Koronavirüs teşhisi için vakalardan alınan örnekler bugüne kadar Elazığ’dan Malatya’ya gönderilerek Malatya’daki laboratuvarların sonucu göndermesi bekleniyordu.

Sürecin daha da hızlanması ve şüpheli vakalara tam tanı konulabilmesi için Fırat Üniversitesi çalışmaları hızlandırdı ve Covit-19 tanı laboratuvarı kuruldu. Bugün itibariyle artık Elazığ’daki şüphelilerin testleri Fırat Üniversitesi’nde yapılacak.

DEMİRDAĞ: BUGÜN İTİBARİYLE ÇALIŞMAYA BAŞLADILAR

Konuyla ilgili açıklama yapan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, “Koronavirüsle ilgili laboratuvar çalışmaları zaten daha önce kullanmaya başlamıştık. Antikor, antijen testi olarak, pisiar ile ilgili laboratuvarda bir mekan gerekiyordu, özellikle tüm güvenlik tedbirlerini içerecek şekilde laboratuvarımızı dizayn ettik. Kaç gündür kit bekliyorduk. Pisiar kitleri geldi. Denemesi de tamamlandı. Arkadaşlarımız bugün itibariyle başlayarak, mikrobiyolog arkadaşlar çalışmaya başladılar. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun. Bir defada yaklaşık 112 civarında test yapılabiliyor. Bunu üçe bölüp, gelen numune sayısına göre azaltılabilir ya da artırıabilinir.   Böylece hem taramada hem de çevre illerin bir ihtiyacı olduğunda bu hizmeti kendi laboratuvarımızda vermiş olacağız. Hem Fethi Sekin Şehir hastanesinde hem de diğer hastanelerde yatan hastalarımıza bu numuneleri kabul etmeye başlamış bulunuyoruz. Şehrimize ve Üniversitemize hayırlı olsun” dedi.

DEMİRDAĞ: BİR DEFA DA 112 TEST YAPILABİLİNİYOR

Rektör Demirdağ, “Bir defa da 112 test şeklinde yapılabiliniyor. Bu test çalışma süresi değişiyor. Ortalama 4 veya 6 saat arasında bir sürede yapılıyor. Anında çalışa bilindiği için zaman kaybı olmuyor. Çünkü testler buradan Malatya’ya gidiyordu. Ve zaman kaybı oluyordu. Giden araçların ekonomik maliyeti  oluyordu. Numunelerin naklinde problemeler yaşanabiliniyordu. Böylece bunların önüne geçilmiş oldu. Şehrimizde yapılması her yönden olumlu oldu.  Numune Kısa sürede laboratuvara ulaşıyor. Gerekli hazırlıklardan sonra çalışma başlıyor” diye ifade etti.

DEMİRDAĞ: HERGÜN BU ÇALIŞMALARI YAPACAĞIZ

Antikor testi de yaptıklarını belirten Rektör Demirdağ, Antikor testlerini, özellikle sağlık çalışanlarının aralıklı takiplerinde kullanabiliriz. Bu antikor testlerinin de pozitifliği için, Virüsle karşılaşıldıktan sonra belirli bir sürenin geçmesi lazım. En az bir haftalık bir periyod. Bir hafta sonra kontrolleri yapılabiliniyor ancak şüpheli bir konuysa zaten pisiar ile moleküle uygun bir şekilde alınan numunelerde moleküler yöntemle çalışmaya başlıyoruz. Numunenin durumuna göre hemen hemen her gün bu çalışmaları yapmış olacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Desteklerinden dolayı bakanlığımıza da ayrıca teşekkür ediyorum” dedi

DEMİRDAĞ: ANINDA ÇALIŞA BİLİNDİĞİ İÇİN ZAMAN KAYBI OLMUYOR

Rektör Demirdağ, Bir defa da 112 test şeklinde yapılabiliniyor. Bu test çalışma süresi değişiyor. Ortalama 4 veya 6 saat arasında bir sürede yapılıyor. Anında çalışa bilindiği için zaman kaybı olmuyor. Çünkü testler buradan Malatya’ya gidiyordu. Ve zaman kaybı oluyordu. Giden araçların ekonomik maliyeti oluyordu. Numunelerin naklinde problemeler yaşanabiliniyordu. Böylece bunların önüne geçilmiş oldu. Şehrimizde yapılması her yönden olumlu oldu. Numune Kısa sürede laboratuvara ulaşıyor. Gerekli hazırlıklardan sonra çalışma başlıyor. Sadece her saat aralığında çalışılmıyor. Belli saat aralıklarında çalışabiliyorlar. Günde 2 veya 3 defa yapıyorlar.


Rektör Demirdağ daha sonra Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat ile birlikte Covid-19 Tanı Laboratuvarını ziyaret etti.