Kasko Nedir?

Kasko, basitçe tanımlamak gerekecek olursa bir aracın park ya da seyir halindeyken hasar görmesi durumunda meydana gelen maddi zararın poliçe dahilinde karşılanmasıdır. Zararı kasko sigortasının karşılayabileceği senaryolar arasında kaza, aracın yanması, aracın çalınması ya da çalınma teşebbüsü gibi durumlar yer almaktadır. Kasko, araç sahiplerinin isteğe bağlı olarak yaptırdığı sigortadır.

Yaptırılmaması durumunda ise bir yaptırım yoktur.

Kasko bedeli, aracın markası, modeli ve yaşı göz önünde bulundurularak TSB (Türkiye Sigorta Birliği) tarafından hazırlanan kasko değer listesi doğrultusunda belirlenir.

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası, araç sahiplerinin Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilen hükümler gereğince yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir. Zorunlu trafik sigortası, aracın bir kazaya karışması durumunda, kazadaki diğer tarafın hasarlarını karşılar. Maddi zararın yanı sıra, belli başlı teminatlar dahilinde yaralanma, sakat kalma ve ölüm gibi durumlarda da zarar karşılanır. Zorunlu trafik sigortası, sigorta sahibinin zararlarını karşılamaz.

Araç sahipleri trafik sigortalarını yaptırmak ve zamanı geldiğinde yeniletmek zorundadır. Bir aracın zorunlu trafik sigortası olmadığı belirlenirse, araç bağlanabilir

Özet olarak, kasko ve trafik sigortası arasındaki temel farklar zorunluluk ve sigortanın koruduğu şahıslardır. Bu iki sigortanın birleştirilmesi konusu gündeme getirilmiş olsa da şimdilik böyle bir düzenleme mevcut değildir. Araç sahipleri için ideal seçenek, araçlarına hem zorunlu trafik sigortası, hem de onu tamamlaması için kasko yaptırmaktır.