KIŞ KAPIYA DAYANDI! İŞTE KIŞIN ALINACAK TRAFİK TEDBİRLERİ...

2018 - 2019 yılının kış aylarında meydana gelebilecek olumsuz hava koşullarında, Elazığlıların güven içinde seyahat edebilmeleri amacıyla Elazığ Trafik Komisyonu, “Kış Mevsiminde Alınacak Trafik Tedbirleri” başlıklı toplantı düzenledi.

KIŞ KAPIYA DAYANDI! İŞTE KIŞIN ALINACAK TRAFİK TEDBİRLERİ...

Elazığ Trafik Komisyonu, 2018 - 2019 yılının kış aylarında meydana gelebilecek olumsuz hava koşullarında, Elazığlıların güven içinde seyahat edebilmeleri amacıyla alınacak trafik tedbirleriyle ilgili 9 Kasım tarihinde toplantı düzenledi.

“Kış Mevsiminde Alınacak Trafik Tedbirleri” konulu toplantıda Elazığlı vatandaşların huzur içinde yolculuk geçirebilmeleri için bir çok karar alındı.

İşte alınan kararlar;

YERLEŞİM YERLERİNDE ALINACAK TRAFİK TEDBİRLERİ

1- 112, 110, 155, 156, 159 ve 153 ihbar hatlarına gelen ihbarların ivedilikle değerlendirilip ilgili kısımlara sevk edilecektir.

2- Kış mevsimi ve kötü hava ve yol koşullarında trafik akımının yoğunluğu ve tıkanmalarının önüne geçilmesi için vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanmaları, hususi araçları ile trafiğe çıkmamaları konusunda bilgilendirmeler yapılacaktır.

3- Kar yağışı sonucunda, küreme ile birlikte ortaya çıkabilecek olumsuzlukların (karın erimesiyle birlikte buzlanma, park disiplininde bozulma vb.) önlenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

4- Taşıt ve yaya trafiğinin buzlanmadan dolayı olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla “Tuz varilleri” gibi tedbirlerin sürdürülebilir olması için esnaf, mahalle muhtarları ve mahalle sakinleri ile işbirliği içerisinde olunacak, gerektiğinde tuz varilleri konulan tuzlarla vatandaşın müdahalede bulunması sağlanacaktır.

5- Tuzlama, küreme, temizleme gibi çalışmalar trafik akışını aksatmayacak şekilde yapılacaktır.

6- Mevsim şartlarına göre gerekli teçhizatı olmayan araçların eksikliklerinin tamamlatılarak, eksiklikler giderildikten sonra trafiğe çıkmaları sağlanacaktır.

7- Olumsuz hava koşullarında trafik akışının yönlendirilebilmesi için gerekli uyarı ve ikazların yapılmasına ağırlık verilecektir.

8- Hava tahminleri dikkate alınarak kitle iletişim araçları vasıtasıyla vatandaşlara gerekli bilgilendirmelerin yapılması sağlanacaktır.

9- Kaza riski bulunan köprü, yol, kavşak ve geçitlerde trafik zabıtasının görünür olması ve sürücülerin bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetler yürütülecektir.

10- Olası trafik kazalarında yaralılara öncelikli olarak ilk yardım ve acil müdahale desteğinin sağlanması ve hasar gören araçların en kısa sürede kaldırılarak trafiğin olağan akışına tekrar dönmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

11- 01/04/2017 tarihli ve 30025 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğuyla ile İlgili Usul ve Hakkında Tebliğ” ile kış lastiğinin zorunluluğu, kullanım şartları ve denetimlerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu kapsamda ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğuna uyulacaktır.

İl sınırları içerisinde (İl-İlçe Merkezlerinde) ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak kış lastiği uygulaması yapılıp yapılamayacağı ilgili Valiliklerce belirleneceğinden; il sınırlarımız içerisinde karayolunda seyreden yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan tüm kamyon çekici, tanker, otobüs minibüs ve kamyonet vb. araçlarda kış lastiği kullanılması zorunlu olması kararlaştırılmıştır.

12- Yolcu terminali ve yük taşımacılığı yapan araçların bekleme noktalarında araçların kış şartlarına uygunluk denetiminin yapılması, gerekli bilgilendirme faaliyetlerinin yapılması ve şartları uygun olmayan araçların trafiğe çıkışlarına müsaade edilmemesine karar verilmiştir.

13- Yoğunluk durumuna göre terminallerde faaliyet gösterecek personel sayısı artırılacaktır.

YERLEŞİM YERLERİ DIŞINDA ALINACAK TRAFİK TEDBİRLERİ

1- 112, 110, 155, 156, 159 ve 153 ihbar hatlarına gelen ihbarların ivedilikle değerlendirilip ilgili kısımlara sevk edilecektir.

2- Olası yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda, sürücüler karayolu elverişli hale gelinceye kadar uygun yerlerde (konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler) bekletilerek, bu süre içerisinde terminallerden çıkış yapacak otobüslerin hareketlerine izin verilmeyecektir.

3- Sürücülerin buzlanma, yoğun yağış, tipi, sis gibi görüş mesafesinin azaldığı ve kaza riskinin yoğunlaştığı yol kesimlerinden önce yol ve çevresi hakkında bilgilendirilmesi hatalı sollama/geçme ve şerit kullanma ile takip mesafesi konusunda uyarılması, zincir takılması gerektiğinde zincir taktırılması, gerekiyorsa araçların trafik ekibi öncülüğünde ve kontrolünde konvoy haline getirilmesi sağlanacaktır.

4- Kazaların en önemli nedenleri arasında bulunan aşırı hız, uykusuz veya yorgun olarak taşıt kullanma ihlallerinde sürücülerin uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

5- Karayolları, elektrik dağıtım idaresi, Türk Telekom, jandarma, 112 acil servis ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü karayollarında oluşabilecek diğer olumsuzluklara müdahale edebilmesi için gerekli koordinasyonun sağlanmasına karar verilmiştir.

DENETİMDE GÖREVLİ PERSONEL, EKİP ARAÇLARI VE DİĞER TECHİZATLARLA İLE İLGİLİ TEDBİRLER

1- Tüm ekip araçlarının kışlık bakımlarının yaptırılması ve mevsim koşullarına uygun avadanlıklarının (zincir, Takoz, çeki halatı v.b.) tam ve eksiksiz olarak bulundurulacaktır.

2- Görünürlüğü artırmak amacıyla güzergâhlara yerleştirilen maket model trafik ekip araçlarının mevsim koşullarına bağlı olarak (kar, çamur, buzlanma v.b) bakım ve temizliklerinin yaptırılacaktır.

3- Uygulama ve denetimlerde ekip otolarının mümkün olduğunca görünürlüğünün sağlanması ve her an denetlenebilirlik algısının oluşturulması sağlanacaktır.

4- Görevli personelin talimatlar doğrultusunda hareket etmesi amacıyla denetim yükümlülüğünün yerine getirilmesine özen gösterilecektir.

DİĞER TEDBİRLER

1- Karayolları üzerinde bulunan yatay, düşey, dikey trafik uyarı ikaz işaretleri ve trafik tanzim işaretlerinin kontrol edilerek eksiklerin sorumlu kurulularca koordineli olarak giderilecektir.

2- Aşırı kar yağışı olan bölgelerde elektrik dağıtım ve telefon hatlarının olumsuz hava koşullarından etkilenmesi sonucunda oluşabilecek olumsuzlukların en kısa sürede giderilecektir.

3- Mahalli görsel ve yazılı basın yayın organları aracılığıyla vatandaşlarımızın kış şartlarında güvenli taşıt kullanımı ve alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137