Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47. Yıl Dönümü

Kıbrıs'ta Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak ve Ada'ya barışı getirmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden tam 47 yıl geçti.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47. Yıl Dönümü

20 Temmuz 1974'te gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47. yıl dönümü.

Adadaki saldırı ve ölümlerin devam etmesi üzerine 'Garanti Anlaşması'nın 4. maddesi kullanılarak, 20 Temmuz 1974'te adaya çıkartma yapıldı.

Bu ilk müdahale dünyanın gözünde genel olarak meşru görüldü çünkü ne ABD ne de İngiltere Sampson'un darbesini ve anayasal düzenin yıkılarak adada gayrımeşru bir idarenin kurulmasını hoş görmemiş ve yeni yönetimi tanımadıklarını açıklamışlardı. Bu ilk harekat ile Sampson gönderildi ve ada yönetimi sivillere devredildi.

Cenevre'de Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından yayınlanan ortak deklarasyonda, 1960 Anlaşması'nın yasallığı tüm taraflarca kabul edildi. Ayrıca Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum şeklinde iki özerk yönetimin varlığı da yine kabul gördü. Hatta Türk askerinin geri çekilme şekli ve koşulları bile aşağı yukarı belirlenmişti.

20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs’a gerçekleştirilen çıkartma sürecinde maalesef şehitlerimiz de oldu.

Birinci Kıbrıs Harekatı çıkarmasında şehit düşen isimlerden biri de Topçu Asteğmen Mustafa Uygur olmuştu. Şehidimiz Uygur, Beşparmak Dağlarına bayrağımızı dikerken 22 temmuz 1974’te şehit düştü.

Topçu Asteğmen Mustafa Uygur, Kıbrıs Boğaz Şehitliğinde defnedildi. Ardından da Kıbrıs’ta kendi birliği olan hava savunma taburuna Asteğmen Mustafa Uygur Kışlası ismi verildi.

Kanal Fırat Medya Grubu olarak Kıbrıs Barış Harekatının 47. Yıl dönümünde tüm şehitlerimizi rahmetle gazilerimi şükranla anıyoruz.

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2021, 17:52

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Akp
Akp - 3 yıl Önce

Necmettin erbakan hocamız olmasaydı kıbrıs türkleri diye bir ley kalmayacaktı Allah ondan razı olsun saygı ve minnetle anıyoruz.

uğur
uğur @Akp - 3 yıl Önce

hadi ordan sen de iki yüzlü ahlaksız siyasal islamcı.

El Azizli
El Azizli - 3 yıl Önce

Kıbrıs Harekatının mimarı Erbakan dır. Rahmetli Denktaş kendi ağzından Erbakan Başbakan iken ziyaretinde açıklıyor. YouTube de var merak eden izlesin. Haberi yapanlar Ecevit e mal etmiş mal esef

uğur
uğur @El Azizli - 3 yıl Önce

peki harekat sonrasında Türkiyeye uygulanan ambargo için niye Eceviti suçluyorsunuz?alternatif bir tarih yazmaya çalışmanızz...absürt komedi resmen

SIRADAKİ HABER

banner137