Karakoçan GES Projesi İle Günlük 100 Ton Suya Kavuştu

Elazığ’ın Karakoçan İlçesi Okçular köyü Güneş Panelleri ile elektrik üretimi yaparak artık günlük 100 ton suya kavuştu. GES projesinin açılışını köy halkı halaylar çekerek kutladı.

Karakoçan GES Projesi İle Günlük 100 Ton Suya Kavuştu

Elazığ’ın Karakoçan İlçesi Okçular köyüne artık Güneş Panelleri ile elektrik üretimi yapacak.

Okçular köyünde GES projesi ile üretilen elektrik sayesinde su deposundaki sular köydeki evlere dağıtılacak.

Açılış kurdelesini köyün büyüklerinden Hüseyin İnal, Mehmet Şerif Kıvanç,  Sabri Utku, Cahit Honca, Kemal Özkan, Elif Engin, Hayriye Bozdağ, Bedriye Savaş ve Yaşar Çakın tarafından coşkuyla kesildi.

Kurdele kesiminden sonra yöresel yemek ikramı yapıldı ve ardından halaylar çekildi.

UTKU: FAYDALI İŞLER YAPACAĞIZ

Celal Utku açıklamasında “Okçular Dayanışma Platformu ilk önce Almanya’da kuruldu çok yeni bir Platform şimdi İstanbul’da yönetim kurulları oluşturuyor. Bundan sonra bizde köyümüze köyümüzün kıymetli insanlarına daha faydalı işler yapacağız buradan da gördüğünüz gibi köyümüzde su depolarının çalışması köydeki evler su dağıtımı için elektrik enerjisi ile suyu pompalamakta. Bu da köylüye büyük bir külfetti. Yurtdışında ki Okçular Köyü Dayanışma Platformu tüm masrafları üstlenerek GES (Güneş Enerji Sistemi) Projesi ile paneller kuruldu. Güneş enerjisinden faydalanarak Elektrik üretecek ve bu elektrik ile köyün bir başından öbür başına kadar ki evlerine su gidebilecek. Böylece köylü elektrik faturası ödemekten kurtuldu, sadece su faturası ödeyecekler” ifadelerini kullandı.

ÇİÇEK: GÜNEŞ PANELLERİ SAYESİNDE GÜNLÜK 100 TON

GES Proje koordinatörü Furkan Çiçek yaptığı açıklamada, “İki yıldır Güneş enerjisi paneli işini yapıyoruz. Güneş enerjisinin gitmediği yer bırakmayacağız inşallah. Öncelikle ben Platforma başarıların devamını diliyorum. Şu an burada kurulu DC gücümüz 19 KW, 42 adet 455WAT panelimiz var, 15 HP, 11 KW sürücümüz mevcut, Saate 10 tona aşkın bir su almayı planlıyoruz. Planımıza da uyduk zaten 10 ton su alıyoruz. Yani bu da ne demek oluyor günde 8 saat çalıştığında köyümüzde yaklaşık 100 hanenin suyunu karşılaşmış oluyoruz. 2 tane sabit depomuz var köyümüze buradan su çekiyoruz, sondajımız burada mevcut, dediğim gibi 15 HP 19 KW sürücümüz mevcut” dedi.

ÇAKIN: GÜNLÜK 100 TON SU AKTARILMIŞ OLACAK

Okçular Köyü Muhtarı Mehmet Zeki Çakın, “Değerli misafirler, Okçular köy halkı hepiniz hoş geldiniz,  Öncelikle Avrupa Dayanışma Platformumuzun bu projeyi üstlenip yaklaşık maliyeti 250 Bin TL’ye tekabül eden projenin yapılmasında köylülerimizden tek kuruş para almadan kendileri üstlendiler. Köy muhtarı olarak tüm köylülerim adına Platforma çok teşekkür ederim. Sağ olsunlar var olsunlar. Bu Güneş panelleri sayesinde su depolarımıza günlük 100 ton su aktarılmış olacak. Cazibeli suyumuz ile birlikte bu da günlük 200 ton su demektir bu da bize yeterlidir. Ama köylülerimizden şunu rica ediyorum, köylülerimiz yüzde 80’i sayaç takmıştır. Kanal yüzde 20’sinin de sayaç takmalarını önemle rica ediyoruz. Çünkü hiçbir kaynak sonsuz değildir, suyumuzu hep beraber güzel bir şekilde kullanalım, gereksiz su sarfiyatı yapmayalım. Buradan su sayacı takmayan arkadaşların lütfen su sayaçlarını bir an önce takmalarını istiyorum.  Geçen yıl köyümüzde sağlık ocağı atıl haldeydi, Musa Günay Sağlık ocağının tadilatını üstlendi. Bir de 2 katlı bir morg köyümüze yaptı, kendisine çok teşekkür ediyorum. Birde köy genel mezarlığının etrafını Hüseyin Engül, Resuloğlu Mehmet Çakın, Yasin Savaş’a bu sorunumuzu ilettik, köy mezarlığının etrafını tel örgü yaptılar. Çok teşekkür ediyorum.  Birde köyümüzün kanalizasyon sorunu var bu yıl özel idare tarafından programa alınmıştır. Hane başı Bin TL para topladık, şu anda 300 bin TL yatırdık ama daha ödemeyen köylülerimiz var buradan onlar sesleniyorum, bu parayı lütfen biran önce yatırsınlar ki kanalizasyon projemiz program aşamasında bir an önce yapılsın, bir an önce bu hafta içinde belli olacak başlatacağız. Bu şekilde hayırlı uğurlu olsun” dedi.

