Fırat Havzası’nda yer alan başta Keban olmak üzere birkaç kuruşla en ucuz elektrik üretim kaynağı olan dev barajlara kapaklarını açmak zorunda bırakacak kadar su geliyor.

Keban’da, maksimum işletme kodu 845 metre. Var olan su, hemen hemen bu düzeye kadar çıktı. Enerji yönetimi, kapakları açmak yerine elektrik üretiminde barajlara yükleniyor. Birkaç kuruşa elektrik üretiliyor.

Keban’da, elektrik üretiliyor ve su bir sonraki baraj olan Karakaya’da toplanıyor. Benzer üretim zinciri, havzadaki diğer barajlarda da yineleniyor. Su tekrar tekrar üretimde kullanılıyor.

Bu nedenle Keban Barajı’na gelen su miktarı büyük önem taşıyor. Özellikle 2017’de yaşanan kuraklık nedeniyle tuttuğu su miktarı dibe yaklaşan Keban, adeta tarihi günlerini yaşıyor. Keban’da, maksimum işletme kotu 845 metre. Barajda halen var olan su, hemen hemen bu düzeye kadar çıktı.

Enerji yönetimi, kapakları açmak yerine elektrik üretiminde barajlara yükleniyor. Barajlardan birkaç kuruşa elektrik üretildiği için ortalama elektrik üretim maliyeti düşüyor. Türkiye; Rusya, İran ve diğer ülkelere ithal ettiği ve elektrik üretiminde kullandığı doğalgaz için daha az para ödüyor. Bu sayede vatandaş, ekonomik kriz nedeniyle daralan bütçesinden elektriğe daha az para ödüyor.