İnönü Üniversitesi’nde yaşanan olaylar Malatya’daki öğrencilerin tepkisini çekmeye devam ediyor.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ’NDE SINAV SORULARI ÇALINDI

Geçtiğimiz günlerde İnönü Üniversitesi’nde final sınav soruları çalınarak sızdırılmıştı. İnönü Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi (İNUZEM), zorunlu ortak dersleri olarak tanımlanan ve 10 Ocak 2020 tarihinde yapılan Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerine ait final sınavları ile bu derslere ait, 24 Ocak tarihinde yapılacak bütünleme sınavlarının iptal edildiğini duyurmuş, ancak sınavların iptal edilmesinin nedeni olarak herhangi bir gerekçe göstermemişti. 4 günlük suskunluk sonrası soruların çalındığı ve dağıtıldığı iddiası doğrulandı.

REKTÖRLÜK: SINAVLAR İPTAL EDİLMİŞTİR

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü “Öğrencilere Duyuru” başlıklı bir açıklama yaptı. “10 Ocak 2020 tarihinde yapılan 5i dersleri sınavları iptal edilmiştir. Soruların çalınmasından ve yayılmasından sorumlu olduğu tespit edilen personel hakkında idari soruşturma açılmış olup ilgili personel, soruşturmanın sağlıklı yürümesi açısından açığa alınmıştır. Ayrıca konuyla ilgili olarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur..”

 

5İ DERSLERİ NEDİR?

İNUZEM ortak dersleri olan, Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil, 2547 Sayılı YÖK Kanunu’nda tarif edildiği madde yeri nedeniyle 5i dersleri olarak tanımlanıyor.

TEPKİLER DİNMİYOR

malatyahaber.com internet sitesinin haberine göre İnönü Üniversitesi’nde yaşanan bu skandal öğrencilerin büyük tepkisini çekmiş ve birçok öğrenci mağdur olmuştu. Bu yaşananların ardından üniversitenin sınav yönetiminde değişiklik yapması da yine öğrencilerin tepkisine neden oldu.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ’NDE SINAVLARIN YAPILDIĞI HAFTA SINAV SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLDİ

İnönü Üniversitesi’nde, 2019-2020 akademik ders yılı güz dönemi final sınavlarının yapıldığı hafta içinde sınav ve sınıf geçme sisteminin köklü biçimde değiştirilmesine yönelik tepkiler devam ederken, öğrencilerin eski sistemin devam ettirilmesi konusundaki taleplerinin görüşüleceği açıklanan Üniversite Senatosu toplantısının üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen, senatodan çıkan ya da çıkmayan kararlar konusunda bugüne değin henüz bir açıklama yapılmadı.

TOPLANTIDAN NE SONUÇ ÇIKTI BİLİNMİYOR

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, toplanarak öğrencilerin not sistemiyle ilgili taleplerini değerlendireceğini belirttiği Senato toplantısının akıbeti hakkında konuşmazken, not sistemine itirazlar konusunda öğrencilerin düşüncelerini gündeme getiren “İnönü Üniversitesi Öğrenci Topluluğu” adlı bir twitter hesabı ilginç bir iddiayı paylaştı.

ÖĞRENCİLERİN İSTEMEDİĞİ KARAR ALINDI İDDİASI

İddiaya göre, İnönü Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, öğrencilerin eski sisteme dönülmesi taleplerinin reddedildiği anlamına gelen bir mesaj yayınladı. İddiaya göre, öğrencilere hitaben yazılan söz konusu mesajda, “Rektörlüğümüzün talebi doğrultusunda 17 Mart 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ön lisans ve lisans yönetmeliği geçerliliğini korumaktadır” denildi. Söz konusu hesabın iddiasına göre, İnönü Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, yayınladığı bu mesajı bir süre sonra sildi. Öğrenciler bunun üzerine sosyal medyada toplanarak İnönü Üniversitesi’ne tepki dolu mesajlar yayımladı.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖĞRENCİLER SIKINTI YAŞAMIYOR

İnönü Üniversitesi’nde bunlar yaşanırken, Fırat Üniversitesi’nde sistem adeta tıkır tıkır işliyor. Öğrenciler final sınavlarına girip sorunsuz bir şekilde tamamlarken sistemsel herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Ayrıca, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demidağ ise sınav haftası boyunca kütüphanede ders çalışan öğrencileri geceleri ziyaret ederek motivasyon vermişti.