"Keban Yusuf Ziya Paşa Camisi ve Külliyesi" Adlı Eser Tanıtıldı

Keban ilçesinde araştırmacı Sabit Bilgin tarafından hazırlanan "Keban Yusuf Ziya Paşa Camisi ve Külliyesi" adlı eser tanıtıldı.

"Keban Yusuf Ziya Paşa Camisi ve Külliyesi" Adlı Eser Tanıtıldı

Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Keban Kaymakamlığı, Keban belediyesi katkılarıyla, Keban Yusuf Ziya Paşa Camii ve Külliyesi Kitap tanıtım programı yapıldı.

Kitap, emekli albay Sabit Bilgin'in vefat etmesi üzerine, yeğeni Levent Bilgin tarafından basılması sağlandı.

Programa, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın, Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı ve çok sayıda davetli katıldı.

Gazeteci Bedrettin Keleştimur, Keban’ın tarihi geçmişi ile Yusuf Ziya Paşa ismi ve camisi ile ilgili bilgi verdi.

“YUSUF ZİYA PAŞA KÜLLİYESİNİN NE KADAR ZENGİN OLDUĞUNU ANLAMAKTAYIZ”

Keleştimur yaptığı konuşmada, “Yusuf Ziya Paşa Keban ile bütünleşen bir kimliktir. Bizler de nitelikli ve erdemli insan sulietini ortaya çıkarmaktadır. Yusuf Ziya Paşa külliyesinin Osmanlı’da sosyal, kültürel, iktisadi dokunun ne kadar zengin olduğunu anlamaktayız. O dokuda Ahi Evran ruhunu hisseder ve yaşarsınız.  O dokuda vakıf zihniyetinin ne kadar güçlü olduğuna şahit olursunuz. Eseri inşa edenler onu geleceğe taşıyacak ekonomik alt yapısını da birlikte hazırlamışlardır” dedi.

“PROGRAMIMIZ HAYIRLARA VESİLE OLACAKTIR”

Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, selamlama konuşması yaparak, “Bugün burada Yusuf Ziya Paşa Külliyesi ile ilgili kitabın tanıtımı dolayısıyla misafirimizsiniz. Buraya kadar yorulduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Programımız inşallah hayırlara vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

“VAKIF, TÜM İNSANLIĞIN MUTLULUĞUNU AMAÇLAYAN BİR SİSTEMLER BÜTÜNÜDÜR”

İzzetpaşa Vakfı Başkanı Prof. Dr. Necip İlhan, vakıf ve vakıf ruhu ile ilgili bilgiler verdi.

İlhan açıklamasında, “Vakıf kelime anlamıyla verme, tamamen verme, büsbütün verme anlamına gelmektedir. Vakıf iktisadi anlamda ise kişisel çalışma ve gayretlerle elde edilen imkanların, mal varlığının gönül rızasıyla paylaşılmasını ön gören hukuki bir sistemdir. Sonuç olarak vakıflar tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış bir hali ve tüm insanlığın mutluluğunu amaçlayan bir sistemler bütünüdür” diye konuştu.

“OSMANLI MEDENİYETİ AYNI ZAMANDA VAKIF MEDENİYETİDİR”

Vali Çetin Oktay Kaldırım ise yaptığı konuşmada, Yusuf Ziya Paşa’nın Osmanlı tarihinde önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Vali Kaldırım,  Osmanlı medeniyetinin aynı zamanda vakıf medeniyeti olduğunu belirterek, “Vakıflar, özellikle sosyal hayatı ilgilendiren, sosyal hayatı düzenleyen, sosyal hayata şekil veren ve toplumu bir arada tutan; Osmanlı’yı yaşatan bütün hizmetlerin, kamu hizmeti, sivil toplum hizmeti bunların icra edildiği, götürüldüğü; birçok imalat, eğitim, sağlık alanında, fakire fukaraya bakma, onu da aşarak hayvanlara bakma, bütün varlıklara bakma noktasında gerçekten çok önemli hizmetleri ihya etmiş, medeniyeti olgunlaştırmış, medeniyeti ihya, inşa etmiş çok önemli müesseselerdir” dedi.

