Konut Sektörüne, Dolar Vurdu

Dolarda yaşanan hızlı yükseliş tüm sektörleri etkilerken; inşaat sektörü de bu durumundan nasibini aldı. İnşaat malzemelerinin dolara bağlı olarak artması, konut fiyatlarını da etkilerken; müteahhitler ekonominin düzelmesi ve döviz fiyatlarının aşağı çekilebilmesinin tek yolunun üretim olduğunu söylediler.

Konut Sektörüne, Dolar Vurdu

Geçen haftayı yükselişle kapatan ve Türkiye ekonomisinde belirsizliğe neden olan dolar, inşaat sektörünü de etkiledi.

Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe de doların ani yükselişle birlikte konut fiyatları artmaya başladı.

Demir başta olmak üzere İnşaat malzemelerinin dolar kuruna bağlı olarak artması konut fiyatlarında da artışa neden oldu.

“DOLAR ZATEN BÜTÜN SEKTÖRE VURDU”

Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Albayrak, doların hızla yükselmesine karşı vatandaşlara dolar almayın diye çağrıda bulunurken devletin de ciddi tedbirler alması gerektiğini söyleyerek, “Halk bu dolar işinden vazgeçsin. Bu dolar yatırımı nedir bunda ne bulmuşlar. Bu insanlar vatanını milletini seviyorsa dolar almayacak. Şimdi dolara para yatırıyorlar dolar piyasadan çekilince fiyatlar artacak. Biz gidiyoruz örneğin, bir musluğun fiyatı 100 liraysa şimdi 200 lira, parke 20 iken 40 lira oldu. Türkiye’de üretim yok bir şey yol. Elazığ’da imara açılacak çok alan var ama sıkıştırmış. İmarı olan yerlerin önünü açın müteahhitlerin önü açılır. Bir yere sıkıştırılınca fiyat artacak tabi dolar zaten bütün sektöre vurdu. Bizim buradan beklentimiz devletimiz ya sabit kılacak ya da düşürecek”diye kaydetti.

ELÂZIĞ’DAKİ BAZI YERLERİN GENİŞLEMESİ AÇILMASI LAZIM”

Doların aşağı çekileceğine inandıklarını ifade eden Hakan Albayrak, “Bu devlet dairelerine yapılan konutların yapılmaması lazım. Elâzığ’ın en güzel yerlerine lojman yapıyorlar. Onlar lojman yaparsa müteahhitlerin işi olmaz arsa sahipleri arsalarını veremez. İnşallah bu doların düşeceğine inanıyoruz tüm desteğimizi veriyoruz. Elimizden ne geliyorsa yapmaya da hazırız. Bi doların düşeceğine inandığımız için ev fiyatlarında inşallah düşer. Demiri bin liraya alan adam 4 bin liraya alıyor. Demir düşünce ev fiyatı da düşecek tabi ki. Bunların düşebilmesi için Elâzığ’daki bazı yerlerin genişlemesi açılması lazım bir alanda toplanmaması lazım. Biz istiyoruz ki Elazığ belediyemiz imarı açsın, imardaki yerleri yapsın yapılaştırsın insanların önünde olanak olsun”dedi.

“VATANDAŞ BİR SEFERDE O PARAYI NASIL VERSİN”

Müteahhit Habib Yurten, Dolardaki hızlı dalgalanmanın inşaat sektörünü çok fazla etkilediğini söyleyerek, “Ben buraya başladığımda demirin tonunu bin 205 liradan alıyordum. Şu anda 4 lirayı geçti. Vatandaşta haliyle fiyat yükseldiği gibi İnşaat sektörü de aynı durumda çok feci şekilde yükseliyor. Diyorlar ki enflasyon şu kadar, enflasyonla bunu nasıl mukayese etmiş 3 kat gelmiş üstüne. Enflasyon gerçeği yansıtmıyor. Burada her şey ortada. Aldığım malzemeyi 5 liraya alıyordum, 1 gün sonra 6-7 lira oldu. Dövizin yükselmesi ile korkunç yükselme ortaya çıktı. Bu inşaat sektörünün içinde yalnız belediye 1 lira alacakken 10 lira alıyor benim ihtiyacım var bu yüzden almam lazım diyor. Onun için bu gelir kaynağı bulmak zorundayım. İnşaatların yapılması artık çok zorlaştı. Vatandaşın alım gücü olmadığından haliyle alamıyor. Vatandaş bir seferde o parayı nasıl versin, bu mümkün değil. Ne olacak? Haliyle inşaat sektörü duracak. Durunca Türkiye’nin lokomotifi durdu demek. Siz bunu durdurmazsanız” ifadelerinde bulundu.

EKONOMİYE KATKISI OLACAK”

 Doların artmasıyla ev fiyatlarının % 40 civarında arttığını ifade eden Yurten, “Böyle dairelerin özelliklerine göre fiyatları da değişkendir. Dövizin yükselmesi ile otomatikman dairelerin fiyatları da %40 artıyor. Bu nereye yansıyacak, vatandaşa yansıyıp para oradan çıkacak. Dövizin aşağı çekilmesi şart. Çekilmezse biter. Siz üretiminiz olmadığında dışarı bağımlı kaldığınızda hiçbir zaman etkisinden kurtulamazsınız. Döviz etkisinden kurtulmak için kendi öz kaynaklarını kullanarak üretim yapmak. Dışarıdan mal alıyor, adam malzeme getirecek, dolarla 10 lira burada üretecek çıktı 15 lira, adam malı da satmış malda satılınca bu sefer adam zarar ediyor. Devletin yastık altında buluna dövizlerle ilgili bozmaya geldiğinde vergi tahakkuk ettirecek. Ama vergi az olursa vatandaşın gözüne gelmez. Caydırıcı vergi olacak ondan sonra adam dolar almayacak ve başka tarafa yönelecek ekonomiye katkısı olacak”diye kaydetti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Talip
Talip - 6 yıl Önce

Müteahhitler, dolar artışı üç gündür fırsatçılar sizi ne aldınızda üç gün içerisinde maliyeti artırdı Allahtan korkmazlar kazancınız haram vAllahide billahide bire alıp sekize satıyorsunuz ticari ahlak yoksunları.

clinic
clinic - 6 yıl Önce

Merhaba, şu anda MAYO CLINIC, FLORIDA, ABD'de böbrek nakli için 3 böbrek vericisine ihtiyaç duyuyoruz ve her bir Böbrek vericisi 550.000,00 $ makul bir toplam miktarla telafi edilecek.
Bu parayı herhangi bir böbrek donörüne ödeme imkanı% 100 garantidir.
Daha fazla bilgi için bugün bize ulaşın.
Güvenliğinizi ve sağlığınızı önemsiyoruz.
bir ruhu kurtarmak önemlidir.
email: [email protected]

www.mayoclinic.org

SIRADAKİ HABER

banner137