu saçma düşüncelerin sonu nereye gider açıklayayım. Adıyaman, 1954'e kadar Malatya'ya bağlıydı o zaman tekrar Malatya'ya bağlanmalı. Elbistan, Baskil, Divriği, Gürün ve Çelikhan Malatya'ya daha yakın Malatya'ya bağlanmalı. Malatya, Elazığ'dan daha büyük ve nüfusu daha fazla öyleyse Elazığ, Malatya'ya bağlanmaldır.

Kofikistanlı Zülo
Kofikistanlı Zülo @BATTALGAZİ44 - 3 yıl Önce

İşine bağ Battalgazi 44

Mal Atya kofik44
Mal Atya kofik44 @BATTALGAZİ44 - 3 yıl Önce

Koffffffikkkk Mal mal Malatya

Emirhan
Emirhan @BATTALGAZİ44 - 3 yıl Önce

Yav hele Allah'ızı seversez şu baskili malatyaya bağlayın sizde kurtulun bizde kurtulak adamların bizimle hiç bir bağlantısı benzerliği yok neresinden bakarsan bak kofik....

OKAN
OKAN - 3 yıl Önce

ELAZIĞ MALATYA'YA BAĞLANACAK AZ SABIR KURTULACAĞIZ! BU ŞEHRİ MALATYA'LILAR KURTARABİLİR...BU DERNEK BAŞKANI DA MALATYA'NIN ÖNDE GELENLERİNE NUMARA ÇEKİYOR, BİZİM ELAZIĞ'DA TEMİZ KALPLİ HEMEN ATLAMIŞLAR TRENİNE BİNMİŞLER...ELAZIĞ'IN KURTULUŞU MALATYA'YA BAĞLANMAKTIR.

gakgo
gakgo @OKAN - 3 yıl Önce

dünden beri onu merak ediyorum ben de acaba kimi niye zarflıyor diye,, bu işte bi iş var ama hayırlısı

Arapgirli
Arapgirli - 3 yıl Önce

Dernek başkanlarının böyle bir yetkisi ve hakkı yoktur, herkes haddini bilsin. Bir kişinin saçma sapan fikri bir ilçeyi bağlamaz. Dernek başkanı çok istiyorsa nüfusunu Elazığ'a aldırsın. Biz Arapgirliler olarak sonuna kadar Malatyalıyız.

Sahapsız 23
Sahapsız 23 - 3 yıl Önce

Elazığı da bir yere bağlasak bize sahap çıkan yok bu kofiklerde daha diyi ki elazize bağlanak..

KANAL BOYU 44
KANAL BOYU 44 - 3 yıl Önce

Bir Malatyalı olarak sizi üzmek istemem ama beyhude uğraşlar bunlar. Boşuna iki kardeş şehri düşman etmeyin. Geçtiğimiz yıllarda da Elbistan, Baskil ve Çelikhan da benzer taleplerle Malatya'ya bağlanmak istediklerini talep ettiler ki saydığım ilçelerin hemen hepsi alış veriş ve birçok ihtiyaçlarını Malatya'dan karşılıyorlar ama çabaları hep sonuçsuz kaldı. İktidar böyle saçma sapan bir hamle yaparak Malatya gibi bir kaleyi göz göre göre elden çıkarır mı sanıyorsunuz?

gakgo
gakgo @KANAL BOYU 44 - 3 yıl Önce

haklısın kardeş boşuna, düşmanlık da bize yakışmaz geçmişteki denyolukları Allah affetsin. ama baskil konusunda yanlışın var. baskil malatyaya bağlanmak istemedi böyle bi fikir bile yoktu sadece malatya "baskil malatyaya bağlansın" dedi, çünkü malatya kayısısının %60ı sadece baskilde üretilmekte ve malatya coğrafi işaretine halel gelmesini istemedi


SIRADAKİ HABER

banner137