“KEBAN’IN, DİĞER YERLEŞİMLERİN SOSYAL HAYATINA BİR MERKEZLİK TEŞKİL ETMİŞTİR”

Vali Kaldırım, Yusuf Ziya Paşa Cami’nin sadece ibadethane olmadığını sosyal hayatında merkezine birçok alanda da hizmet verdiğini kaydetti.

Vali Kaldırım sözlerine şöyle devam etti: “Hayır hem müesseseleşmiş hem de bizim bulunduğumuz coğrafyalarda adeta camilerle, ibadethanelerle, külliyelerle, çeşmelerle, hamamlarla, hanlarla topraklarına mühürlenmiştir. Bunların en güzel örneklerinden biri de Yusuf Ziya Paşa camisi ve külliyesidir. Burası sadece ibadethane değil aynı zamanda bir sağlık kuruluşu, önemli bir kütüphanesi olan bir merkez, medresesi olan, ilim, irfan, eğitime katkı veren önemli bir merkez olmuş ve Keban’ın, diğer yerleşimlerin sosyal hayatına bir merkezlik teşkil etmiş önemli bir kurum, kuruluş haline gelmiştir.”

Keban Öğretmenevi Konferans Salonu'ndaki toplantıda, kitabın yayın serüveni Bilgin tarafından anlatıldı.

“VEFA DUYGUSUNUN YANSIMASI, KİTABIN HAZIRLANMASINDA EN ÖNEMLİ ETKENDİR”

Emekli Albay Levent Bilgin yaptığı konuşmada, “Yusuf Ziya Paşanın günümüzde anılmasına vesile olmak istedik. Kitabın yazarı Sabit Bilgin 11 yaşında Elazığ’da lise eğitimi göremeyeceği için Gaziantep lisesinde amcası Hakim olduğundan dolayı Gaziantep lisesinde eğitime gitmiş, Keban’a sadece birkaç kez gelmiştir.  Yaşamının büyük bölümünde doğduğu topraklara bir bağlılığı, sevgisi ev vefa duygusu vardı. Bu vefa duygusunun yansıması da belki bu kitabın hazırlanmasında en önemli etkendir” dedi.

“BU BENİM İÇİN BÜYÜK ANLAMDA SORUMLULUK VE YÜKÜMLÜLÜKTÜR”

Bilgin konuşmasına şöyle devam etti: “Kitabı Elazığ Manas yayıncılığından çıkarmaya karar vermiştik. 2016 yılında eserin ilk dizgisini yapıp Şener Bey ilk düzenlemesini bize gönderdikten sonra amcam rahatsızlığından dolayı Allah’ın sonsuz rahmetine sığındı: Kitabın yayımlanması, yayına hazırlanması ve okuyucuyla buluşturma görevi de bana intikal etti. Bu benim için büyük anlamda sorumluluk ve yükümlülüktür. Bu yükümlülük yaşamını yitirmiş bir Keban sevdalısının Keban kültür hayatına kusursuz bir armağan etme isteğinin temsilcisi konumuna düşürdü. Doğal olarak kitaba daha titizlenmeme yol açtı. Amcamın vefatından 2 yıl sonraki süreçte ise 9 defa gözden geçirmiş olduk”   

BÖLGEDE KÜLLİYEYİ İNCELEYEN İLK KİTAP

Bilgin açıklamasında, “Aralık 2017 yılında yayınlanan kitabımız Elazığ bölgesinde bir külliyeyi inceleyen ilk kitap olma özelliğini taşımaktadır” dedi.

Daha sonra Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın, restorasyon çalışmaları devam eden Yusuf Ziya Paşa Cami ve Külliyesindeki çalışmaları inceledi.

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2018, 17:51

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
isa uzun
isa uzun - 3 yıl Önce

Karsta askerlık yaparken komutanımdı. Kendisi Elaziğ sevdalısıydı. Çalışmalarında başarılar dilerim

Artvinli askerin İsa Uzun

SIRADAKİ HABER

banner137