Korona Bitmeden Yeni Virüs Çıktı!

Dünya 2 yılı aşkın süredir koronavirüs salgınıyla mücadele ederken yine Çin merkezli bir virüs olan Langya'nın yayılması endişelere neden oldu. Virüsün semptomları hakkında uyarıda bulunan uzmanlar, vakalarda görülen ölüm oranını da açıkladı.

Korona Bitmeden Yeni Virüs Çıktı!

Dünya koronavirüs salgının tehdidinden henüz kurtulamamışken yeni keşfedilen ve bilimsel adı Langya Henipavirus olan "Langya" virüsünün, Çin'in doğu eyaletlerinde 35 hastada görülmesi endişelere neden oldu.

Çinli, Avustralyalı ve Singapurlu doktorlardan oluşan bir araştırma ekibi tarafından incelenen virüse "LayV" kodu verildi.

Hayvanlarla temas öyküsü olan kişilerde tespit edilen virüsün, insanlara sivri fare gibi canlılar aracılığıyla bulaştığına inanılıyor.

"HEPSİNDE ATEŞ VARDI"

İngiliz The Mirror gazetesine konuştuğu söylenen ve araştırma ekibinde yer aldığı iddia edilen Dr. Zhu Feng, hastalarda görülen semptomlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Potansiyel olarak ölümcül olan bir dizi semptomun geliştiğini kaydedilen virüsle ilgili konuşan bilim insanı, bulaş sonrası karşı karşıya kalınan semptomlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Hastaların hepsi ateş şikayetiyle hastaneye gittiler. Çoğunda öksürük ve yorgunluk vardı. Hastalardan yalnızca birkaçında zatürre ve düşük trombosit sayısı gibi ciddi semptomlar görüldü."

Duke-NUS Tıp Fakültesi'nin Gelişen Bulaşıcı Hastalıklar Programı'nda öğretim üyesi olan Singapurlu Dr. Feng, söz konusu hastaların hepsinin iyileştiğini de ekledi.

KIR FARELERİNDE GÖRÜLÜYOR

Dr. Feng, söz konusu Langya virüsünün Hendranipavirus veya Nipah kadar ölümcül olmadığını çünkü enfekte olanlardan hiçbirinin ölmediğini veya yoğun bakıma alınması gerekmediğini ifade etti.

Araştırmacılar, virüsün doğası konusunda hala karanlıkta olduğunu kaydederek, tam olarak ne ölçüde tehditkâr olduğunu anlamak için sağlam testler ve araştırmalar yapılması çağrısında bulundular.

"Bu virüsün hayvanlar arasında ve hayvanlardan insanlara neden ve nasıl bulaştığını bilmiyoruz" diyen Dr. Feng, "ancak takibini yapacağız ve ayrıca daha geniş alanlarda ve ötesinde serolojik araştırmalar başlatacağız" dedi.

Langya'nın Covid'e benzer şekilde solunum damlacıkları yoluyla yayılan Nipah olarak bilinen virüs ailesiyle aynı aileden olduğunu bildiren Dr. Feng, virüsün bu ailenin en yeni üyesi olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2022, 15:17

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137