Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda Engelli Yaşlı Hizmetlerinden sorumlu İl Müdür yardımcısı Selahattin Bozkurt başkanlığında Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilen engelli personele yönelik olarak “Ülkem İçin Dünyam İçin Ben de Varım” konulu eğitim programı düzenlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın hizmet alanları hakkına bilgi veren il Müdür Yardımcısı Selahattin Bozkurt yaptığı konuşmada, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilen engelli personele yönelik “Ülkem İçin Dünyam İçin Ben de Varım” konulu eğitimi gerçekleştirmek için burada bulunduklarını ifade etti.

"Sizler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bu kurumdaki eli, ayağı ve temsilcileri olacaksınız"

İl Müdür Yardımcısı Bozkurt açıklamasında, "Sizler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bu kurumdaki eli, ayağı ve temsilcileri olacaksınız. Bulunduğumuz binaya ortopedik bir engelli giremiyor. Bina erişilebilir değil. 2005 yılında 5378 sayılı “Engelliler Kanunu” çıktı. Bu kanun kapsamında evinde engellisine bakana engelli evde bakım maaşı vermektedir. Evde bakım maaşının iş ve işlemlerini Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerimizdeki ilgili birimler yapmaktadır. Engelliler Kanunu kapsamında Engelli Kimlik kartları verilmekte kapsamda bir takım avantajlar sağlamakta olup, bu kimlikler il müdürlüğümüzdeki Engelli Kimlik Kartı birimi tarafından verilmektedir. 2007 – 2017 yılı Eylül ayı itibari ile 5029 engelliye Engelli Kimlik Kartı verilmiştir. 2005 yılında çıkan 5378 sayılı Engelliler Kanununa dayanılarak 2013 yılında hazırlanan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Birimiz Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde kurulmuştur" dedi.

"Amacımız, bütün kurum ve kuruluşlarımızı engellilerin erişimine uygun hale getirmek"

Gayemiz şu, kamuya açık, kamuya hizmet verme amacıyla açılan özel veya resmi bütün kurum ve kuruluşlarımızın her türlü engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi zorunluluğu bulunmakta olup Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu olarak bunu sağlamak ile mükellefiz.

"4 kuruma 'Erişilebilirlik Belgesi' verilmiştir"

Komisyon başkanımız sayın Valimiz Çetin Oktay Kaldırım olmak üzere Karayolları Bölge Müdürlüğünden, Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü, İl Özel İdare Genel Sekreterliği ve benzeri teknik eleman ihtiva eden kurumlardan alıyoruz. Bu teknik elemanlarımız arasında Mimar, İnşaat mühendisi, Makina mühendisi, Şehir plancısı ve inşaat teknikerlerinden oluşmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunun sekretaryasını yürütmekteyiz. Yapılan çalışmalar sonucunda 867 hizmet binası ve 75 toplu taşıma aracının izleme ve denetimi yapılmış olup ilimizde 4 kuruma ‘’ Erişilebilirlik Belgesi ‘’ verilmiştir.

"İlk kez Engelsiz Yaşam Fuarı yapılmıştır"

10- 16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında ulusal firmaların katılımıyla ilimizde ilk kez Engelsiz Yaşam Fuarı yapılmıştır. Ayrıca ilimizde 2 resmi, 3 özel bakım merkezi bulunmaktadır. Bu Bakım merkezlerimiz farklı engelli gruplarına hizmet vermektedir.’’ diye konuştu

İl Müdür yardımcısı Selahattin Bozkurt’un ardından İl müdürlüğüne bağlı Sosyal Hizmet Merkezinde görevli öğretmen Resul Ahmet Telçeken tarafından “Aile Yapısı, Aile İçi İletişim, Etkili İletişim; Psikolog Elif Emir Stres Yönetimi , Psikolojik Danışman; Elif Yıldırım tarafından Yaşam Süreci, Yetişkinlik Dönemi ve Sorunları, Duygu ve Duygu Fonksiyonları ve Psikolojik Danışman Kübra Özel tarafından ise; Öfke Yönetimi, Tükenmişlik ve Baş Etme Mekanizmaları konulu sunumlar yapıldı.