1880’li yıllarda Elazığ’da yapılan ve günümüzde hala görkemi ile ayakta duran tarihi valilik binasının nasıl değerlendirileceği konusunda düşünceler devam ederken; Gazeteci Yazar Bedrettin Keleştimur, şehir kütüphanesi yapılması teklifinde bulundu.

KELEŞTİMUR: ELAZIĞ’DA YETİŞMİŞ NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ VAR

Harput’un Anadolu coğrafyasının kültür ve sanat merkezi olduğunu anımsatan Bedrettin Keleştimur, “Bir şehir kütüphanesi olması teklifi. Çünkü Elazığ’da yetişmiş bir nitelikli insan gücü olduğun, 1880’li tarihlerden itibaren de Mamurat-ül Aziz gibi Doğu Anadolu’da ilk gazetenin çıktığını ve edebi hareketlerin de olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Yazar Keleştimur Elazığ ve Harput ile ilgili çok sayıda basılı eserin yanısıra, basın tarihinde de önemli dokümanların oluşturularak şehir kütüphanesi ile daha yaygın bir hale geleceğini söyledi.

KELEŞTİMUR: ELAZIĞ’A DE BİR ŞEHİR KÜTÜPHANESİ GEREKİYOR

Bedrettin Keleştimur, “Elazığ’ın en büyük eksiği benim kanaatimce bir şehir kütüphanesinin olmayışıdır. Bu şehir kütüphanesi özellikle valilik onayının boşaltılmasıyla kazandırılabilir. Burada Elazığ’da 1880’lerden itibaren günümüze kadar yayımlanan gazetelerimiz var. Turan Gazetesi 1830’li tarihlerde yayınlanıyor ve basınımızın çınarı, ismiyle ismen diriliyor Bu gazeteler dijital ortama kazandırılması yine arşivlerinin bir araya getirilmesi önemli. Elazığ’la ilgili sadece Manas Yayınevi son 10 yıl içerisinde kazandırdığı eser sayısı 85. İmkan verilirse bu sayı inanın ki 150-200’e de ulaşacaktır. Ve Elazığ bu birikimlerinin de bu şehir kütüphanesinde yer alması gerekiyor. Öyle ki ben Elazığ’la ilgili yazılan verilere baktığımızda 150-200’ün üzerinde eserin olduğundu fakat insanımızın bu esere ulaşamadığını, eserlere ulaşamadığını söyleyebiliriz. Bunlara ulaşılabilmesi için de bir şehir kütüphanesi gerekiyor. Elazığ ilini divan kültürüne hakim, musiki kültürüne hakim önemli bir değerimiz, önemli bir yöremiz. Burada özellikle kürsü başı geleneklerimiz var. Kürsübaşı gelenekleri Anadolu sohbetlerinin Elazığ’daki ismi olarak nitelendiriliyor” şeklinde konuştu.

KELEŞTİMUR: ESKİ VALİLİK KONAĞININ BİR ŞEHİR KÜTÜPHANESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ TEKLİF EDİYORUM

Keleştimur, “Şehir kütüphanesinde geleneklerimiz de devam edebilir. Yine şehir kütüphanesinde mesela Fırat Üniversitesi tarafından uygulama ve araştırma merkezi yapıldı. Ve aldığımız bilgilere göre bir dijital kütüphane kuruldu. Bu dijital kütüphane verilerinde yine bu şehir kütüphanesine aktarılabilir. Yine 1909 tarihinde Elazığ Valiliği, İl Müftülüğü müşterekliğiyle yine 3 bin civarındaki yazılı eserlerin dijital ortama kazandırılması çalışmaları başlatıldı. Yapılan bu çalışmalarda yine şehir kütüphanesine aktarılabilir. Şunu ifade edebilirim; şehir kütüphanesiyle biz kendi kimliğimize, kendi kültürümüze, kendi değerlerimize rahatlıkla kavuşa biliriz. Halkımız rahatlıkla yine kendi bilgilerine ulaşabilir. Bir gazeteci yazar olarak   kimlikli bir bina olan ve Elazığ’ın tek tarihi eser olarak da şu anda kalıcı ayakta duran tek tarihi eser olarak da ayakta duran eski Valilik Konağının bir şehir kütüphanesine dönüştürülmesini teklif ediyorum. Özellikle Sayın Valimizin, Belediye Başkanımızın, Fırat Üniversitesi Rektörümüzün, sivil toplum örgütlerimizin de bu isteğimizi destekleyeceklerine inanıyorum. Manas Yayınevi, Manas gönül evi olarak da biz burada bir danışmanlık hizmeti verebileceğimizi de ifade ediyorum” dedi.

HABER: SITKI TAŞEL