ÜNAL: SORUNSUZ VE HUZURLU BİR YAŞAM İÇİN ÇABA SARF EDECEĞİZ

Avrupa Okçular Dayanışma Platformu grubu adına Kemal Ünal yaptığı konuşmada, “Hepinizin bildiği gibi Okçular halkı birçok sorun yaşamaktadır. Yaz aylarında tatilini geçirmek için köyümüze Avrupa’dan İstanbul’dan gelenler ile Okçular köyümüzde yoğun bir nüfus artışı yaşanmaktadır.  Köyümüzün altyapı eksikliğinden dolayı büyük sorunlar yaşadılar ve yaşamaya devam ediyorlar. Bu sorunlardan biri en önemlisi su sorunuydu. Bu sorunun giderilmesi için köyümüzün muhtarı Mehmet Zeki Çakın ve köy heyeti köy halkının rahat bir nefes alması için Avrupa Okçular platformundan bir istekte bulundular. Suyun elektrik enerjisi ile havzaya taşınması köy halkı için elektrik faturasının büyük bir yük olduğunu, ekonomik sıkıntılarında yaşandığı günümüzde daha da ağır sıkıntılara yol açacağını belirterek bu sorunun giderilmesi için bizlerden talepte bulundular. Okçular Dayanışma Platformu olarak kendi aramızda karar aldık ve bu isteğin yerine getirilmesi kararını aldık. Kısa zaman içinde Avrupa’da ki arkadaşlarımızın maddi katkılarıyla Güneş Enerji Paneli projemizi Okçular n halkının hizmetine sunmuş olduk. Avrupa Okçular Dayanışma Platformu olarak, köyümüz için birçok plan ve projelerimiz olacaktır. Ve projelerimiz köyümüzün mezralarını da kapsayacak şeklide genişletilecektir. Amacımız Okçular köyünün altyapı sorunlarını, su, yol, kanalizasyon ve daha bir çok sorunu çözmek. İnsanlar ve tüm canlılar için yaşanabilir bir oksijen inşa etmektir. Özellikle emekli insanları hayatlarının son yıllarını sorunsuz ve huzurlu bir şekilde yaşama olanaklarını yaratmak için çaba sarf edeceğiz. Özgür bireyler topluluğu olarak bu coğrafyanın bir parçası olan Okçular’ın sorunlarının çözüldüğü, herkesin kardeşçe, özgürce,  yan yana, iç içe yaşadığı örnek bir köy haline getirmeliyiz ve getirmekte kararlıyız. Biz Okçular sevdalıları olarak,  Bu coğrafyanın, dağını taşını toprağını, bağını, bahçesini, suyunu toprağını, kültürünü ve dilini sevdik ve sevmeye devam edeceğiz. Önemli hedeflerimizden bir de Okçular’ın demokratik ilkeler temelinde birliği ve beraberliğini sağlamak olmalıdır. Birlikte güç doğar, Okçular halkı olarak birlikte hareket ettiğimiz takdirde çözemediğimiz sorun kalamaz. Bu anlamda Dayanışma yaşatır, bencillik ve bireycilikle ile sorunların çözülmediği açık ortadadır. Kolektif anlayış tarzı ile çok daha fazla başarılı olduğu gerçeği bilinmelidir. Sorunlarımızı bireysel anlayış ile değil, toplumun ortak iradesi ile kolektif kararlar alınarak pratiğe uygulamalıdır. Son olarak bu projeye emeği geçen katkı sunan herkese canı gönülden teşekkür eder, tekrar Okçular dostları saygıyla selamlıyor sağlık, huzur ve mutluluk içinde geçirmenizi temenni ediyoruz” diye kaydetti.

VİDEO:

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2022, 00:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137