Rum terör örgütü EOKA’nın Yunan cuntasından aldığı destekle 15 Temmuz 1974’de Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği darbeyle Kıbrıs Cumhuriyeti’ni sona erdirmişti.

Yapılan saldırıyla adadaki Türklerin adadaki varlıklarını kaldırmak ve Türkiye’yi Ege Denizi ile birlikte Akdeniz’den kuşatarak, batı ve güneyden tecrit etmek amaçlanmıştı.

Bunun üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri 20 Temmuz 1974’te başarılı hava saldırılarıyla Kıbrıs’taki darbeyi bertaraf etmiş ve Kıbrıs’a barış ve istikrar tekrar sağlanmıştır.

Türk silahlı kuvvetlerinin bu başarısının üstünden tam 45 yıl geçti ve Elazığ Muharip Gaziler Derneği bu önemli günde Kıbrıs Harekatının 45 yıl dönümü dolayısıyla tören düzenledi.

BULUT: TEK ÜZÜNTÜMÜZ ZAFERİN BUGÜNE KADAR SİYASİ ZAFERLER TAÇLANDIRILMAMIŞ OLMASIDIR

Kıbrıs Türkü’nün esaretinin Mehmetçik süngüsüyle son bulduğunu kaydeden Dernek Başkanı Namık Bulut, “Kıbrıs Türk’ünün Kıbrıs’ın 1878 yılında İngilizlere terk edilmesiyle başlayan esareti 20 Temmuz 1074’de Mehmetçik süngüsüyle sona erdirmiştir. Kıbrıs Türk’ü taktire şayandır ki yüzyıldır İngiliz ve Rumlardan gördüğü eziyete, zorbalığa ve asimilasyona karşı kimliğini, benliğini ve anavatanına bağlılık ve inancını hiçbir zaman kaybetmemiştir. Kıbırs Türk’ü, Kıbrıs Barış Harekatından sonra kendi vatanında ve kendi bayrağı altında hür ve bağımsız yaşamaktadır. Mehmetçik ve Kıbrıs halkı bu topraklar için kan dökmüştür. Kanla sulanan bu topraklar artık Kıbrıs Türk’ünün öz vatanıdır. Kıbrıs Gazileri olarak 45 yıl sonra yine coşkuluyuz, Kıbrıs Barış Harekatında görev almanın gururunu yaşıyoruz. Tek üzüntümüz zaferin bugüne kadar siyasi zaferler taçlandırılmamış olmasıdır. Kıbrıs Barış Harekatı’nda 498 arkadaşımız, 70 mücahit ve 270 Kıbrıs Türk’ü şehit oldu. Şehitlerimiz ve aramızdan ayrılan Kıbrıs Gazilerine Türkiye Muharip Gaziler Derneği Elazığ Şubesi adına rahmet ve saygıyla anıyorum. Hayatta olan gazilerimize de sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum” ifadelerini kullandı.

HABER: SITKI TAŞEL