Kanyonlarla ilgili yeni gelişme! Valilik açıkladı

Elazığ'da 9 milyon yıl öncesinin izlerini barındırdığı ortaya çıkan ve yakın zamanda Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım tarafından keşfedilen doğa harikası Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonlarında yer tespiti yapılarak tescil işlemlerine başlandı.

Kanyonlarla ilgili yeni gelişme! Valilik açıkladı

Elazığ'ın Baskil ve Keban ilçeleri sınırları içinde bulunan Karakaya Barajı kenarında bu yıl yöre sakinlerinin Vali Çetin Oktay Kaldırım'a aktarmasıyla iki kanyon keşfedilmişti.

Vali Kaldırım keşfedilen kanyonlardan birine Saklıkapı diğerine ise bölgede yaşayan Kara Leyleklerin ismini vermişti.

9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen Dünya'nın en yeni keşfi Saklıkapı ve Karaleylek kanyonları için ise valilik koordinesinde tescil işlemleri ve koruma kapsamına alınması için doğal sit alanı ilanı çalışması başlatıldı.

YER TESBİTİ YAPILDI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden 6 kişilik ekip, bölgeye giderek kors ölçüm aletiyle yer tespiti yaptı.

Yapılan çalışmada yaklaşık 4,5 kilometrelik uzunluğa sahip Saklıkapı Kanyonunun Baskil İlçesine bağlı Akuşağı köyü ile Keban İlçesine bağlı Topkıran Köyü sınırları içerisinde yer aldığı belirlendi.

Karaleylek kanyonunun ise Baskil ilçesine bağlı Kumlutarla köyü sınırları içerisinde olduğu tespit edildi.

Valilik koordinesinde yapılan çalışmalarda her iki kanyonun da tabiat varlığı olarak tescil edilebilmesi için gerekli bilgilerin Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonuna iletileceği bildirildi.

Öte yandan kanyonların turizme kazandırılması için planlanan yüzer iskelelerin proje çalışmasının da başlatıldığı kaydedildi.

KALDIRIM: TÜRKİYE İÇİN DE MÜTHİŞ BİR KAZANIMDIR

 Her iki kanyonun da doğal formasyon itibarı ile çok ilginç bir yer olduğunu anımsatan Vali Çetin Oktay Kaldırım, "Bu tür kanyonların keşfedilip turizme sunulması sadece bu bölge için değil, Türkiye için de müthiş bir kazanımdır. Dünyanın en önemli kanyonları arasına girecek bu doğa harikası bu her iki kanyonun turizme kazandırılması için çalışmalarımızı bir süredir yoğun şekilde devam ettiriyoruz. Son olarak ise tam olarak yer tespitini yaptırdık ve tescillenmesi için gerekli işlemlere başladık" dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2019, 15:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Nihat
Nihat - 4 yıl Önce

Buraların Turizme kazandırılmasının tek yolu Elazığ-Baskil-Arguvan-Hekimhan duble karayolu ve köprüdür.

Osman Görgülüer
Osman Görgülüer - 4 yıl Önce

Kamyonlarla baskilin odabaşı Mahallesi'ndeki yaşamın derin ve çok eski uygarlıklara dayan yaşamsal izleri bulunan mağara ve diğer tarihi eserlerle birlikte değerlendirirsek sanırım tarihin derinliklerine inebiliriz diye düşünüyorum.

SIRADAKİ HABER

banner137