Keban Barajı Kapaklarını Açtıkça, Malatya Batıyor

Geçtiğimiz günlerde Keban Barajı’nın 3 kapağının açılmasının ardından Malatya’da Atabey İskelesi’nde su seviyesi artmıştı. Keban Barajı’nın 3 kapağını daha açmasıyla Malatya’daki Atabey İskelesi’ndeki su seviyesi iyice yükseldi.

Keban Barajı Kapaklarını Açtıkça, Malatya Batıyor

Keban Baraj Gölü’nde su seviyesinin maksimum kota yükselmesi nedeniyle, Perşembe günü açılan 3 kapağın ardından Pazar günü 3 kapağın daha açılmasıyla, buradan gelen su miktarı önemli ölçüde artan Karakaya Baraj Gölü’nde su seviyesi de yükselmeye devam ediyor. Malatya’ya da kıyısı bulunan baraj gölünün yükselmesi nedeniyle, Atabey İskelesi’nde sular içlere doğru ilerlemeyi sürdürüyor.


Keban Baraj gölündeki su kodunun, bu yıl Fırat Havzası’na düşen bol yağışlardan ve Fırat Nehri’ni besleyen Peri, Karasu ve Murat nehirlerinden gelen taşkın su etkisiyle 844.19 metreye yükselmesi nedeniyle olası bir taşkın riskine karşın su seviyesinin düşürülmesi amacıyla 17 Mayıs’ta açılan üç tahliye kapağının ardından 20 Mayıs Pazartesi günü 3 tahliye kapağı açıldı.

Keban Baraj Gölü’ne havzadan saniyede 2 bin 500 metreküp su gelirken, tahliye kapaklarının açılmasıyla saniyede bin 200 metreküp olmak üzere bin 900 metreküp su çıkışı sağlanıyor.

  

MALATYA VALİLİĞİ UYARI YAPMIŞTI

Malatya Valiliği’nden geçtiğimiz gün yapılan duyuruda, Keban Barajı Gölü’nde suyun maksimum seviyeye yaklaşması ve bu suyun akıtılacağı Karakaya Baraj gölüyle ilgili uyarılarda bulunulmuştu. Bu arada, başta geçtiğimiz günlerde haberlere konu olan ve parkın bir bölümünü de etkileyen su seviyesi yükselmesiyle, kapak açılmasıyla mesire olarak da kullanılan kıyılarda daha geniş bir alanı etkileyeceği belirtiliyor.

Karakaya Barajı Atabey İskelesi bölgesinde Keban’daki 6 kapağın açılmasıyla birlikte suyun daha da yükseldiği, içlere doğru ilerlediği görülüyor.

Baraj gölünün maksimum su kotu dikkate alınmadan, Malatya Belediyesi’nce geçtiğimiz yıl Atabey İskelesi çevresinde yaptırılan yeşil alan ve parkın bir bölümü de park aksesuarlarıyla birlikte su altında kalırken, suyun yükselmesiyle birlikte bu etkilenmenin daha arttığı gözleniyor.

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2019, 22:35

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137